Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Famar: Αλλαγή σελίδας σηματοδοτούν οι νέες επενδύσεις και οι επιδόσεις

Νέες συμφωνίες και επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς του R&D, της διανομής και των εργοστασιακών εγκαταστάσεων στη Θήβα, φέρεται να έχει δρομολογήσει η νέα διοίκηση της Famar, στρατηγική που υποστηρίζεται από μια ανανεωμένη μετοχική δομή, μετά τις αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 το επενδυτικό fund York και η Elements Capital Management (ECM) εξαγόρασαν τις δραστηριότητες της Famar στη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής (Φαμάρ ΑΒΕ & FTLS) από την KKR. Η τελευταία είχε αποκτήσει τις μετοχές της Famar SA από την Pillarstone, που είχε αναλάβει τη διαχείριση όταν η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία της οικογένειας Μαρινόπουλου πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών (2017-2018).

Ωστόσο παρά την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων και τη νέα χρηματοδότηση η δραστηριότητα απαιτούσε νέα κεφάλαια για να ανακάμψει και στο πλαίσιο αυτό αναζητήθηκε επενδυτής.

Mέσω της εξαγοράς από York και ECM υλοποιήθηκε σημαντική χρηματοοικονομική αναδιοργάνωση, συμπεριλαμβανομένης της απαλοιφής του παλαιού χρέους που βάρυνε τη Famar. Μάλιστα από τον περασμένο Αύγουστο ενισχύθηκε περαιτέρω το μετοχικό μερίδιο της ECM, η οποία απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών ενώ από κοινού με την York αποφάσισαν να εντάξουν ένα νέο fund, την Metric Capital Partners, με αποεπένδυση της York.

Θετικές επιδόσεις το 2022 και μέρισμα το 2021

Η δραστηριότητα βρίσκει σταδιακά βηματισμό προς την ανάκαμψη, με ενδεικτικό το γεγονός ότι η Famar ΑΒΕ τον Μάϊο (2022) προχώρησε σε διανομή μερίσματος 3,9 εκατ. ευρώ και σε μείωση και επιστροφή κεφαλαίου 3,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, ο όμιλος και η εταιρεία παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, με τα λειτουργικά έσοδα να εμφανίζονται αυξημένα κατά 2,2% ομοίως και τα κέρδη.

Το 2021 ο όμιλος εμφάνισε μείωση πωλήσεων 4,76% αλλά κατάφερε να πετύχει αύξηση καθαρών κερδών 30,96% κυρίως λόγω της μείωσης των εξόδων διοίκησης και διάθεσης κατά 6,43%. Αντίστοιχη μείωση πωλήσεων υπήρξε και σε εταιρικό επίπεδο, με τη διαφορά ότι τα καθαρά κέρδη παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ενώ τα έξοδα διοίκηση και διάθεσης μειώθηκαν κατά 4,87%.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Famar ανήλθε σε 120,7 εκατ. ευρώ όπως και της εταιρείας. Τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,986 εκατ. ευρώ το 2021 από 1,516 εκατ. ευρώ το 2020 και σε επίπεδο εταιρείας ανήλθαν σε 1,809 εκατ. ευρώ από 1,846 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το μικτό κέρδος του ομίλου μειώθηκε κατά 8,56%, ενώ ο συντελεστής μικτού κέρδους επί των πωλήσεων ανήλθε στο 24,83% έναντι του 25,86% το 2020. Αντίστοιχα το μικτό κέρδος της εταιρείας μειώθηκε κατά 8,06%, ενώ ο συντελεστής μικτού κέρδους επί των πωλήσεων ανήλθε σε 27,31% έναντι του 28,30% το 2020.

Τα αποθέματα του ομίλου και της εταιρείας μειώθηκαν κατά 10,79% σε 6,852 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις για τον όμιλο ανήλθαν σε 28,18 εκατ. ευρώ από 29,125 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και για την εταιρεία σε 28,373 εκατ. ευρώ από 29,187 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι νέες επενδύσεις στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας που αναρτήθηκε προ ημερών στο ΓΕΜΗ, οι καθαρές ταμειακές ροές σε επενδυτικές δραστηριότητες πέρυσι ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 7,4 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Η επένδυση στην επέκταση και ενοποίηση του κέντρου αποθήκευσης και διανομής στη Θήβα επέτρεψε την επιτάχυνση της μεταφοράς των δραστηριοτήτων των πελατών της Famar από τον Αυλώνα (από τον Οκτώβριο του 2021). Με την επένδυση αυτή τον Απρίλιο του 2022 διπλασιάστηκαν τα αποθηκευτικά modules στη συγκεκριμένη μονάδα, από 9 σε 14 ενώ αναμένονται περαιτέρω επενδύσεις με σκοπό την αύξηση της μονάδας κατά 16.000 τ.μ. και κατά 20.800 παλετοθέσεις. Έτσι επιτυγχάνεται το πλάνο για αύξηση της δυναμικής της μονάδας για αποθήκευση και διακίνηση μεγαλύτερου όγκου προϊόντων τρίτων.

Οι προοπτικές

Δεδομένης της βελτιωμένης δυναμικής που έχει πλέον το hub στη Θήβα η διοίκηση εκτιμά ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου και κατ’ επέκταση της εταιρείας το 2022 είναι καλές παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση. Θα βελτιωθούν δε περαιτέρω οι παρεχόμενες υπηρεσίες και με συνέχιση της εφαρμογής νέων συστημάτων διαχείρισης και διαδικασιών (lean management, S&OP, IBP, και καινούργια IBP εργαλεία), ενώ συνεχώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αύξηση των εξαγωγών. Η εταιρεία -που διαθέτει τρία εργοστάσια σε Αυλώνα και Ανθούσα, καθώς και υποκατάστημα στη Θήβα- προσανατολίζεται σταθερά στην επέκταση των συνεργασιών της με υφιστάμενους πελάτες και την ανάπτυξη νέων.

Εν κατακλείδι σημειώνεται ότι τα σχέδια της Famar ABE να εδραιωθεί ως κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ανάπτυξης, παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων CDMO) στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου των CDMOs στην Ευρώπη, εξυπηρετεί και η πρόσφατη έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 45 εκατ. ευρώ. Εντωμεταξύ, ο όμιλος διατηρεί ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 8,75 εκατ. ευρώ, με καθαρό δανεισμό 12,5 εκατ. ευρώ. Στις 31.12.2021 τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια ήταν 65,3 εκατ. ευρώ και ο συντελεστής μόχλευσης 19%.

Related posts

Ο TAP ξεκινά τη μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου

banksnews

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δεν επετεύχθη απαρτία στις Συνελεύσεις των ομολογιούχων

banksnews

ΥΠΕΝ: Τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ

banksnews

Στο σκαμνί ξανά η οικογένεια Κουτσολιούτσου, «μάχη» για το 18μηνο

banksnews

Entersoft: Εξαγόρασε την LOGON έναντι 1,3 εκατ. ευρώ

banksnews

Οριστικά 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση

banksnews

Microsoft-ReGeneration: Διαρκής εκπαίδευση, καταλύτης της ψηφιακής οικονομίας

banksnews

Premia Properties: Νέα ΑΜΚ €75 εκατ. με εισφορά ακινήτων και μετρητών

banksnews

Motor Oil: Επενδυτικό boost σε διυλιστήριο, ρεύμα και ΑΠΕ

banksnews