Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Goldman Sachs: Δεν αποκλείει πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed εντός του 2022

O επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε ακόμα πιο επιθετική νομισματική πολιτική από ό,τι αναμένουν οι οικονομολόγοι ιδίως όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022, εκτιμά αναλυτής της Goldman Sachs.

Με την αγορά να αναμένει ήδη τέσσερις αυξήσεις εντός του έτους κατά 25 μονάδες βάσης εκάστη, ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Ντέιβιντ Μέρικλ δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να υιοθετήσει ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

“Η βασική μας πρόβλεψη κάνει λόγο για τέσσερις αυξήσεις τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Mericle το Σάββατο. “Αλλά βλέπουμε το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς να θελήσει να λαμβάνει μέτρα σύσφιξης σε κάθε συνεδρίαση έως ότου αλλάξει η εικόνα του πληθωρισμού”. 

“Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να γίνουν πάνω από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος”, πρόσθεσε.

Οι αγορές δεν αναμένουν κάποια κίνηση όσον αφορά τα επιτόκια κατά τη διήμερη συνεδρίαση της ομάδας χάραξης πολιτικής που θα ξεκινήσει την Τρίτη, αλλά εκτιμούν ότι η επιτροπή θα προετοιμάσει το έδαφος για την αύξηση που θα έρθει τον Μάρτιο. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας από τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο Μέρικλ σημείωσε ότι οι οικονομικές επιπλοκές από την εξάπλωση της πανδημίας έχουν επιδεινώσει τις ανισορροπίες μεταξύ της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς. Δεύτερον, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να τρέχει σε υψηλά επίπεδα, ιδίως σε θέσεις εργασίας με χαμηλότερες αποδοχές, παρόλο που τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας έχουν τερματιστεί και η αγορά εργασίας θα έπρεπε να έχει χαλαρώσει.

Οι traders βλέπουν κατά 95% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου και πάνω από 85% πιθανότητα τεσσάρων αυξήσεων εντός του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME.

Ωστόσο, η αγορά αρχίζει πλέον να υπολογίζει και μια πέμπτη αύξηση φέτος, κίνηση που θα σηματοδοτούσε την πιο επιθετική στάση της Federal Reserve από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες από τη “φούσκα των dot-com”. Μια πέμπτη αύξηση των επιτοκίων συγκεντρώνει πιθανότητες 60%, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME.

Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, η Fed θα διακόψει επίσης το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ενώ ορισμένοι παράγοντες στην αγορά εκτιμούν ότι η Fed θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, η Goldman Sachs δεν αναμένει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Goldman προβλέπει ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις των 100 δισ. δολαρίων. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 2 ή 2,5 χρόνια και να συρρικνώσει τον ισολογισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο επίπεδο των 6,1 τρισ. έως 6,6 τρισ. δολαρίων. Η Fed πιθανότατα θα επιτρέψει κάποια έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν να κυλήσουν κάθε μήνα αντί να πουλήσει τους τίτλους άμεσα, δήλωσε ο Μέρικλ.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση για το αμερικανικό ΑΕΠ του δ’ τριμήνου, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 5,8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή και να δείξει αύξηση κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 4,8% σε ετήσια.

Related posts

Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα της Warner Music Group

banksnews

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν πιλότοι για να πετάξουν τα τουρκικά F-16

banksnews

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία συνεχίζει να προβάλλει απαιτήσεις που είναι μη αποδεκτές για την Ουκρανία

banksnews

Σύντομα θα υπάρχουν επαρκείς δόσεις εμβολίων για όλους, διαβεβαιώνουν οι παράγοντες του φαρμακευτικού κλάδου

banksnews

Κίνα: Καλεί χώρες-μέλη του ΟΗΕ να μη λάβουν μέρος σε εκδήλωση υποστήριξης των Ουιγούρων

banksnews

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με ειδικό απεσταλμένο από την Ουκρανία

banksnews

Βρετανία: Το “πράσινο εμπόριο” μπορεί να τερματίσει την παγκόσμια ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

banksnews

Ουκρανία: Ρωσικό τεθωρακισμένο τρένο εμφανίστηκε και στη Χερσώνα

banksnews

Πεντάγωνο: Οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ σε τρεις τοποθεσίες

banksnews