Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Development: Από το 3ο τρίμηνο του 2023 η μεγάλη ροή εσόδων

Εισπράξεις 200 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2022 από τα συμβόλαια για τα οικιστικά projects στο Ελληνικό υπολογίζει η Lamda Development, ωστόσο, αξιοσημείωτες εισροές εσόδων αναμένει από το γ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης του ομίλου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα μεγέθη εννεαμήνου. 

Σύμφωνα με τον CFO της Lamda, Χάρη Γκορίτσα, η ρευστότητα από τα πρώτα συμβόλαια στο Ελληνικό, τα οποία υπογράφηκαν τον Ιούλιο και αφορούσαν τις βίλες, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων στον Πύργο Κατοικιών αλλά και τα πρώτα συμβόλαια για τα condos από το α’ τρίμηνο του 2023, καθώς και από τη συναλλαγή με την ΤΕΜΕΣ για τα δύο ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο του ακινήτου. Ο ίδιος ανάφερε πως έως τον Μάιο του 2023 θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των εσόδων πλέον των οικιστικών projects, η οποία εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και από την ωρίμανση αυτών (έκδοση οικοδομικών αδειών και έναρξη κατασκευής). Υπενθυμίζεται πως τα μελλοντικά έσοδα από τα οικόπεδα των βιλών έχουν υπολογιστεί σε 190 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από τα διαμερίσματα του MRT  σε 620 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τα condos σε 270 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος συνυπολογίζει στο budget κατασκευής το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος και πρόκειται να αναθεωρήσει το business plan όσο το project ωριμάζει στα επιμέρους στάδια του, ωστόσο ο κ. Γκορίτσας υπογράμμισε πως προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη εκταμίευσης δανειακών κεφαλαίων. Όσον αφορά την επιτοκιακή επιβάρυνση, από μια ενδεχόμενη αύξηση του euribor για μέρος των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου (40% περίπου του 1,2 δισ. ευρώ) εκτιμάται περιορισμένη στα 4-5 εκατ. ευρώ.

Πρόοδος σημειώνεται και στη διάθεση assets στα εμπορικά ακίνητα του Ελληνικού. Για το mall της Λ. Βουλιαγμένης έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 92% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας και το 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί head of terms για το 65% του εμπορικού. Εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει υπογραφεί και για το 71% της επιφάνειας της Riviera Galleria, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί head of terms για το 3% των χώρων του εμπορικού complex στον Άγιο Κοσμά.

Στο σκέλος των κατασκευαστικών εργασιών, πέρα από τις υποδομές, αναμένεται σύντομα η έναρξη των πρώτων εργασιών για τον MRT ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι δημοπρατήσεις για το Πάρκο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το Mall της Λ. Βουλιαγμένης, χωρίς η διοίκηση του ομίλου να προσδιορίζει πότε θα ολοκληρωθούν και πότε θα αναδειχθούν ανάδοχοι των έργων. 

Πέραν του Ελληνικού, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη δημόσια εγγραφή για την Lamda Malls την οποία απομάκρυνε χρονικά από το α’ εξάμηνο της νέας χρονιάς, υπογραμμίζοντας πως αυτή θα εξαρτηθεί από το κλίμα των αγορών, αλλά και από τη δυνητική αποτίμηση των assets της.

Στο εννεάμηνο καταγράφηκε η ανάκαμψη των εν λειτουργία εμπορικών κέντρων, ενώ το Designers Outlet στα Σπάτα υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 8 εκατ. ευρώ στα κέρδη EBITDA σε ετήσια βάση.

Related posts

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Δεδομένο το ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ

admin

Ασφαλιστικές: Δηλώθηκαν 1.629 ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα Οκτωβρίου

admin

Πρώτη εξαγωγή ελληνικού ακτινιδίου στη Νότια Κορέα

admin

Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Μotor Oil και Microsoft Hellas

admin

MIG: Πράσινο φως από την Γ.Σ. στο deal για μεταβίβαση της Vivartia στο CVC

admin

Ανοικτά παραμένουν τα Καταστήματα Nova

admin

Με θερμικές κάμερες και μέτρα προστασίας ανοίγουν Golden Hall και Mall Athens

admin

Νεώριο: Στη Feytea Holding το ποσοστό 20,7% του Ν. Ταβουλάρη

admin

Μινωικές: To Santorini Palace ταξιδεύει στην Τήνο από Κυριακή 3 Ιουλίου

admin