Image default
ΚΟΣΜΟΣ

LNG Sakhalin-2: Η Ρωσία ζητά από τους αγοραστές να πληρώσουν στην Gazprombank σε δολάριο

Η Ρωσία ζήτησε από τους πελάτες της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Sakhalin-2 να πληρώσουν για τις ποσότητες LNG που προμηθεύονται στην Gazprombank, θέτοντάς τους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, σε δίλημμα λόγω του κινδύνου να υποστούν κυρώσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Η Sakhalin Energy LLC, ο νέος διαχειριστής, έστειλε οδηγίες διακανονισμού στους πελάτες για πληρωμή σε αμερικανικά δολάρια στην Gazprombank, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg. Σημειώνεται ότι η Gazprom κατέχει λίγο πάνω από το 50% της Sakhalin Energy.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να εδραιώσει τον έλεγχο των ενεργειακών της περιουσιακών στοιχείων, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περιορίζει επίσης τις ροές στις μεγαλύτερες αγορές της Ρωσίας στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως “όπλο”.

Η πλειονότητα των αποστολών LNG από το Sakhalin-2 κατευθύνεται στην Ιαπωνία, η οποία βασίζεται στην εγκατάσταση για σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό. Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν εισάγουν επίσης από το Sakhalin-2.

Οι πληρωμές γίνονταν προηγουμένως σε μη ρωσικές τράπεζες. Οι πληρωμές προς τη Sakhalin πραγματοποιούνταν μέσω της Bank of New York Mellon Corp., που ενεργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα με ημερομηνία από τις 16 Αυγούστου. Η χρήση μιας αμερικανικής τράπεζας ως ενδιάμεσου φορέα χρησίμευε για την αποφυγή πιθανών κυρώσεων.

Τουλάχιστον δύο αγοραστές LNG ελέγχουν με τις νομικές τους ομάδες αν μπορούν να κάνουν πληρωμές προς την Gazprombank χωρίς να παραβιάζουν κυρώσεις, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος. Η Sakhalin Energy παρείχε επίσης την επιλογή για πληρωμές μέσω του υποκαταστήματος της Raiffeisenbank AO με έδρα τη Μόσχα, αλλά υπάρχει η προτίμηση για την Gazprombank, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Sakhalin Energy, η Gazprombank και το ρωσικό υποκατάστημα της Raiffeisenbank δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό. Η Bank of New York Mellon επίσης δεν ανταποκρίθηκε.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα διέταξε τη δημιουργία ενός νέου ρωσικού φορέα εκμετάλλευσης για το Sakhalin-2 στις αρχές Αυγούστου. Η εντολή ήρθε μετά το διάταγμα του Πούτιν στις 30 Ιουνίου, το οποίο απαιτούσε τη μεταφορά του φορέα εκμετάλλευσης του έργου από τις Βερμούδες σε μια νέα ρωσική οντότητα, επικαλούμενη κινδύνους για τα συμφέροντα και την οικονομική ασφάλεια της χώρας. 

Η Sakhalin ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τους πελάτες της να υπογράψουν συμφωνίες αγοράς LNG με αναθεωρήσεις στο όνομα, τη διεύθυνση και την τράπεζα, ανέφερε το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία επέβαλε νωρίτερα φέτος νέους όρους πληρωμών στους Ευρωπαίους εισαγωγείς φυσικού αερίου μέσω αγωγών, οι οποίοι περιελάμβαναν το άνοιγμα ενός λογαριασμού σε ρούβλια και ενός σε ξένο νόμισμα στην Gazprombank. Το αίτημα αυτό αρχικά δίχασε τα ευρωπαϊκά κράτη λόγω των φόβων για παραβίαση των κυρώσεων, αλλά τελικά οι περισσότεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου βρήκαν τρόπο να συμμορφωθούν με την απαίτηση.

Related posts

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν με “υψηλό τίμημα” το Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

banksnews

Γαλλία: Πρόκληση για τον Μακρόν η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές

banksnews

Τουρκία: Όλοι περιμένουν μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα ενώ η λίρα αγγίζει το 15 έναντι του ευρώ

banksnews

Βέλγιο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος – Πληροφορίες για 5 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

banksnews

Γερμανία-Κ.Λίντνερ: Το κόστος των κρατικών τόκων θα μπορούσε να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ το 2023

banksnews

Tesla: Πρώην εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγή για παραβίαση ομοσπονδιακής νομοθεσίας

banksnews

Γερμανία: Αυξήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο

banksnews

Ρωσία: Η Ρώμη πρέπει να συνέλθει, για να μην φτάσουμε σε μη αντιστρέψιμες συνέπειες

banksnews

Βρετανία: Επαναβεβαιώνει πως θεωρεί τον Χουάν Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας

banksnews