Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου – Δεν ανησυχεί για τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και η απόφαση αυτή έρχεται μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής, με αφορμή το μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, εξηγεί η

Goldman Sachs

.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του πρωθυπουργού (Νέα Δημοκρατία) έχει μειωμένο προβάδισμα έναντι του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας (ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό πολιτικό κόμμα), γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανό έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στις αρχές Ιουλίου.

Ενώ οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο έχουν οριστεί να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, το σύστημα για τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου θα επαναφέρει το μπόνους της πλειοψηφίας (έως και 10% των συνολικών εδρών του Κοινοβουλίου) για τα κόμματα που υπερβαίνουν το όριο του 25% των ψηφοφόρων. Με βάση τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα, ο πρώτος γύρος των εκλογών δεν φαίνεται να δίνει ένα πειστικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός δεύτερου γύρου και μιας κυβέρνησης συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και με τη στήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ).

Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία φαίνεται καλά τοποθετημένη για βελτίωση των προοπτικών και, ενδεχομένως, για αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση του χρέους, η οποία αναμένεται στις 21 Απριλίου, αναφέρει.

Εκτός εάν οι τελευταίες ευρωπαϊκές οικονομικές εντάσεις επιδεινωθούν πέρα από τις προσδοκίες, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων, την επίμονη ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίου και το χρέος προς το ΑΕΠ σε φθίνουσα πορεία, ακόμη και εν μέσω της αύξησης του κόστους του χρέους.

Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία του report είναι:

1. Το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν μεταξύ ενός πρώτου γύρου στις 21 Μαΐου και ενός ενδεχόμενου δεύτερου γύρου στις αρχές Ιουλίου φαίνεται να έχει γίνει πιο αβέβαιο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού (Νέα Δημοκρατία) διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ), η διαφορά μειώνεται. Οι εκλογές του Μαΐου, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενδέχεται να μην αποφέρουν μια λειτουργική πλειοψηφία- ως εκ τούτου, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου παραμένει ένα πιθανό αποτέλεσμα. Οι δεύτερες εκλογές, χάρη στο μπόνους πλειοψηφίας που θα επανέλθει (έως και 10% του συνόλου των εδρών του Κοινοβουλίου για κάθε κόμμα που υπερβαίνει το όριο του 25%), φαίνεται πιο πιθανό να δώσουν μια μεγαλύτερη πλειοψηφία. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πιο πιθανός από την τρέχουσα μονοκομματική πλειοψηφία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επί του παρόντος την πιθανή κρίσιμη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

2. Η ελληνική οικονομία είναι καλά τοποθετημένη για την επόμενη αξιολόγηση του αξιόχρεου, η οποία αναμένεται στις 21 Απριλίου. Η ελληνική οικονομία παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στην αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις), η οποία παρουσιάζει σαφή άνοδο το 2022 μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης. Η πιστωτική ανάπτυξη έχει στηρίξει την τελευταία φάση της επίμονης ανάκαμψης των επενδύσεων ( 14,7% το 2022). Προχωρώντας προς τα εμπρός, η αύξηση των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026. Ενώ οι τελευταίες ευρωπαϊκές οικονομικές εντάσεις αποτελούν πρόκληση για αυτές τις εποικοδομητικές προοπτικές ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία παραμένει σε στέρεες βάσεις, κατά την άποψη της τράπεζας.

3. Παρόλο που ο κύκλος αυξήσεων της ΕΚΤ τροφοδοτεί υψηλότερες αποδόσεις και το κόστος του δημόσιου χρέους θα αυξηθεί σε όλους τους τομείς τα επόμενα χρόνια, το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο από άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος είναι η παρατεταμένη μέση σταθμισμένη διάρκεια του ελληνικού χρέους (17,5 έτη στις 31/12/2022), χάρη στα ευρωπαϊκά πακέτα οικονομικής βοήθειας (EFSF, ESM, EIB, SURE και NGEU). Ο δεύτερος λόγος είναι η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, που αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 4% μέχρι το 2024, και οι προσεκτικές δημοσιονομικές προοπτικές, όπου το πρωτογενές ισοζύγιο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2023 και το 2024 (Οκτώβριος 2022, WEO IMF). Αυτές οι μακροοικονομικές συνθήκες υποστηρίζουν μια σταθερή μείωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.

- --.grΕιδήσεις σήμερα:Οι γέφυρες του Ρικάρντο Μοράντι: Στη Γένοβα γκρεμίστηκε, στα Σέρβια έκλεισεΟ Ραγκούσης έχτισε βίλα στην Πάρο με δάνειο για τρίτεκνους –  «Το δικαιούνταν η σύζυγός μου»Λιάνης… όπως Μικρούτσικος: «Η Βουγιουκλάκη άνοιξε το κιμονό, μου έδειξε το στήθος της και μου λέει “πιάσ’ το”»

Related posts

Market Pass: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές στους δικαιούχους

admin

Σταϊκούρας: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. λόγω κρίσης

admin

Πληροφορική: Τα deals, ο νέος κύκλος εξαγορών και οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται

admin

Τι προβλέπουν οι Έλληνες εφοπλιστές για τις ναυλαγορές εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής

admin

Ο Μπιλ Γκέιτς «βλέπει» το μέλλον: Επενδύει σε startup που φτιάχνει νερό από τον αέρα

admin

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Με ποιους κροίσους «παζαρεύει» το deal των 3,5 δισ. για την πώληση της Τσέλσι

admin

Μπάφετ, Μάνγκερ, Ακμαν: Αλλάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους – Πού επενδύουν, τι σορτάρουν και τι αφήνουν

admin

Τουρισμός: Πρόβλεψη για έσοδα 20 δισ. ευρώ το 2022

admin

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε την έκδοση πράσινου ομολόγου

admin