Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Ιστορικά υψηλή επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ιστορικά υψηλή επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη

ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

ανακοίνωσε ο

οίκος ΕΥ

, καθώς η κατάταξη της χώρας μας βελτιώθηκε κατά δύο θέσεις, στην 24η μεταξύ των 40 κορυφαίων αγορών παγκοσμίως.

Η έκθεση της ΕΥ κάνει ειδική αναφορά στον τελευταίο διαγωνισμό για τις -, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και είχε ως αποτέλεσμα την ανάθεση συμβάσεων συνολικής ισχύος 350MW για φωτοβολταϊκά έργα έως 20MW, με μέση χρέωση 37,6 Euro/MWh. Τα τιμολόγια στη διαδικασία κυμαίνονταν από 32,97 έως 51,2 Euro/MWh. Αντίθετα, δεν απονεμήθηκε καμία σύμβαση για έργα αιολικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην επιτυχημένη αυτή δημοπρασία συμμετείχαν 126 έργα -, συνολικής ισχύος σχεδόν 1,1GW, και ο έντονος ανταγωνισμός για τις συμβάσεις ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη μετά την περιορισμένη συμμετοχή κατά το παρελθόν. Η περσινή μεταρρύθμιση του καθεστώτος αδειοδότησης και η καθιέρωση μιας ταχείας ψηφιοποιημένης διαδικασίας, οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση των προοπτικών της αγοράς.

Μετά την απλοποίηση του συστήματος, τον Σεπτέμβριο του 2019, και την έκρηξη των αιτήσεων για άδειες παραγωγής που ακολούθησε, ψηφίστηκε νομοθεσία, βάσει της οποίας οι νέες αιτήσεις για άδειες, καθώς και αυτές που κατατέθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, πρέπει να συνοδεύονται από εγγυητικές επιστολές ύψους Euro35.000/MW.

Από την αναδιάρθρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, η ΡAE έχει λάβει αιτήσεις άνω των 85GW, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ των εν δυνάμει επενδύσεων σε περισσότερα από 100GW. Τα περισσότερα από 100GW που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης υπερβαίνουν κατά πολύ τα 19GW - που χρειάζεται η χώρα για να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για τη συμμετοχή τους στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας κατά 61% μέχρι το 2030.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Είχαμε από καιρό επισημάνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου και, ειδικότερα, της απλούστευσης της διαδικασίας αδειοδότησης, για να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι εξελίξεις, όπως καταγράφονται στην τελευταία έκθεση και αντικατοπτρίζονται στην περαιτέρω βελτίωση της θέσης της χώρας στον δείκτη, επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον βάσιμα να αισιοδοξεί ότι θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη συμμετοχή των - στο ενεργειακό μίγμα».Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί πεθαίνουν νέοι άνθρωποι από κορωνοϊό – Τι δείχνουν τα ποσοστάΝτόρα Μπακογιάννη: Ξεκινά ανοσοθεραπεία – «Βροχή» συμπαράστασης στη μάχη με τον καρκίνοΙσχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου – «Κανένας λόγος ανησυχίας», λένε οι σεισμολόγοι

Related posts

Χρηματιστήριο-Κλείσιμο: Ηπια πτώση -Στις 864,99 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

banksnews

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Προσκλητήριο Σταϊκούρα στους δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση

banksnews

Υπουργείο Ναυτιλίας: Τον Μάρτιο η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και επιδόματος ανεργίας ναυτικών

banksnews

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πέντε μεγάλες πόλεις δεν είχαν δηλωθεί, λέει ο Θεοδωρικάκος

banksnews

ΑΑΔΕ: Μαζικές επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

banksnews

Στο Ecofin οι Σταϊκούρας και Σκυλακάκης – Αναμένεται η τελική έγκριση του «Ελλάδα 2.0»

banksnews

120 δόσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να επανενταχθείτε

banksnews

Σφοδρή δικαστική σύγκρουση για το σχέδιο εξυγίανσης της Folli-Follie

banksnews

Πρόγραμμα Γέφυρα: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις επιδοτήσεις που ξεκινούν

banksnews