Image default
ΚΟΣΜΟΣ

H Microsoft εγκαταλείπει τη θέση της στο Δ.Σ. της OpenΑΙ, φοβούμενη τις αντιμονοπωλιακές αρχές ΗΠΑ, Ευρώπης, Βρετανίας

Η Microsoft δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη θέση παρατηρητή που κατέχει στο συμβούλιο OpenAI εν μέσω ρυθμιστικού ελέγχου για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής Γενικός Σύμβουλος της Microsoft, Keith Dolliver, απηύθυνε μια επιστολή στην OpenAI αργά την Τρίτη, λέγοντας ότι η θέση παρείχε πληροφορίες για τις δραστηριότητες του διοικητικού συμβουλίου χωρίς να διακυβεύεται η ανεξαρτησία του.

Ωστόσο στην επιστολή, της οποίας έλαβε γνώση το αμερικανικό δίκτυο CNBC, προστίθετο ότι η θέση δεν χρειαζόταν πλέον, καθώς η Microsoft “έχει δει σημαντική πρόοδο από το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο”. Το CNBC επικοινώνησε με τη Microsoft και την OpenAI για σχόλια επί του θέματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει προηγουμένως η Microsoft θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έρευνα για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, κατά την εξέταση των αγορών “εικονικών κόσμων” και γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η Κομισιόν είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι “εξετάζει ορισμένες από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ μεγάλων παραγόντων της ψηφιακής αγοράς και παραγωγών προγραμματιστών και παρόχων τεχνητής νοημοσύνης” και ξεχώρισε τη σχέση Microsoft-OpenAI ως μια συγκεκριμένη συμφωνία που θα μελετήσει.

Έκτοτε, η ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θέση παρατηρητή δεν επηρεάζε την ανεξαρτησία της OpenAI, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές του μπλοκ αναζητούν πρόσθετες απόψεις τρίτων για τη συμφωνία. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας εξακολουθεί να διατηρεί ανησυχίες.

Η Microsoft κατέλαβε θέση στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου στο OpenAI τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με το ενδιαφέρον της Microsoft για την εταιρεία, μετά από μια ταραχώδη περίοδο κατά την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, απολύθηκε και στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκε αμέσως.

Ο Altman ανέφερε σε σημείωμα προς το προσωπικό εκείνη την εποχή ότι η OpenAI “έκανε ξεκάθαρα τη σωστή επιλογή να συνεργαστεί με τη Microsoft και είμαι ενθουσιασμένος που το νέο μας διοικητικό συμβούλιο θα τους συμπεριλάβει ως παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου”.

Η OpenAI αναδείχθηκε ως μία από τις πιο δημοφιλείς startups παγκοσμίως μετά την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT στα τέλη του 2022. Η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν απλά ερωτήματα κειμένου και να ανακτούν έξυπνες και δημιουργικές απαντήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε εις βάθος συνομιλίες.

Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην startup, με τη συνολική επένδυσή της μέχρι σήμερα να ανέρχεται στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει γίνει ουσιαστικά ο ηγέτης στην ώθηση προς τα θεμελιώδη μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένης της επένδυσης και της συνεργασίας της με την OpenAI.

Related posts

Η ΕΕ συνεχίζει τις συνομιλίες για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

admin

Νίγηρας: Διαδηλώσεις εναντίον των Γάλλων στρατιωτών σε Νιαμέι και Καλάμ

admin

ΟΗΕ: Συνεδριάζει την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Μεσανατολικό

admin

Πολωνία: Ο πύραυλος που έπληξε το χωριό Πρζεβόντοφ τον Νοέμβριο του 2022 ήταν ουκρανικός

admin

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί απηύθυνε κάλεσμα στην Ακσενέρ για συμμαχία στις εκλογές του 2024

admin

Ισραήλ: Ο Γκάλαντ αμφισβητεί τα μεταπολεμικά σχέδια του Νετανιάχου για τη Γάζα

admin

Ιταλία: Απάτη 600 εκατ. ευρώ από “εταιρίες-φαντάσματα”

admin

Αϊτή: Συμμορίες σκορπούν τον τρόμο καθώς ο πρωθυπουργός έχει συνομιλίες στην Κένυα για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας

admin

Συμφωνία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

admin