Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δείξει ότι η κυβέρνησή του πήρε το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών και «βλέπει» τη φθορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Ανακοίνωσε 45 μέτρα «μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων», αλλά και το όραμά του για την «Ελλάδα του αύριο», με παράγοντες της αγοράς ωστόσο να μη συμμερίζονται την αισιοδοξία της ομιλίας του πρωθυπουργού και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη κατά της ακρίβειας, ζητώντας πραγματικές λύσεις και όχι μέτρα – ασπιρίνες.
Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου:
Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχουμε 1.000 μέρες μέχρι τις επόμενες εκλογές μετά από ερώτηση για τη χθεσινή του ομιλία και τον «οδικό χάρτη» που περιέγραψε.
«Δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε μια πραγματικότητα μεγάλων ελλειμάτων», είπε.
«Η Ελλάδα του 2027 δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κούραση»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν θέλει να μείνει πολύ στο εκλογικό αποτέλεσμα που προηγήθηκε και επανέλαβε ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. «Έχουμε κερδίσει πέντε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις», είπε.
«Δεν κρυφτήκαμε από την ανάληψη δύσκολων πολιτικών αποφάσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να αποδόσει εκεί το κακό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, το οποίο ωστόσο ο ίδιος το χαρακτήρισε απλώς κατώτερο των προσδοκιών.
Θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία μετά το 2027;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αστειεύτηκε μετά από ερώτηση αν θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία μετά το 2027. «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη…».
«Θα φάνταζε αλαζονικό να ασχολούμαστε τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχω σχέδιο κάποιας μεταπήδησης για κάποια άλλη θέση στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα ολοκληρώσει και αυτή τη θητεία της χωρίς να γίνουν πρόωρες εκλογές.
Για την ακρίβεια
Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί δίκαια τους πολίτες είπε ο πρωθυπουργός. «Τα τελευταία χρόνια είχαμε απότομη αύξηση των τιμών εξαιτίας του διεθνούς πλήθωρισμού», υποστήριξε.
«Στα σούπερ μάρκετ βλέπουμε τους τελευταίους μήνες σταθεροποίηση των τιμών», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει μόνο μια ακρίβεια. Στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος κάναμε παρεμβάσεις και κρατήσαμε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τις τιμές», υποστήριξε.
«Η στήριξη διαθέσιμου εισοδήματος η καλύτερη άμυνα απέναντι στην ακρίβεια», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τους μισθούς
«Πρώτος μας στόχος η αύξηση των μισθών – ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει η κυβέρνησή του να κριθεί από την επίτευξη αυτού του στόχου ή όχι.
Στη συνέχεια μίλησε για τον δεύτερο στόχο, την ενίσχυση του ΕΣΥ.
«Το 2027 η χώρα θα πρέπει να έχει ένα νέο ΕΣΥ ανάλογο των προσδοκιών», τόνισε.
Για την ανεργία
«Το 2019 το πρώτο ζήτημα που μας έθεταν οι πολίτες ήταν η ανεργία. Δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι όλες καλοπληρωμένες, αλλά είναι καλύτερο από το να είναι κάποιος άνεργος. Στη χώρα θα εξακολουθούν να γίνονται επενδύσεις και να μειώνεται η ανεργία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας είναι πολύ ενθαρρυντικά», υποστήριξε.
«Επόμενη πρόκληση καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το ΕΣΥ
Η Ελένη Ευαγγελοδήμου από την εφημερίδα Τα ΝΕΑ επανήλθε στο ζήτημα του ΕΣΥ και θύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει χαρακτηρίσει προσωπικό του στοίχημα και έχει αλλάξει τέσσερις υπουργούς. Επίσης, τον ρώτησε τι απαντά για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν πιστεύει στον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος.
«Το ΕΣΥ παρά τις δυσκολίες ανταποκρίθηκε στην πανδημία», είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές στο ΕΣΥ έμειναν πίσω λόγω του κορονοϊού.
Είναι «ανάγκη να επιταχύνουμε τις δραστικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια μίλησε ξανά για το πλαίσιο ελκυστικών κινήτρων στους γιατρούς για παραμεθόριες περιοχές.
Υποσχέθηκε ότι έρχονται προσλήψεις τραυματιοφορέων. «Θα δείτε μεγάλες αλλαγές πχ στο Αττικόν», είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν θέλει να υπάρχουν επιτάξεις ιδιωτών, απαντώντας σε σκέλος της ερώτησης της Ελένης Ευαγγελοδήμου.
