Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Leonidas: Aνθεκτική στην Ελλάδα, «λουκέτα» στο Βέλγιο

Απώλειες της τάξης του 20% -εν πολλοίς διαχειρίσιμες- εμφάνισε το 2020 στην Ελλάδα το δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας πραλινών Leonidas, που προειδοποίησε για μπαράζ λουκέτων στο Βέλγιο, όπου είναι οι κεντρικές εγκαταστάσεις της μητρικής Confiserie Leonidas SA, μετά από απώλειες έως 80% σε καταστήματα του τοπικού δικτύου.

Με κλειστά καταστήματα και μηδενική ζήτηση λόγω της απουσίας τουρισμού στο Βέλγιο το δίκτυο πληρώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα ευνοείται κατά κάποιον τρόπο από τα κυβερνητικά μέτρα συγκριτικά με άλλες κατηγορίες καταστημάτων.

Τα καταστήματα Leonidas εμπίπτουν στους ΚΑΔ των δραστηριοτήτων που δεν έχουν διακοπεί ενώ όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας -, δεν κινδύνεψε με λουκέτο κάποιο κατάστημα εν μέσω κρίσης, αντιθέτως υπήρξε τάση ενίσχυσης του δικτύου, με δύο νέα καταστήματα να προστίθενται στην αλυσίδα, ένα το 2020 και ένα στις αρχές του 2021, σε Αμπελόκηπους και Ναύπλιο.

Σήμερα λειτουργούν 36 καταστήματα πανελλαδικά ενώ καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες συμβάσεις καθώς πολλοί καταναλωτές ελλείψει άλλων επιλογών, όσο τα καταστήματα του λιανεμπορίου είναι κλειστά, αναζητούν λύσεις για δώρα και κοινωνικές υποχρεώσεις στις πραλίνες, τις λαμπάδες και τα είδη δώρων της γκάμας της αλυσίδας Leonidas, που δραστηριοποιείται επίσης στα μαζικά δώρα για βαφτίσεις και γάμους. Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη του brand γίνεται με ένα μοντέλο franchise χωρίς διαρκή royalties και δικαιώματα εισόδου, με αρχική επένδυση περί τα 35 χιλ. ευρώ, με εκτιμώμενο χρόνο απόσβεσης βάση των δεδομένων προ-πανδημίας περί τα δύο έτη και αυτόνομο e-shop.

Σημειώνεται ότι η σοκολατοποιία Leonidas, υπό την ευρεία έννοια μπορεί να θεωρηθεί ελληνικών συμφερόντων, αφού ο ιδρυτής της είναι ο Λεωνίδας Κεστεκίδης ενώ σήμερα είναι ιδιοκτησίας Ελλήνων ομογενών του Βελγίου.

Εν τω μεταξύ, η Βασιλική Κεστεκίδου, εκ των μετόχων μειοψηφίας, έχει βρεθεί στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας χρεών στις τράπεζες που οδήγησαν σε πλειστηριασμό ακίνητα της προσωπικής της περιουσίας, εξελίξεις που δεν φαίνεται πάντως να επηρεάζουν την εταιρεία, η οποία έχει άλλους λόγους να ανησυχεί.

Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλός της βελγικής εταιρείας Philippe de Selliers, είπε στη βελγική εφημερίδα De Tijd, ότι σχεδιάζει να κλείσει καταστήματα για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της πανδημίας. Είναι πιθανό να κλείσει μέχρι ένα στα δέκα λόγω της πίεσης που υφίστανται από την απουσία τουριστών απ’ όπου προέρχεται σχεδόν το 60% του τζίρου της εταιρείας στο Βέλγιο. Εκεί λειτουργούν τα 400 από τα 1.300 καταστήματα του διεθνούς δικτύου. Πολλά καταστήματα έχουν ήδη κλείσει, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης, ενώ όσα σημεία πώλησης βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και σε αεροδρόμια δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 80%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Leonidas δεν είναι η μόνο σοκολατοβιομηχανία που πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η σοκολατοποιϊα Godiva θα διαθέτει αποκλειστικά διαδικτυακά τα προϊόντα της στις ΗΠΑ. Ο βελγικός οίκος παραγωγής premium προϊόντων σοκολάτας αποφάσισε το κλείσιμο του συνόλου των 128 καταστημάτων του στις ΗΠΑ διατηρώντας ωστόσο συνεργασίες πώλησης των προϊόντων της σε τρίτους χώρους και συνεργαζόμενες εταιρείες.

Related posts

Αύξηση κερδών 24,5% το 2019 για τη Space Hellas

banksnews

ΔΕΗ: Επανέρχεται το σενάριο έκδοσης ομολόγου

banksnews

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Μετατροπή των ανωνύμων μετοχών σε ονομαστικές

banksnews

Ντ. Κόουπ: Οι επιδόσεις του Q3 επιβεβαιώνουν την δυναμική του ΟΠΑΠ

banksnews

Νέο Research & Development Hub στην Ελλάδα από την TeamViewer

banksnews

Ασφαλή τα σουπερμάρκετ διαβεβαιώνει το ΙΕΛΚΑ

banksnews

ΟΠΑΠ: Από 15/7 η διαπραγμάτευση των 2.623.443 νέων μετοχών

banksnews

Komarek: Θέλουμε να αυξήσουμε το μερίδιό μας στον ΟΠΑΠ

banksnews

ΒΕΝΕΤΗ: Έκπτωση 20% σε όλα τα προϊόντα με αγορές αξίας άνω των €20

banksnews