Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mega πλειστηριασμός για «ασημικά» της Μπάμπης Βωβός στην Κηφισίας (pics)

Το μεγαλύτερο σε αριθμό ιδιοκτησιών «σφυρί» σε βάρος των εταιρειών του άλλοτε κραταιού κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού δρομολογήθηκε για τις 21 Δεκεμβρίου.

Περιλαμβάνει 187 ξεχωριστούς πλειστηριασμούς που αφορούν αντίστοιχες οριζόντιες ιδιοκτησίες στους δύο εμβληματικούς «πύργους» γραφείων του επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι στους αριθμούς 32 και 60.

Πρόκειται για δύο ακίνητα χαρακτηριστικά της ισχύος της εταιρείας κατά τις προηγούμενες «ένδοξες» εποχές, όταν μεσουρανούσε χτίζοντας το ένα μετά το άλλο τέτοια επαγγελματικά ακίνητα με κυρίαρχο στοιχείο το γυαλί.

Η καταιγίδα πλειστηριασμών στρέφεται κατά των «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία και Σια Ο.Ε.» και «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία» και αφορά υπόγειους χώρους καθώς και τις εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης των δύο παραπάνω κτιρίων.

Επισπεύδουσα είναι η Cepal ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “Galaxy IV Funding Designated Activity Company” (ειδική διάδοχος της Alpha Bank), ενώ η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται σε 5,22 εκατ. ευρώ.

Το εμβληματικό Atrina Center

Το ένα από αυτά, είναι το Atrina Center, το πρώτο από τα μεγάλα συγκροτήματα που έχτισε ο άλλοτε «βασιλιάς των γυάλινων πύργων» το οποίο και «βάφτισε» από τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών του, Άρη, Τριάδας και Ναταλίας. Το ακίνητο βασίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα και ολοκληρώθηκε το 1981. Αποτελείται από δύο κτίρια, το ένα με πρόσοψη στη Λ. Κηφισίας και το δεύτερο (πύργος) είναι ύψους 70 μέτρων και περιλαμβάνει 18 ορόφους. Το κτίριο Β έχει αναγερθεί επί οικοπέδου εκτάσεως 12.768 τ.μ.

Οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που θα βγουν στο σφυρί βρίσκονται στο δεύτερο αυτό κτίριο και αφορούν επαγγελματικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης στα 4 υπόγεια του. Πρόκειται για έναν επαγγελματικό χώρο, διαμορφωμένο σε γραφείο, επί υποβαθμισμένης εσωτερικής πλατείας (αίθριο), για ένα αντίστοιχο κατάστημα, καθώς και για ενιαίο μακρόστενο και χαμηλό χώρο, με χρήση αποθήκης (χωρίς πρόσωπο-τυφλό).

Το δεύτερο συγκρότημα (επί της Λ. Κηφισίας 60) είναι κτισμένο σε οικόπεδο έκτασης 3.400 τ.μ., αναπτύσσεται σε τρία υπόγεια, στα οποία υπάρχει σταθμός αυτοκινήτων, ισόγειο, ημιώροφο, 7 ορόφους και δώμα, ενώ είναι κατασκευής της περιόδου 1991-95.

Με βάση την έκθεση εκτίμησης, ο σταθμός αυτοκινήτων είναι φυλασσόμενος και πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας (διαστάσεις διαδρόμων και χώρων ελιγμών, πυρανίχνευση – πυρόσβεση, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης CCTV, σήμανση, εξαερισμό, φρεάτια με αντλίες κ.λπ.).

Στα βάρη περιλαμβάνεται προσημείωση υποθήκης ποσού 2,8 εκατ. ευρώ υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας, από τον Απρίλιο του 2004, καθώς και η τωρινή κατάσχεσή που έγινε στις 26 Μαΐου 2022.

Σημειώνεται ότι το ποσό οφειλής εις ολόκληρον για καθεμιά από τις δυο εταιρείες ανέρχεται σε 627.735 ευρώ, ενώ η κατάσχεση έγινε για 300.000 ευρώ με την επισπεύδουσα να δηλώνει «επιφυλασσόμενη να αναγγείλει νομίμως και την υπόλοιπη απαίτησή της».

Οι τιμές εκκίνησης

Έτσι, συμπερασματικά, στους 187 πλειστηριασμούς του Δεκεμβρίου πρόκειται να βγουν οι οριζόντιες ιδιοκτησίες των δύο συγκροτημάτων που αφορούν χώρους αποθηκών, γραφείων και καταστημάτων στο επίπεδο των υπογείων, καθώς και περισσότερες από 450 θέσεις στάθμευσης.

Για τους μεγαλύτερους χώρους οι τιμές πρώτης προσφοράς κυμαίνονται από 96.000 ευρώ έως και 278.400 ευρώ, ενώ για τις θέσεις στάθμευσης, ανάλογα με το εμβαδόν, υπάρχουν τρεις «ομάδες», με τιμές 6.000 ευρώ, 11.000 ευρώ και 13.000 ευρώ.

Το «imperium» και η πτώση

Για το πώς χτίστηκε το «imperium» του απόλυτα αυτοδημιούργητου Μπάμπη Βωβού έχει χυθεί πολύ μελάνι, ενώ η ιστορία του θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Το ίδιο και η μάχη του με τους «δαίμονες» της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης περιπέτειας του Βοτανικού, που έπαιξε ρόλο καταλύτη, ώστε από το 2012 και μετά ο όμιλός του να μπει στον ολισθηρό κατήφορο. Έναν κατήφορο που περιλάμβανε μέχρι και τη σύλληψη του 88χρονου σήμερα κατασκευαστή για φοροδιαφυγή.

Σχεδόν μια πενταετία από την συμφωνία εξυγίανσης της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», το μόνο που κερδήθηκε ήταν κάποιος χρόνος, χωρίς όμως να αλλάζουν επί της ουσίας τα δεδομένα για την κάποτε ηγέτιδα τεχνική εταιρεία. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ πλειστηριασμών στους οποίους βγαίνει σταδιακά το σύνολο του χαρτοφυλακίου της «ΜΒΔΤ», εκτιμώμενης αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, με το «σκοτεινό τούνελ» να μοιάζει χωρίς τέλος…

- --.gr

Related posts

Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους αγρότες: Στήριξη εισοδήματος, πρωτογενής τομέας και κλιματική αλλαγή

banksnews

Υπό έρευνα ελληνικό δεξαμενόπλοιο από τις ισραηλινές αρχές για θαλάσσια ρύπανση

banksnews

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 40% ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Νοέμβριο

banksnews

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Λήγει η προθεσμία, βήμα – βήμα η διαδικασία για την πληρωμή

banksnews

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Στο 2,8% η ανάπτυξη το 2020 λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Βουλής

banksnews

ΣΤΑΣΥ: Έδωσε με πέντε διαφορετικές αναθέσεις στο ίδιο πρόσωπο έργο 65.000 ευρώ τρεις ημέρες πριν τις εκλογές

banksnews

Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

banksnews

Κίνα: Σε επικοινωνία με την Ουάσινγκτον για την τελετή υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας

banksnews

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Σήμερα οι πληρωμές στους δικαιούχους καλλιτέχνες

banksnews