Καίρια θεωρείται από τη Mytilineos η συνεισφορά του Τομέα Ανάπτυξης - και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Για το 2022 υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι πενταπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, ενώ για το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρείας θα συνεχίσει το ίδιο μοντέλο στο Renewables & Storage Development (RSD), που περιλαμβάνει έργα EPC (κατασκευή για λογαριασμό τρίτων), BOT (κατασκευή και πώληση) και ιδιόκτητα σε Ελλάδα και Ιταλία, με συνολικό χαρτοφυλάκιο 8 GW. Από αυτά, τα 5 GW αποτελούν το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos (Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ασία, Αυστραλία), το 1 GW είναι στην Ιταλία και τα 2 GW στην Ελλάδα.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Mυτιληναίος, κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, η «συνταγή» αυτή ενισχύει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, ενόψει, μάλιστα, μίας εποχής υψηλών επιτοκίων, με το χρήμα να γίνεται ακριβό και σπάνιο.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η εταιρεία διαθέτει σε λειτουργία έργα - συνολικής ισχύος 254 MW, ενώ άλλα 1,5 GW φωτοβολταϊκών πάρκων είναι σχεδόν έτοιμα προς κατασκευή από φέτος. Επίσης, πάνω από 500 MW αιολικών πάρκων είναι υπό ανάπτυξη, 130 MW αιολικών σε προχωρημένη αδειοδοτική φάση, καθώς και 22 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στον τομέα της μεταλλουργίας, ο κ. Mυτιληναίος διαμήνυσε ότι η εταιρεία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσω της αντιστάθμισης κινδύνου, ώστε να διατηρήσει τα οφέλη από τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν μετά την υποχώρηση των αυστηρών μέτρων για την Covid και τη συνακόλουθη έκρηξη της κατανάλωσης.
Τα μέταλλα, προέβλεψε, θα διατηρήσουν τιμές κοντά στα σημερινά επίπεδα, ενώ στα soft commodities (καλαμπόκι, σιτάρι) οι τιμές θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Αλουμίνιον συγκαταλέγεται στα λίγα εργοστάσια της Ευρώπης που συνεχίζουν και λειτουργούν, με τη Mytilineos να διατηρεί τη θέση της στην παγκόσμια καμπύλη κόστους, παραμένοντας ανάμεσα στους παραγωγούς με το χαμηλότερο κόστος αλουμινίου και αλουμίνας.
Ο κ. Μυτιληναίος έκανε ειδική αναφορά στις επιδόσεις ESG σχετικά με το περιβάλλον και την υποχώρηση που φαίνεται να καταγράφεται διεθνώς στην τήρησή τους εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. «Υπερτερεί η ενεργειακή ασφάλεια των ανησυχιών για το κλίμα, το περιβάλλον έχει καθίσει στο πίσω κάθισμα», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η εταιρεία, παρότι προσαρμόζει την πολιτική της στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, όταν αποκατασταθεί η κανονικότητα, θα ανταποκριθεί στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για το 2030 και το 2050.