Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Handelsblatt: Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες

Πληθωρισμός, άνοδος των επιτοκίων στην αγορά κεφαλαίων και ταυτόχρονα κίνδυνος ύφεσης: Οι πρόσφατες έντονες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών και των ομολόγων δείχνουν πόσο πολύ αυτή η κατάσταση ανησυχεί τους επενδυτές. Μέσα σε αυτό, έρχεται και η διολίσθηση των τιμών στο τέλος της εβδομάδας λόγω των νέων ανησυχιών για τα επιτόκια στις ΗΠΑ, σχολιάζει η Handelsblatt. Οι στρατηγικοί αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς υποθέτουν ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί προς το παρόν.

Σύμφωνα με τον Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου αξιών των ταμιευτηρίων Dekabank, είναι πολύ νωρίς για να δοθεί το πράσινο φως, “εφόσον η τάση του πληθωρισμού δεν καταλαγιάζει σαφώς”. Αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό θα συμβεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη, εκτιμά ο ίδιος.

Ο αναλυτής Σβεν Στράιμπελ της DZ Bank – όπως και πολλοί ειδικοί της αγοράς – θεωρεί ότι η νομισματική πολιτική είναι κυρίαρχη. “Η αγορά μετοχών είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπνέει κυρίως με την εξέλιξη των αποδόσεων των ομολόγων, δηλαδή με τη ρητορική των κεντρικών τραπεζών”, λέει. Οι αποδόσεις των ομολόγων έκαναν τις μετοχές πολύ λιγότερο ελκυστικές σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Το τρενάκι του τρόμου της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας δείχνει πόσο πολύ απασχολεί τους επενδυτές αυτό το θέμα: Οι ελπίδες για μια πιο προσεκτική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ οδήγησαν τις τιμές των μετοχών σε σημαντική άνοδο κατά το πρώτο μισό της εβδομάδας. Τα αναπάντεχα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας προκάλεσαν την εξασθένιση αυτής της ελπίδας και οδήγησαν τις διεθνείς μετοχές και τα ομόλογα σε νέα πτώση.

Ο σημαντικότερος αμερικανικός δείκτης, ο S&P 500, υποχώρησε κατά 2,8% την Παρασκευή, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 ακόμη και κατά 3,9%. Ο γερμανικός δείκτης Dax έχασε 1,6%, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 1,7%. Η μεταβλητότητα στον Dax αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Οι διακυμάνσεις των τιμών αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στο 35%.

Στις αγορές ομολόγων, οι φόβοι για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων προκάλεσαν επίσης πτώση των τιμών. Η απόδοση του σημαντικότερου κρατικού ομολόγου στον κόσμο, του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,89%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου Bund αυξήθηκε πιο έντονα στο 2,19%.

Έτσι, το βασικό ερώτημα για τους στρατηγικούς αναλυτές παραμένει πόσο μακριά θα φτάσουν οι κεντρικές τράπεζες. Ο Ρόμπερτ Γκράιλ, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Bank Merck Finck, επισημαίνει ότι “οι τάσεις του πληθωρισμού δεν επιτρέπουν ακόμη μια λιγότερο περιοριστική πορεία των κεντρικών τραπεζών”.

Ακόμα και αν οι εν λόγω εικασίες για πιο μετριοπαθή οικονομικά και κυρίως πληθωριστικά στοιχεία στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν, η Fed είναι πιθανό να αλλάξει τη διατύπωσή της μόνο μετά από κάποια καθυστέρηση, λέει. Κατά την άποψή του, αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες.

Ο Έντγκαρ Γουόκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Bankhaus Metzler, αναμένει επίσης περαιτέρω σημαντικά βήματα στα επιτόκια: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να βασίζει τη νομισματική της πολιτική αποκλειστικά στον πληθωρισμό, τονίζει.

Είναι αλήθεια ότι ο πληθωρισμός των αγαθών έχει ξεπεράσει την κορύφωσή του και οι αλυσίδες εφοδιασμού ομαλοποιούνται. Αλλά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι πιο επίμονος. Ως εκ τούτου, ο Γουόκ βλέπει τον “κίνδυνο ότι το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί στο πέντε τοις εκατό”.

Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Στη νέα εβδομάδα, εκτός από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικά την Πέμπτη. “Η πίεση των τιμών στις ΗΠΑ χαλαρώνει μόνο πολύ αργά”, λέει ο οικονομολόγος της Commerzbank Μπερντ Βάιντενστάινερ. “Μόνο τους επόμενους μήνες μπορούμε να περιμένουμε κάποια χαλάρωση”. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ελαφρά μείωση του ρυθμού σε ετήσια βάση στο 8,1% τον Σεπτέμβριο μετά το 8,3% τον Αύγουστο.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της Fed, αυξάνονται οι προσδοκίες ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να φέρουν το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο του 4,5% σχετικά γρήγορα. Ο Τσαρλς Έβανς, επικεφαλής της περιφερειακής Fed του Σικάγο, δήλωσε ότι οι πρόσφατες αναφορές έκαναν να φαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να φτάσει το 4,5% έως 4,75% το επόμενο έτος.

Επί του παρόντος, το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ κυμαίνεται μεταξύ τριών και 3,25 %. Τον ερχόμενο μήνα, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα κάνει το τέταρτο μεγάλο βήμα στο επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό υποστηρίζεται από τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, καθώς και από το άλμα της τιμής του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του OPEC στα μέσα της εβδομάδας για σημαντική μείωση της παραγωγής.
Στο τέλος της εβδομάδας, το πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκε κατά περίπου τέσσερα τοις εκατό σε υψηλό πέντε εβδομάδων, στα 99,5 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι των 159 λίτρων. Το αμερικανικό WTI κινήθηκε παρόμοια.

Στην Ευρώπη, επίσης, οι στρατηγικοί αναλυτές και οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένουν ότι τα βασικά επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω του μαζικού πληθωρισμού που ανέρχεται σε δέκα τοις εκατό σε ετήσια βάση. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Χόακιμ Νάγκελ, τάχθηκε υπέρ περαιτέρω “σημαντικών” αυξήσεων των βασικών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ. Ο αναλυτής Χάρτμουτ Πράις της DZ Bank αναμένει ότι το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά από το τρέχον 1,25% σε 2,75%.

Ο γνωστός επενδυτής Γενς Έρχαρντ αναμένει περαιτέρω μείωση των τιμών

Επιπλέον, ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί περαιτέρω, όπως τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Τόνισε την Ευρώπη ενόψει της ενεργειακής κρίσης που προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό το δεύτερο βασικό ζήτημα για τις αγορές κάνει τους στρατηγικούς αναλυτές να αναρωτιούνται πόσο η ύφεση έχει ήδη περιοριστεί στις τιμές. Ο γνωστός επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, Γενς Έρχαρντ, επικεφαλής της DJE Kapital, εκφράζει “λίγες αμφιβολίες ότι μεσοπρόθεσμα οι τιμές θα πέσουν πολύ χαμηλότερα φέτος”.

Είναι αλήθεια ότι τα κέρδη των μετοχών έχουν διατηρηθεί εκπληκτικά καλά μέχρι στιγμής σε πολλές εταιρείες – ιδίως στους τομείς που εξαρτώνται από τις τιμές της ενέργειας. Όμως ο Ehrhardt πιστεύει ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια σοβαρή ύφεση, η οποία στο παρελθόν οδηγούσε πάντα σε σημαντική μείωση των κερδών των μετοχών.

Ο αναλυτής Streibel της DZ Bank βλέπει επίσης δυνατότητες περαιτέρω διακυμάνσεων για τις μετοχές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η DZ Bank μείωσε έτσι σημαντικά τους στόχους τιμών της για σημαντικούς δείκτες.

Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένει τώρα ότι ο Dax θα φθάσει μόνο τις 12.800 μονάδες αντί για τις 14.000. Αυτό θα επέτρεπε στον δείκτη να κάνει άλμα κατά ένα καλό 4%. Για τους δείκτες Euro Stoxx 50 και S&P 500, η DZ Bank δεν βλέπει σχεδόν καμία άλλη δυναμική με τα επίπεδα τέλους του έτους στις 3400 και 3700 μονάδες. Προηγουμένως, οι στόχοι ήταν 3850 και 4000 μονάδες. Το 2023, ωστόσο, οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν και πάλι πιο σημαντικά, λέει ο Στράιμπελ.

Οι πρώτες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες υποβάλλουν έκθεση για το τρίτο τρίμηνο
Ωστόσο, ο αναλυτής δεν θέλει να ακουστεί υπερβολικά απαισιόδοξος: Ειδικά οι ευρωπαϊκές τιμές των μετοχών έχουν ήδη υπολογίσει ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών ανησυχιών με τη μορφή πιθανών απωλειών κερδών για τις εταιρείες, λέει.

Τα τρέχοντα επίπεδα του Dax αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες για τα κέρδη που είναι σαφώς χαμηλότερες από τη συναίνεση, ιδίως για τα κυκλικά προϊόντα: Συνολικά, αυτό θα σήμαινε μειώσεις κερδών κατά δύο τοις εκατό το 2022. Οι κυκλικές επιχειρήσεις προβλέπουν έτσι πιθανές μειώσεις κερδών λόγω ύφεσης. Κατά το προηγούμενο τρίτο τρίμηνο, υπήρξαν ήδη περισσότερες αρνητικές αναθεωρήσεις κερδών για το τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο επόμενα έτη – ιδίως για τις αμερικανικές μετοχές.

Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας επικείμενης ύφεσης μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, είναι πιθανές περαιτέρω μειώσεις των προβλέψεων. Ωστόσο, εάν τα εταιρικά στοιχεία από την επερχόμενη περίοδο υποβολής εκθέσεων για το τρίτο τρίμηνο του 2022 βελτιώσουν το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, αυτό θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τις τιμές των μετοχών, ελπίζει ο εμπειρογνώμονας της DZ Bank: για παράδειγμα, εάν οι μεγάλες, εισηγμένες δημόσιες εταιρείες στους διεθνείς δείκτες blue-chip πλοηγηθούν επιτυχώς στις τρέχουσες κρίσεις λόγω της τιμολογιακής τους δύναμης.

Τη νέα εβδομάδα, εκτός από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η έναρξη της θερμής φάσης της εποχής των ισολογισμών στις ΗΠΑ είναι στην ημερήσια διάταξη. Η πρώτη από αυτές είναι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες JP Morgan, Morgan Stanley και Wells Fargo την Παρασκευή. Εδώ, οι επενδυτές ελπίζουν σε ενδείξεις σχετικά με την κατανάλωση από τις δηλώσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις πιστωτικών καρτών. Η καταναλωτική διάθεση των Αμερικανών καταναλωτών θεωρείται ο στυλοβάτης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Την Παρασκευή θα δούμε επίσης τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί ελαφρώς. Στην Ευρώπη, την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή. Αυτό αυξήθηκε κατά 0,5% τον Αύγουστο, εκτιμά ο εμπειρογνώμονας της Commerzbank Βάιντενστάινερ. Ο κλάδος επωφελήθηκε από την ελαφρά άμβλυνση των συμφορήσεων στον εφοδιασμό και το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Ωστόσο, η κατάρρευση της ζήτησης συνηγορεί κατά μιας βιώσιμης ανάκαμψης τους επόμενους μήνες.

Related posts

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Ελληνες ομογενείς που ανανεώνουν τη θητεία τους – Εκλέγεται ο Μενέντεζ Jr

admin

Η ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της συνόδου της EUMED9

admin

Ελ Εριάν: Πολύ υψηλή η πιθανότητα μιας επιζήμιας ύφεσης

admin

Ρωσία: Εχθρική ενέργεια της Ελλάδας ενδεχόμενη προμήθεια S-300 στην Ουκρανία

admin

Η ΕΕ συμφώνησε στην παροχή επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

admin

Μακρόν-Σολτς: Προσπάθειες για ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ

admin

Σιγκαπούρη: Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 13 ετών κατέγραψε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός

admin

Πολωνία: Ο Ντούντα προειδοποιεί για νέα επακόλουθα μετά την πτώση πυραύλου σε χωριό κοντά στα σύνορα

admin

Ακάρ: Δεν θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω – Αεροπορία και ναυτικό έχουν σαφείς εντολές

admin