Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Flexfin: Νέος παίκτης factoring στην αγορά

Με επίκεντρο στην παροχή άμεσης ρευστότητας προς τις μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 10 εκατ ευρώ η νέα ψηφιακή εταιρεία χρηματοδότησης, μέσω προεξόφλησης τιμολογίων Flexfin, η οποία απέκτησε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος πριν από ένα χρόνο, κινείται πλέον στην ελληνική αγορά και ήδη αριθμεί περισσότερους από 30 πελάτες.

Η αδειοδότηση από την ΤτΕ ενισχύει το προφίλ της, καθώς είναι η πρώτη εκτός τραπεζικού συστήματος εταιρεία παροχής χρηματοδότησης, η οποία έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει με άμεση ρευστότητα τις μικρές επιχειρήσεις χωρίς να απαιτεί από τον επιχειρηματία εγγυήσεις είτε εταιρικές είτε προσωπικές.

Οι συνιδρυτές της Flexfin Δημήτρης Βρανόπουλος και Αλέξανδρος Κελαϊδίτης τονίζουν - ότι «βασική επιδίωξη είναι η γρήγορη στήριξη μιας μικρής επιχείρησης και πως κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή δεν παίζει το πιστοληπτικό προφίλ της εταιρείας αλλά το προφίλ των πελατών στους οποίους πουλά τα προϊόντα της». Για παράδειγμα, εξηγούν πως, ένας μικρός παραγωγός που πουλά τα προϊόντα του σε ένα αξιόπιστο σουπερ μάρκετ τότε «σίγουρα μπορεί να γίνει πελάτης της Flexfin, να προεξοφλήσουμε το τιμολόγιό του και να τον στηρίξουμε με άμεση και γρήγορη ρευστότητα». Μάλιστα, επισημαίνουν πως χρηματοδότηση από την Flexfin μπορούν να λάβουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους και σαφώς νεοσύστατες, οι οποίες δεν έχουν συνήθως πρόσβαση σε εύκολη ρευστότητα.

Υπάρχει ανάγκη

Σήμερα η καθαρή αξία των χρηματοδοτήσεων μέσω factoring στην ελληνική αγορά αγγίζει τα 2 δις ευρώ και σύμφωνα με τους επικεφαλής της Flexfin υπάρχει περιθώριο επιπλέον διάθεσης ρευστότητας με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους δύο επικεφαλής το εκρηκτικό κοκτέιλ της 10ετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας έχει προκαλέσει έμφραγμα ρευστότητας σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κενό που έρχεται να καλύψει μέσω της ευελιξίας που προσφέρει η Flexfin. «Η μικρή επιχείρηση που έχει στα χέρια της ένα τιμολόγιο και περιμένει να πληρωθεί σε 30,60 και 90 ημέρες όπως συνηθίζεται μπορεί να απευθυνθεί στην Flexfin και να πάρει τα λεφτά της μπροστά», αναφέρουν.

Οι όροι

Η Flexfin απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 10 εκατ ευρώ, το κόστος για τον πελάτη συνδέεται με το ύψος του τιμολογίου που προεξοφλεί και το επιτόκιο για το χρονικό διάστημα τις γραμμής χρηματοδότησης ποικίλει χωρίς ωστόσο να επιβαρύνεται με την εισφορά 0,6% ν.128/75 που συνοδεύει όλα τα δάνεια. Εάν για παράδειγμα μια μικρή εμπορική επιχείρηση έχει στα χέρια τις ένα τιμολόγιο αξίας 10.000 ευρώ, το οποίο έχει ημερομηνία πληρωμής από τον πελάτη της σε 3 μήνες, εφόσον απευθυνθεί στην Flexfin μπορεί άμεσα ακόμη και αυθημερόν να πάρει ρευστότητα ίση με το 80% της αξίας του τιμολογίου συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ και το υπόλοιπο ποσό – αφού αφαιρεθεί το κόστος που κυμαίνεται από 2% έως 2,5% – πληρώνεται με την εξόφληση του τιμολογίου. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή της επιχείρησης στην online πλατφόρμα της Flexfin (www.flexfin.eu), η ηλεκτρονική προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και εφόσον επιλεγεί, κάτι για το οποίο ενημερώνεται το αργότερο σε μία εβδομάδα, υπογράφει σύμβαση με την εταιρεία.

Εξτρα όφελος

Πέραν της άμεσης παροχής ρευστότητας κάτι που έχει τόσο ανάγκη ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Flexfin αφαιρεί και ένα ακόμη πρόβλημα από τους πελάτες της. «Εμείς προεξοφλούμε το τιμολόγιο, παρέχουμε λοιπόν ρευστότητα στον πελάτη μας και του παρέχουμε επίσης την εξής υπηρεσία: αναλαμβάνουμε την είσπραξη και τη διαχείριση των εσόδων που περιμένει από τους πελάτες του.

Με αυτή την υπηρεσία δεν θα πρέπει να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις πληρωμές του ή να χάνει χρόνο με επιταγές στην ουρά των τραπεζών προκειμένου να εισπράξει», προσθέτουν οι κ. Βρανόπουλος και Κελαϊδίτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Flexfin στηρίζεται σε περίπου 50 μετόχους, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Τράπεζα και οι συνιδρυτές της διαθέτουν εμπειρία στα χρηματοοικονομικά καθώς έχουν εργασθεί σε ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Related posts

H Austriacard GmbH και η TAG Systems ενώνουν τις δυνάμεις τους

banksnews

Συμμετοχή στον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αποκτά η ΔΕΠΑ

banksnews

Διοίκηση ΟΠΑΠ: Θα επανακάμψουμε από την κρίση

banksnews

Leave a Comment