Image default
ΚΟΣΜΟΣ

H Fed άνοιξε τον δρόμο για το ψηφιακό δολάριο – Τα συν και τα πλην, τι περιμένει για την έκδοσή του

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έκανε ένα βήμα – κλειδί προς την πιθανή έκδοση ενός επίσημου ψηφιακού νομίσματος των ΗΠΑ, μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το τοπίο του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

H Fed έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση 35 σελίδων για το ζήτημα ενός υποστηριζόμενου από το αμερικανικό κράτος ψηφιακού νομίσματος, χωρίς να καταλήγει σε οριστικές αποφάσεις και σημειώνοντας ότι η έκδοση του CBDC (ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας) θα προχωρούσε μόνον με την υποστήριξη του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου.

“Η εισαγωγή του CBDC θα αντιπροσώπευε μια εξαιρετικά σημαντική καινοτομία για τον κόσμο του αμερικανικού χρήματος”, σημειώνεται στην έκθεση.

Η Fed, η οποία θα δέχεται απόψεις και σχόλια έως τις 20 Μαΐου επί του περιεχομένου της έκθεσης, τονίζει ότι θα προτιμούσε οι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί βουλευτές και γερουσιαστές να υιοθετήσουν νομοθεσία η οποία θα επέτρεπε την έκδοση του ψηφιακού νομίσματος πριν εκείνη το εκδώσει, ενώ σημειώνει ότι βασικό πλεονέκτημά του θα αποτελούσε ότι θα διασφάλιζε πως το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα στη διεθνή χρηματοοικονομική δραστηριότητα. Η Fed σημειώνει ακόμη ότι το CBDC θα μπορούσε να βελτιώσει τις διασυνοριακές πληρωμές, να διευρύνει την χρηματοοικονομική συμπεριληπτικότητα στην κοινωνία και να εμβαπτίσει το δολάριο στη νέα τεχνολογία. 

Υπάρχουν, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση, μεταξύ άλλων η πιθανότητα να “στερέψουν” οι λογαριασμοί πελατών στις παραδοσιακές τράπεζες και να γίνουν οι κρίσεις που θα ξεσπούν σε επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου πιο σοβαρές και πιο συχνές. 

Ανησυχία υπάρχει και για το κομμάτι της προστασίας των ιδιωτικών δεδομένων, με το κράτος να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών των απλών πολιτών. Στην έκθεση δεν υπάρχουν πολλές αναφορές στο πώς μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, με τη Fed να σημειώνει απλώς ότι θα χρειαστεί ισορροπία μεταξύ προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών και διαφάνειας προκειμένου να αποτρέπεται η εγκληματική δραστηριότητα.

Η υποδομή του συγκεκριμένου συστήματος πιθανόν να γίνει επίσης στόχος κυβερνοεγκληματιών – χάκερ. Η θωράκιση του CBDC θα ήταν “εξαιρετικά δύσκολη”, καθώς το νέο νόμισμα θα είχε “πολύ περισσότερες πύλες εισόδου από τα υπάρχοντα συστήματα πληρωμών”.

Αξιωματούχος της Federal Reserve, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα κινήσεων που θα ακολουθήσουν μετά τη διαβούλευση, ούτε πιθανές ημερομηνίες κυκλοφορίας του νέου ψηφιακού νομίσματος.

Related posts

Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε εκ νέου υπερηχητικούς πυραύλους

banksnews

Βρετανία: Η αστυνομία ερευνά ύποπτο όχημα στο Γουεστμίνστερ

banksnews

Νότια Κορέα: 334.708 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 327 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

banksnews

Μεξικό: Τουλάχιστον 19 νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα σε τμήμα της εθνικής οδού στο κεντρικό Μεξικό

banksnews

Τουρκία: 24 συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

banksnews

Η Hertz παρήγγειλε 100.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla

banksnews

Μολδαβία: Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία

banksnews

Αυστραλία: Τουλάχιστον 200 συλλήψεις στη Μελβούρνη σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό

banksnews

Ο Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί την Δευτέρα το Μπέλφαστ, εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου στη Β. Ιρλανδία

banksnews