«Υπάρχει μια πλευρά του ΕΣΥ που δεν αναδεικνύεται και είναι η ποιότητα που προσφέρεται. Υπάρχουν πολλοί που μένουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρέχονται», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, υποσχέθηκε ότι η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο όλων των Βαλκανίων.
Για το εκλογικό αποτέλεσμα και την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης
«Πολλοί προέβλεπαν ότι με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα ήταν αδύνατη η αυτοδυναμία. Διαψεύστηκαν, δεν ήταν ανέφικτη, ήταν εφικτή. Θα συνιστούσα λίγη υπομονή σε όσους θεωρούν άπιαστο όνειρο την αυτοδυναμία και στις επόμενες εκλογές», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Και κοστολογημένη», τόνισε.
Συνηθισμένες χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά «αν μπορούν ας μας πουν εκείνοι πώς θα τα μοιράσουν τα χρήματα χωρίς να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να μην ξαναμπούμε σε εποπτεία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «σε κατάσταση αφασίας», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι λέει όχι σε όλα και καταψήφισε προοδευτικές παρεμβάσεις.
Για το στεγαστικό
«Για όσους νοικιάζουν το ενοίκιο είναι μεγάλο πρόβλημα», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και μίλησε για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», το οποίο θα είναι στα δύο δισ. ευρώ για τους πολίτες κάτω των 50 ετών.
«Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορέσουν να αποκτήσουν σπίτι για αυτό στηρίζουμε τα στεγαστικά δάνεια», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «θα βάλουμε φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση» για να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για το ζήτημα που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ που θα γίνουν κοινωνικές κατοικίες και όχι τεχνολογικό πάρκο, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την αγορά.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Η συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει τον Ιανουάριο, να σεβαστούμε τον θεσμό», ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Λυπάμαι για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Θα γίνει τον Ιανουάριο και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα, πέρα του ότι σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι άδικο και προσβλητικό να γίνεται αυτή η συζήτηση πριν την ώρα της», είπε χαρακτηριστικά.
Για την ενέργεια
«Οικονομική αναγκαιότητα η πράσινη μετάβαση, η πράσινη ενέργεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το ενεργειακό.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.
«Θα πάρουμε τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές», υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τα μέτρα κατά της παραβατικότητας
Υπάρχει «αισθητή βελτίωση στους αριθμούς της παραβατικότητας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για «το πετυχημένο παράδειγμα» της εμπλοκής των πολιτών στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στις παραλίες με την εφαρμογή MyCoast, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των γηπέδων και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
«Το ποδόσφαιρο μας ενδιαφέρει πολύ. Θυμάστε τι έγινε όταν κλείσαμε τα γήπεδα. Σήμερα τι έχουμε; Έχουμε κάμερες, παντού έχουμε ηλεκτρονική ταυτοποίηση του εισιτηρίου, το σύστημα δουλεύει ρολόι και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ», υποστήριξε.
«Οι νόμοι ισχύουν για όλους και το κράτος έχει την υποχρέωση να τους εφαρμόσει», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχω ζητήσει να βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα που θα ελέγχουν τις παραβατικές ενέργειες στον δρόμο και να στέλνεται αυτόματα η κλήση», σημείωσε.
Για το πολιτικό κόστος και τις δημοσκοπήσεις
«Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος», «έχουμε στέρεο και αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν σκέφτομαι να αλλάξω κάτι. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις και να πω εδώ έχουμε πρόβλημα να το αλλάξουμε’», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για την ακροδεξιά
Ο Γιάννης Χρηστάκος από το MEGA ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο», είπε ο πρωθυπουργός και έκανε αναφορά στη Γερμανία όπου υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς (και της ακροαριστεράς όπως είπε, σε ένα σχόλιο που θύμισε τη θεωρία των δύο άκρων).
«Η αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ανόδου της παράνομης μετανάστευσης, στην Ελλάδα το έχουμε αντιμετωπίσει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα «είναι πολύ πιο θωρακισμένη σε σχέση με το 2019».
Σήμερα μπορούμε να μιλάμε με αυτοπεποίθηση στην Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ενίσχυση της άμυνας, μιλώντας και για τις φρεγάτες Belhara.
Για τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία
Στις 30 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Η τετραετία που διανούουμε είναι τετραετία υλοποίησης για τα έργα της Θεσσαλονίκης, είπε και αναφέρθηκε στο FlyOver.
«Έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αλλά κατασκευάζεται. Έχει ορίζονται υλοποίησης τον Απρίλιο του 2027, αλλά θέλουμε να ολοκληρωθεί πριν από τις εθνικές εκλογές», σημείωσε.
«Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη», υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να ευχαριστήσω τους Θεσσαλονικείς για την υπομονή τους», είπε.
Για τα σχολεία και τις συγχωνεύσεις των τμημάτων
Για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων ο πρωθυπουργός μίλησε για εξορθολογισμό και όχι εξοικονόμηση.
Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν γίνεται να έχουμε σχολεία που πέφτουν σοβάδες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για το ζήτημα των κινητών είπε ότι εκεί θα επιμείνει πολύ. «Δημιουργεί ουσιαστική διάσπαση προσοχής. Θέλουμε τα κινητά να είναι στην τσάντα».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν παρθεί στο εξωτερικό όπου τα κινητά αφήνονται σε θαλάμους και είπε ότι δεν αποκλείει το γεγονός να παρθούν κι άλλα μέτρα.
Στη συνέχεια μίλησε για εξάρτηση των μαθητών από πλατφόρμες social media. «Το τηλέφωνο δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη μαθησιακή διαδικασία. Τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας κινδυνεύουν από απόλυτο εθισμό και πρέπει να ‘σπάσει’ αυτή η εξάρτηση. Γίνεται ένα τεράστιο πρόβλημα ψυχικής υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
Θέλουμε συμμάχους τους γονείς και τους δασκάλους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για τα εθνικά ζητήματα
«Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τις δυσκολίες προσέγγισής μας με την Τουρκία. Προσπάθησα να αποκαταστήσω τις σχέσεις με ρεαλισμό. Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει, η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ παραμένει στο τραπέζι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό θα το θέτω στον Ερντογάν. Και αυτή είναι μια ερώτηση στον Ερντογάν», τόνισε.
«Η Ελλάδα μπορεί και έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα», σημείωσε.
Για την ενότητα της ΝΔ
«Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη, έχουμε ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και η άποψή τους είναι πάντα σεβαστή, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει πάντα να συμφωνώ με αυτές. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν σε άλλους προοδευτικούς χώρους», είπε ο πρωθυπουργός μετά από ερώτηση για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας.
Ξανά για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης
«Δεν δαιμονοποιούμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο αριθμός ακινήτων που διατίθεντο μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα κλειστά διαμερίσματα. Κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τις φωτιές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι καμένες εκτάσεις είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν, σε σχέση με τα τελευταία 20 χρόνια, και έχουμε τις χειρότερες περιβαλλοντικές συνθήκες.
«Ξέφυγε μια φωτιά που έκανε μεγάλη ζημιά, του χρόνου ελπίζω να είμαστε καλύτεροι», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε σε γειτονιές της βόρειας Αθήνας.
«Μια μεγάλη φωτιά δεν ακυρώνει την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί. Δεν θα δεχθώ μια μηδενιστική κριτική από την αντιπολίτευση», τόνισε.
Για τις εσωκομματικές κριτικές
Είναι μια μειοψηφία όσοι κάνουν κριτική στις επιδόσεις της κυβέρνησης μετά τις Ευρωεκλογές, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ακούω αυτά που λέγονται για δεξιά στροφή», ωστόσο σημείωσε ότι η ΝΔ παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα για το οποίο «μας ψήφισαν οι πολίτες».
Για τον ΒΟΑΚ
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον ΒΟΑΚ ως το πιο δύσκολο έργο που έχει διαχειριστεί και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.
«Πριν από το τέλος του έτους η συμφωνία για το κομμάτι Χανιά – Ηράκλειο», υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχω ζητήσει άμεσες παρεμβάσεις στην οδική ασφάλεια», είπε ο πρωθυπουργός, αν και σημείωσε ότι ίσως υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις.
«Είμαστε στα τελευταία στάδια ψήφισης του νέου Κ.Ο.Κ.», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θανατηφόρα ατυχήματα που γίνονται επειδή νέοι δεν φορούν κράνος και είπε ότι έρχονται «πολύ αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν φορούν».
Για τη λειψυδρία
Η λειψυδρία είναι η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης, είπε ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύδρευσης στα νησιά», τόνισε.
«Προτεραιότητα είναι η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ένωση του ταμιευτήρα Ευήνου και Μόρμου με την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
«Πρέπει να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στην Αττική, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον προβλήματα λειψυδρίας», πρόσθεσε.
Για το τεκμαρτό εισόδημα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σημειακές διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα».