Image default
TOP STORIES

HSBC: Κόβει τις τιμές-στόχους για τράπεζες, «ψηφίζει» Εθνική

«Περικόπτουμε τις εκτιμήσεις μας για να περιλάβουμε τις αντιξοότητες στα καθαρά έσοδα, αλλά η κερδοφορία εξακολουθεί να φαίνεται αξιοπρεπής», εξηγεί η HSBC. Τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου και τα επικαιροποιημένα μεσοπρόθεσμα σχέδια των τραπεζών αποκάλυψαν κάπως ισχυρότερα καθαρά έσοδα (NII) από τις δικές της εκτιμήσεις, επισημαίνει η βρετανική τράπεζα.

Η HSBC επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά» και για τις τέσσερις τράπεζες. Η Eurobank παραμένει η κορυφαία επιλογή της. Οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικά αποτιμημένες με διαπραγμάτευση στις 0,50x την ενσώματη λογιστική αξία του 2022 (P/TBV), δηλαδή με 40% έκπτωση σε σχέση με τις πλησιέστερες τράπεζες της περιοχής EEMEA, παρά το καλύτερο ROTE όταν προσαρμόζεται για υψηλότερες ασφάλιστρο κινδύνου και τα ασθενέστερα νομίσματα στην EEMEA «Επιπλέον, αναμένουμε ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα έχουν θετικά δημοσιευμένα κέρδη στο 2022, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και οι δείκτες κερδοφορίας είναι στις 6,6 φορές το 2023 και είναι μια έκπτωση 35% σε σχέση με τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών.

Οι νέες τιμές στόχοι είναι 1,45 ευρώ για την Alpha Bank από 1,60 ευρώ πριν, 1,40 ευρώ για την Eurobank από 1,45 ευρώ προγενέστερα, για την ΕΤΕ 4,30 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν και τέλος 1,90 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 2,10 ευρώ πριν.

Η Eurobank παραμένει η προτιμώμενη επιλογή στον τομέα και η υψηλή αποτίμησή της φαίνεται να αξίζει, απόρροια της ανώτερης κερδοφορίας της. «Επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις μας για αγορά στις Alpha, ΕΤΕ και Πειραιώς», τονίζει. .

Η εξομάλυνση του κόστους CoR, η κύρια κινητήρια δύναμη της βελτίωσης του ROTE, φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο με το σχηματισμό νέων NPEs και την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων των παλαιών NPEs.

Μειώνει η τράπεζα τη βιώσιμη παραδοχή για το δείκτη ROTE για το σύστημα κατά περίπου 50 μ.β. σε περίπου 7,5% και μειώνει τις τιμές στόχους κατά 3% κατά μέσο όρο. Παρά κάποια ανάκαμψη πρόσφατα, οι αποτιμήσεις είναι 14% κάτω από το επίπεδο που ήταν πριν από τη Ρωσία/Ουκρανία και θεωρεί ότι μια μικρή απομείωση της βιώσιμης ROTE είναι περισσότερο από τιμολογημένη.

Οι υψηλές αποπληρωμές δανείων και η μείωση των αποδόσεων ασκούν πίεση στο NII

Οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, η πίεση στα διαθέσιμα των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό και η πρόωρη αποπληρωμή εταιρικών δανείων λόγω της άφθονης ρευστότητας του συστήματος προκάλεσαν σε ορισμένες τράπεζες μείωση των φιλόδοξων στόχων για ανάπτυξη, σημειώνει η HSBC. 

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της τράπεζας υπόκεινται σε περιορισμένες αλλαγές, καθώς ήταν ήδη συντηρητικές. Τούτου λεχθέντος, η μείωση στις αποδόσεις των επιχειρηματικών δανείων το 4ο τρίμηνο του 2021 εξέπληξε αρνητικά και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ρευστότητας και ότι ένα μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα προέρχεται από βραχυπρόθεσμα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, μείωσε τις προβλέψεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2022/23 κατά 4% και 3%, αντίστοιχα.

Related posts

Γ. Ζαββός: «Eπενδύσιμες» ξανά οι τράπεζες με τον «Ηρακλή»

banksnews

Αγκάθι για τις τράπεζες τα NPEs στα roadshows

NEWSROOM

Ρύθμιση οφειλών – 2η ευκαιρία: Τα 15 βήματα για να λάβετε βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη

banksnews

Οι συνομιλίες Brexit κάνουν κύκλους

banksnews

Η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο για μια Γερμανία χωρίς ηγεσία

banksnews

Alpha Bank: Περιορισμένη η «διάχυση» του πληθωρισμού στην Ελλάδα

banksnews

Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος δημοσίευσε η Κομισιόν

banksnews

Νέα Επαγγελματικά Ταμεία από Πειραιώς και Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

banksnews

Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα NPLs

banksnews