Image default
ΚΟΣΜΟΣ

H Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της Κύπρου, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, συνολικού ύψους 1,2 δισ. Ευρώ (επιχορηγήσεις και δάνεια).

Η χρηματοδότηση, από το Μηχανισμό Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF), των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης της Κύπρου, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ώστε να μπορέσει η Κύπρος να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο της Κύπρου με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό του RRF και διαπιστώνει ότι το σχέδιο αφιερώνει το 41% της συνολικής χρηματοδότησης σε μέτρα που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σχετικά με την εισαγωγή της πράσινης φορολογίας, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη διευκόλυνση των ενεργειακών ανακαινίσεων στα κτίρια και την επιτάχυνση της ηλεκτρικής κινητικότητας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ευρύ φάσμα επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που στοχεύουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις (“ΜΚΟ”). Επίσης, περιλαμβάνονται επενδύσεις σχετικά με τη μαζική ανάπτυξη έξυπνων μετρητών, καθώς και το έργο EuroAsia Interconnector (ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός), το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρότερες πηγές, ιδίως από ανανεώσιμες πηγές.

Εξάλλου, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το σχέδιο της Κύπρου αφιερώνει το 23% της συνολικής χρηματοδότησης του σχεδίου σε μέτρα που στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, μέσω μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της κάλυψης με ευρυζωνικές συνδέσεις πολύ υψηλής χωρητικότητας. Προωθεί την ψηφιακή εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες με την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία, την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και την επένδυση σε προγράμματα κατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες. Περιλαμβάνει επίσης έργα που αναμένεται να προωθήσουν την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικαστικού συστήματος.

Κατά την Επιτροπή, το σχέδιο αποτελεί μια ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Κύπρου, η οποία συμβάλλει κατάλληλα και στους έξι πυλώνες που αναφέρονται στον κανονισμό RRF.

Παρουσιάζοντας τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της, λέγοντας: “Το σχέδιο θα έχει έναν πραγματικό, ουσιαστικό αντίκτυπο στη διασφάλιση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης της Κύπρου. Ένα σημαντικό μέρος των πόρων θα αφιερωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Περαιτέρω μέτρα για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και την επέκταση της συνδεσιμότητας θα δώσουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απορρέουν από τη διττή μετάβαση. Είμαι υπερήφανη που το NextGenerationEU θα παράσχει 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη αυτών των κρίσιμων έργων.”

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε: “Ιδιαίτερα επωφελή για την Κύπρο θα είναι τα έργα που συνδέουν το νησί με τα ελληνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλής χωρητικότητας. Χαιρετίζω επίσης τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των στοιχείων του φορολογικού συστήματος της Κύπρου που διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό”.

Η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για τη διάθεση 1,2 δισ. Ευρώ, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων προς την Κύπρο, στο πλαίσιο του RRF. Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο (εντός τεσσάρων εβδομάδων) θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 157 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στην Κύπρο. Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις, βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των οροσήμων και των στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που θα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο ως προς την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

-

Related posts

Γαλλία: Ποινές φυλάκισης και πρόστιμο σε πρώην συμβούλους του Νικολά Σαρκοζί

banksnews

Αυστραλία: Υπογράφηκε η συμφωνία με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

banksnews

Γερμανία: Μείωσε ελαφρώς τα σχέδια έκδοσης χρέους στο δ΄ τρίμηνο

banksnews

Ουκρανία: Χρησιμοποιούμε τα τουρκικά drones αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς

banksnews

Γερμανία: Τον Χάμπεκ θέλει για αντικαγκελάριο το 69% και μόνο 15% την Μπέρμποκ

banksnews

ΙΑΕΑ: Ο επικεφαλής εκφράζει την λύπη του για “την απουσία συμφωνίας” με το Ιράν

banksnews

Ιταλία: 155.659 νέα κρούσματα κορονοϊού – Στους 155 οι θάνατοι

banksnews

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν μια νέα κατηγορία σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι

banksnews

Τουρκία: Ενισχύει με 15-20 drones την παράνομη βάση της στα κατεχόμενα

banksnews