Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MLS: Ο Ορκωτός και το… στοίχημα του going concern

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της MLS για τη χρήση 2019, καθώς οι σχετικές καταστάσεις έχουν μεν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, πλην όμως απαιτείται παράλληλα και η υπογραφή του ορκωτού ελεγκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που «παίζεται» αυτή την περίοδο, είναι το αν ο ορκωτός θα υπογράψει τελικά τις λογιστικές καταστάσεις δίδοντας το «going concern» (παραδοχή συνέχισης δραστηριότητας), καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα περιουσιακά στοιχεία της ΜLS (και κυρίως το άυλο πάγιο ενεργητικό της) θα πρέπει να αποτιμηθούν σε αξίες άμεσης ρευστοποίησης, οι οποίες προφανώς θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν τελικά δοθεί το «going concern», οι λογιστικές καταστάσεις του 2019 θα κλείσουν μεν με ίδια κεφάλαια πολύ χαμηλότερα από αυτά της 30ης Ιουνίου του 2019 (κυμαίνονταν γύρω στα 25 εκατ. ευρώ), ωστόσο αυτά θα παραμείνουν σε θετικό έδαφος.

Αντίθετα, αν δεν δοθεί το going concern, τότε η καθαρή θέση της MLS θα καταστεί αρνητική ήδη με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2019, χωρίς να προσμετρηθεί η μεγάλη λογιστική ζημία που έχει σημειωθεί ολόκληρο το 2020, αλλά και στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η διοίκηση της ΜLS προκειμένου να πάρει το «going concern», θα κληθεί να πείσει τον ορκωτό ελεγκτή ότι κινείται προς μια ρεαλιστική κατεύθυνση αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της εταιρείας και ότι όλες οι ενέργειές της έχουν κάποιες πιθανότητες επιτυχίας.

Με βάση τις ίδιες πηγές, η υπόθεση του «going concern» αποτελεί έναν ακόμη μοχλό πίεσης προς τη διοίκηση της MLS για γρήγορες κινήσεις, καθώς ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της εταιρείας.

«Αν τα ίδια κεφάλαια καταστούν αρνητικά από τώρα, τότε πιθανόν να ενταθούν οι αντιδράσεις των ήδη δυσαρεστημένων ομολογιούχων, ιδίως μετά τον προσεχή Ιούλιο, όταν θα έχει λήξει το πρώτο ομόλογο της εταιρείας και οι κάτοχοί του εκτός από τόκους, θα δικαιούνται να λαμβάνουν και το κεφάλαιο που κατέβαλαν το 2016.

Ακόμη όμως και αν ληφθεί το «going concern», πάλι τα χρονικά περιθώρια της διοίκησης είναι πολύ στενά. Το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό, γιατί ακόμη και αν τα ίδια κεφάλαια κλείσουν σε θετικό έδαφος στις λογιστικές καταστάσεις του 2019, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα περάσουν στο κόκκινο, σε λίγους μήνες από σήμερα, όταν θα εκδοθούν τα αποτελέσματα του 2020, ή τα αντίστοιχα του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Στην πράξη τα ίδια κεφάλαια της ΜLS θα πρέπει να θεωρούνται σήμερα αρνητικά και δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά του CEO της εταιρείας Γιώργου Βακάρου, ότι θα απαιτηθούν «πάνω από δέκα εκατ. ευρώ φρέσκο χρήμα για τη διάσωσή της, πέραν προφανώς του κουρέματος που θα ζητηθεί από ομολογιούχους και λοιπούς πιστωτές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Related posts

Ποιες είναι τώρα οι επενδυτικές προτεραιότητες του ΔΕΣΦΑ

banksnews

Στις 24 Ιουνίου η αποκοπή μερίσματος της Μυτιληναίος

banksnews

Folli Follie: Νέοι τακτικισμοί από Δ. Κουτσολιούτσο

banksnews

Πώς «χρύσωσε» με 238 εκατ. ευρώ τις Fairfax-OMERS η Eurolife

banksnews

Αυξημένα έσοδα και κέρδη στο εξάμηνο για τη Σαράντης

banksnews

Προπληρωμή ομολόγου στις 22 Ιουνίου από τη Sunlight

banksnews

«Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα η Παπαστράτος για 6η συνεχόμενη χρονιά

banksnews

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αύξηση 16,2% στην παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο δίμηνο

banksnews

Νέα υπηρεσία MultiSIM από την Cosmote

banksnews