Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Fed (Beige Book): Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό τον Οκτώβριο

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τον Οκτώβριο και το πρώτο μισό του Νοεμβρίου, την ώρα που οι επιχειρήσεις “παλεύουν” με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και αγωνίζονται να καλύψουν θέσεις εργασίας εν μέσω ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό, όπως αναφέρει η Fed στην τελευταία έκθεση Beige Book, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

“Οι τιμές αυξήθηκαν με μέτριο προς ισχυρό ρυθμό, με τις αυξήσεις να είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στο κόστος εισροών λόγω της ισχυρής ζήτησης για πρώτες ύλες, των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της ‘σφιχτής’ αγοράς εργασίας”, σημειώνει την έκθεσή της για την οικονομία η Fed.

Η επίμονη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα έχει ήδη αναγκάσει τη Fed να αναλάβει δράση προκειμένου να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επισπεύσει κατά λίγους μήνες τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων λόγω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της σημαντικής βελτίωσης της αγοράς εργασίας, που δεν έχει όμως αντισταθμιστεί από την αύξηση της προσφοράς εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed ξεκίνησε να μειώνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησε πέρυσι για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, ύψους 120 δισ. δολαρίων, στις αρχές Νοεμβρίου, με ρυθμό 15 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) στις 14-15 Δεκεμβρίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένεται να αυξήσουν τον ρυθμό μείωσης προκειμένου το πρόγραμμα να τερματιστεί νωρίτερα από τα μέσα Ιουνίου, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ώστε να έχει χρόνο να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιθανή άνοδο των επιτοκίων το επόμενο έτος, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Κι αυτό γιατί ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του στόχου κοντά στο 2% που έχει θέσει η Fed, με τον Πάουελ να παραδέχεται μάλιστα την Τετάρτη αναγνώρισε ενώπιον της Γερουσίας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αναμένεται να υποχωρήσουν πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Την ίδια στιγμή, πολλές από τις 12 περιφέρεις της Fed, σύμφωνα πάντα με την έκθεση Beige Book της τράπεζας, ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις τους αντιμετώπισαν δυσκολίες στην κάλυψη θέσεων εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των μισθών.

Σχεδόν όλες οι περιφέρειες της Fed ανέφεραν ισχυρή αύξηση των μισθών. “Οι δυσκολίες σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και οι αυξημένοι τζίροι των οδήγησαν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς και να προσφέρουν πρόσθετα κίνητρα, όπως μπόνους και πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας”, αναφέρει η έκθεση.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ βρίσκεται επί του παρόντος στο 4,6% και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι, αν και το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί κατά 3 εκατομμύρια σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, οι ελλείψεις δεν θα καλυφθούν στο σύνολό τους λόγω της αύξησης των συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατά τα άλλα, η Fed είπε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν μέτρια και ότι οι προοπτικές για τη συνολική οικονομική δραστηριότητα παρέμειναν θετικές στις περισσότερες περιοχές, αλλά ορισμένες περιοχές επεσήμαναν ότι επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα μειωθούν οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο εργατικό δυναμικό.


 

Related posts

Εκκενώθηκαν έξι σχολεία στην Ουάσινγκτον λόγω απειλών για βόμβες

banksnews

Πολωνία: Διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία

banksnews

ΗΠΑ- κυκλώνας Άιντα: Τους 12 έφτασαν οι νεκροί στη Λουιζιάνα

banksnews

Meituan: Ανακοίνωσε τις υψηλότερες ζημιές από το 2018

banksnews

Επίθεση “χάκερς” στους κεντρικούς υπολογιστές του εμβολιαστικού κέντρου της περιφέρειας της Ρώμης

banksnews

Ιράκ: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο της Βασόρας

banksnews

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το πρόγραμμα COVAX παρουσίασαν σχέδιο για επίσπευση προμηθειών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες

banksnews

Οι ΗΠΑ συγκροτούν νέα ναυτική δύναμη για αποστολές στον Κόλπο της Υεμένης

banksnews

Γαλλία: Πληθαίνουν οι διαδηλωτές κατά του εμβολιαστικού πάσου και των εμβολίων

banksnews