Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Fed: Ο Πάουελ δεσμεύεται να αποτρέψει τον πληθωρισμό από το να “εδραιωθεί”

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δεσμεύτηκε “να αποτρέψει την εδραίωση υψηλότερου πληθωρισμού”, σύμφωνα με τα σχόλια που έχει ετοιμάσει ενόψει της ακρόασης στο Κογκρέσο την Τρίτη, όπου το άλμα των τιμών αναμένεται να αποτελέσει το κεντρικό θέμα.

Ο Πάουελ δεν ανέφερε ξεκάθαρα τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για αυξήσεις των επιτοκίων, στις σύντομες εναρκτήριες παρατηρήσεις του στο κείμενο που θα διαβάσει αύριο στην ακρόαση του ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία θα εξετάσει τη δεύτερη τετραετή θητεία του στο τιμόνι της Fed.

“Η οικονομία επεκτείνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και πολλά χρόνια και η αγορά εργασίας είναι ισχυρή”, έγραψε ο Πάουελ στα προετοιμασμένα σχόλια που δημοσίευσε η Fed. Όμως, η δύναμη της ανάκαμψης “δημιουργεί επίμονες ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης και συμφόρηση, και ως εκ τούτου αυξημένο πληθωρισμό. Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει, ιδιαίτερα όσους είναι λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών”.

Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πραγματοποιεί ακροάσεις αυτή την εβδομάδα για τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ και την υποψήφια αντιπρόεδρο Λάελ Μπρέιναρντ, οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά και να ξεκινήσουν μια ευρύτερη συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με το ρόλο της στην αντιμετώπιση τόσο διαφορετικών θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η φυλετική ανισότητα.

Η Fed τον Δεκέμβριο επισήμανε τα σχέδια για αυστηροποίηση της πολιτικής, γρηγορότερα από το αναμενόμενο, με αύξηση επιτοκίων ίσως μόλις τον Μάρτιο. Αλλά αυτό ήταν πριν γίνει σαφές πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον, με τις ακροάσεις αυτής της εβδομάδας να είναι η πρώτη ευκαιρία για τον Πάουελ και τον Μπρέιναρντ να πουν πώς το τρέχον ξέσπασμα της νόσου και οι επακόλουθες διαταραχές στα σχολεία και το εμπόριο έχουν επηρεάσει τις προοπτικές.

Related posts

Γαλλία-ΗΠΑ: Οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών θα έχουν συνομιλίες στις 5 Οκτωβρίου

banksnews

Μικρή διαφορά στην αλλαγή ηγεσίας στο Ισραήλ βλέπουν οι Παλαιστίνιοι

banksnews

Ζ. Μπορέλ: Η Λευκορωσία το πρώτο θέμα στην ατζέντα των ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο

banksnews

Σουηδία: Ο πρωθυπουργός Λεβέν δήλωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί τον Νοέμβριο

banksnews

Κουλέμπα για μακελειό στην Μπούτσα: Μόνο “η κορυφή του παγόβουνου”

banksnews

Μπάιντεν: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καλιφόρνια εξαιτίας της πυρκαγιάς Κάλντορ

banksnews

Η Ρωσία κόβει τις συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία λόγω των κυρώσεων

banksnews

Η Κομισιόν κατηγορεί την Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στα συστήματα ανέπαφων πληρωμών

banksnews

Ισραήλ: Χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, καθώς συρρικνώνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων

banksnews