Image default
ΚΟΣΜΟΣ

M. Bowman (Fed): Απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός

Η Federal Reserve πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να δαμάσει τον υψηλό πληθωρισμό και αυτό πιθανότητα θα οδηγήσει σε χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, υποστήριξε την Τρίτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Michelle Bowman.

“Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός” και παρότι υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις ότι έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται “έχουμε πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε” προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές από τα τρέχοντα επίπεδα προς τον στόχο του 2% της Fed, ανέφερε η Bowman στο πλαίσιο ομιλίας της σε εκδήλωση τραπεζικού ομίλου στη Φλόριντα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Bowman σημείωσε πως περιμένει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, που καθορίζει την πολιτική των επιτοκίων, “θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων συσφίγγοντας τη νομισματική πολιτική, όπως επισημάναμε μετά τη συνεδρίασή μας τον Δεκέμβριο”, ενώ τόνισε ότι ο ρυθμός των μελλοντικών αυξήσεων θα καθοριστεί από τις επιδόσεις της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκιά της τον Δεκέμβριο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο εύρος του 4,25%-4,50%, δείχνοντας παράλληλα προς νέες αυξήσεις το 2023, που θα ανεβάσουν το επιτόκιο αναφοράς στο 5,1%. Οι αξιωματούχοι της Fed ξεκαθάρισαν επίσης ότι ακόμη και όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων, αυτά θα χρειαστεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός. Θέση την οποία επανέλαβε η Bowman στην ομιλία της.

“Μόλις επιτύχουμε ένα επαρκώς περιοριστικό επιτόκιο, αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών, η οποία μετά τη σειρά της θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που απαιτούνται για μια σταθερά ισχυρή αγορά εργασίας”, ανέφερε η Bowman. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η αγορά εργασίας θα πληγεί από την πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας – η Fed άλλωστε βλέπει αύξηση της ανεργίας το 2023.

Η ανεργία προς το παρόν κινείται σε χαμηλά επίπεδα παρά τις κινήσεις της Fed, σημείωσε η Bowman, επισημαίνοντας ότι “αυτό θεωρώ ότι αποτελεί θετικό σημάδι για τη δυνατότητα να επιτύχουμε τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς σημαντική οικονομική ύφεση”. Η αξιωματούχος της Fed πρόσθεσε ότι “αν και ο αντίκτυπος της συσφιγκτικής νομισματικής πολιτικής στην αγορά εργασίας είναι περιορισμένος μέχρι στιγμής, η επιβράδυνση της οικονομίας πιθανότατα θα οδηγήσει επίσης σε επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας”.

Πολλοί αναλυτές ανησυχούν ότι η προσπάθεια της Fed να δαμάσει τον πληθωρισμό θα προκαλέσει υπερβολικό πόνο στην αγορά εργασίας, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα οδηγήσει σε ύφεση. Οι αξιωματούχοι της Fed απαντούν ότι χωρίς σταθερότητα των τιμών η οικονομία δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

Η Bowman πρόσθεσε ότι για να διαπιστώσει πότε θα έχει φτάσει η ώρα να σταματήσει η Fed τις αυξήσεις των επιτοκίων, “αναζητά σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και πιο ισχυρές ενδείξεις ότι βρίσκεται σε πτωτική τροχιά”.

Related posts

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών

admin

ΕΕ: “Ναι” στα τεστ κορονοϊού για τους ταξιδιώτες από Κίνα λέει η πλειονότητα των κρατών-μελών

admin

Ρωσία: Νεκρή μετά από έκρηξη στο αυτοκίνητό της η κόρη του “γεωπολιτικού γκουρού” του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν

admin

Αυστρία: Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες από σφοδρή θύελλα

admin

Οι Ρώσοι αγοράζουν τουρκική υπηκοότητα και αναζωογονούν την τουρκική οικονομία

admin

Ιράκ: Επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος

admin

Νέα κρίση σε “τράπεζα” κρυπτονομισμάτων: Η Hodlnaut απαγόρευσε τις αναλήψεις

admin

Οι αξιωματούχοι της Fed αρχίζουν να διχάζονται για την ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στο Κίεβο κιτ μετατροπής βομβών σε “έξυπνες”

admin