Image default
ΚΟΣΜΟΣ

G7: Πώς σχεδιάζουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου – Τι αποφάσισαν για επισιτιστική κρίση, ενέργεια, κλίμα

Οι ηγέτες των επτά παραδοσιακών βιομηχανικών δυνάμεων του πλανήτη (G7) πραγματοποίησαν την ετήσια Σύνοδό τους, διάρκειας τριών ημερών, στις Βαυαρικές Άλπεις, στη νότια Γερμανία, η οποία και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν από κοινού ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς, εξετάζουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου και των συναφών προϊόντων μέσω επιβολής κυρώσεων στις υπηρεσίες μεταφοράς και διανομής του σε περίπτωση που πωλείται σε υψηλότερη του πλαφόν τιμή.

Κατέληξαν εξάλλου σε σειρά αποφάσεων, η οποία καλύπτει μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες επιπτώσεις της φυσιολογικά να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Πιο ειδικά, οι 7 αποφάσισαν:

Κυρώσεις κατά Ρωσίας

“Θα εξετάσουμε νέα μέσα και μέτρα προκειμένου να αποτρεψουμε η Ρωσία να αποσπά κέρδη μέσω των αποτελεσμάτων του επιθετικού πολέμου της”, αναφέρεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου της G7.

“Θα μειώσουμε περαιτέρω την εξάρτηση στο πεδίο της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και των συναφών αγαθών από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων βοηθώντας χώρες να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους”.

“Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, θα εξετάσουμε σειρά προσεγγίσεων, μεταξύ άλλων την απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά διά θαλάσσης του ρωσικού αργου πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα, στην περίπτωση που αυτό το πετρέλαιο δεν πωλείται κάτω από μία τιμή η οποία θα συμφωνηθεί μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των διεθνών εταίρων”.

“Καλούμε όλες τις χώρες που σκέφονται με τον ίδιο τρόπο να μας ακολουθήσουν σε αυτές μας τις κινήσεις”, τονίζουν οι “7”.

Ενέργεια

“Σε συντονισμό με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), θα διερευνήσουμε πρόσθετα μέτρα για να μειώσουμε τις αυξήσεις των τιμών και να αποτρέψουμε περαιτέρω επιπτώσεις στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, στην G7 και παγκοσμίως”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Ενθαρρύνουμε τις χώρες-παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους για να μειώσουν την ένταση στις αγορές ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε τις πρόσφατες αντιδράσεις του OPEC για σύσφιξη των διεθνών αγορών. Τις καλούμε να συνεχίσουν τη δράση σε αυτό το πεδίο”

“… δεσμευόμαστε να τερματίσουμε τη νέα άμεση δημόσια στήριξη για τον διεθνή αμείωτο τομέα ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του 2022, εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που ορίζονται σαφώς από κάθε χώρα, σύμφωνα με το όριο αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού ,” είπε.

“Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό την επιτάχυνση της σταδιακής απεξάρτησής μας από τη ρωσική ενέργεια, τονίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι αυξημένες παραδόσεις LNG και αναγνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητες ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση”.

“Σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις, οι επενδύσεις με δημόσια στήριξη στον τομέα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι κατάλληλες ως προσωρινή απάντηση…”

“Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε έναν πλήρως ή κατά κύριο λόγο απανθρακοποιημένο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035”, σημειώνεται ακόμη  στο ανακοινωθέν.

Ασφάλεια τροφίμων

“Δεσμευόμαστε για επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των πλέον ευάλωτων από την πείνα και τον υποσιτισμό, που ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια ως κοινή δέσμευσή μας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια φέτος”, υπογραμμίζουν τα μέλη της G7.

“Παραμένουμε αταλάντευτοι στη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοικτές τις αγορές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων μας και καλούμε όλους τους εταίρους να αποφύγουν τα αδικαιολόγητα περιοριστικά εμπορικά μέτρα που αυξάνουν την αστάθεια της αγοράς και συνεπώς τον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας”.

“Δεσμευόμαστε επίσης να εντείνουμε τις βασικές υπηρεσίες διατροφής σε χώρες που σηκώνουν τα περισσότερα βάρη ως προς τον υποσιτισμό του πληθυσμού τους”, αναφέρεται στη δήλωση.

Λέσχη για το Κλίμα

“Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια Λέσχη για το Κλίμα για να υποστηρίξουμε την αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, επιταχύνοντας τη δράση για το κλίμα και αυξάνοντας τις φιλοδοξίες, με ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της βιομηχανίας, αντιμετωπίζοντας έτσι τους κινδύνους διαρροής άνθρακα για αγαθά υψηλής έντασης εκπομπών, την ίδια ώρα που θα συμμορφωνόμαστε με τους διεθνείς κανόνες”, σημειώνουν οι G7 σε δήλωση.

“Η Λέσχη για το Κλίμα, ως διακυβερνητικό φόρουμ υψηλών φιλοδοξιών, θα έχει χαρακτήρα χωρίς αποκλεισμούς και θα είναι ανοιχτή σε χώρες που έχουν δεσμευτεί στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και των αποφάσεων που απορρέουν από αυτήν, ιδίως του Συμφώνου της Γλασκώβης για το κλίμα, και να επιταχύνουν τη δράση τους σε αυτό το τέλος.”

Ξεχωριστά, η Σύνοδος των 7 σημειώνει στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου: “Ανανεώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη του συλλογικού στόχου κινητοποίησης της χρηματοδότησης για το κλίμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το συντομότερο δυνατό και έως το 2025”.

Κίνα

Οι ηγέτες της G7, τέλος, καλούν την Κίνα να παραμείνει σταθερή στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, πιέζοντας τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία και απέχοντας από τις “επεκτατικές θαλάσσιες βλέψεις της” στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Δηλώνουν επίσης ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός Κίνας και σημειώνουν ότι εξετάζουν συλλογικές προσεγγίσεις για τις οικονομικές πολιτικές της χώρας που βασίζονται σε εξωοικονομικό καταναγκασμό, υπονοώντας τη χρήση μεθόδων καταναγκαστικής εργασίας στη δυτική κινεζική επαρχία Σινγιάνγκ. 

Related posts

Waller (Fed): Αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μ.β. μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός

banksnews

Στο χείλος της χρεοκοπίας η Ρωσία – Στον “αέρα” η πληρωμή δύο ομολόγων

banksnews

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ ρωτήθηκε αν ο Ζελένσκι θα σκοτωθεί: “Ελπίζω όχι – Θα δικαστεί”, απάντησε

banksnews

Ερντογάν: Το Γιαβούζ σύντομα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

banksnews

Αυστριακός καγκελάριος: Καμία αισιοδοξία μετά τη συνάντηση με Πούτιν

banksnews

Τσεχία: Σε νοσοκομείο εισήχθη ο πρόεδρος Ζέμαν

banksnews

Απώλειες $4,7 δισ. για την Didi πριν την εισαγωγή της στο Χονγκ Κονγκ το 2022

banksnews

Tην ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως αντάλλαγμα για το Nord Stream 2 ζητά η Ουκρανία

banksnews

Συρία: 19 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου από “ξεχασμένες” αυτοσχέδιες βόμβες

banksnews