Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Τέσσερις στους πέντε Έλληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρούν τον εαυτό τους φτωχό

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρείται υποκειμενικά φτωχός, έναντι τεσσάρων στους πέντε Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της

Eurostat

που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2022, το 29,5% του πληθυσμού της ΕΕ με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (με απολυτήριο γυμνασίου και όχι λυκείου), θεωρείται υποκειμενικά φτωχό. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τρεις φορές χαμηλότερο (9,2%) για τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση (τριτοβάθμια εκπαίδευση), ενώ για τα άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο λυκείου χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση) ήταν 18%.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνταν φτωχά. Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Τα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%).

Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντιστοίχως.

Τα περισσότερα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων πληθυσμού με υψηλή και χαμηλή εκπαίδευση. Η διαφορά ήταν τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε 12 χώρες. Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές ήταν στη Βουλγαρία (47,7 π.μ.), την Ουγγαρία (41,5 π.μ.) και τη Σλοβακία (39,5 π.μ.) και οι χαμηλότερες στη Φινλανδία (4,5 π.μ.), τη Δανία (5,9 π.μ.) και τη Σουηδία (7,1 π.μ.).

Τι είναι η «υποκειμενική φτώχεια»
Σημειώνεται ότι «υποκειμενική φτώχεια» είναι η αντίληψη του ατόμου για την οικονομική και υλική του κατάσταση. Είναι μια αντίληψη που βασίζεται σε αποτελέσματα από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) και σε συλλογή δεδομένων από όλα τα μέλη της ΕΕ, καθώς και από τις περισσότερες χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών) και τις υποψήφιες χώρες.

Ο δείκτης αυτός αξιολογεί την αντίληψη των ερωτηθέντων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό του να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, των δαπανών, του χρέους και του πλούτου.

Πηγή --ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:Βύρωνας: Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση της 16χρονης που είναι σε κώμα μετά από χρήση ναρκωτικώνΑντιτορπιλικό Βέλος: Δείτε νέο βίντεο από τη ρυμούλκησή του μέσα από το «Dionysos Z»Copernicus: Ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Related posts

Στην τελική ευθεία το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την αναβάθμιση των ακινήτων

admin

Νέες επενδύσεις 120 εκατ. για τη Lidl και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ

admin

Eurostat: Τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην Eυρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2021

admin

Ακρίβεια στα καύσιμα: Στα 2 ευρώ τη βενζίνη λίγο πριν την έξοδο του Πάσχα

admin

ΗΠΑ: Στο 5% υποχώρησε ο πληθωρισμός, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο χρόνια

admin

Γεωργιάδης για τις τριετίες: Να βοηθήσουμε χιλιάδες εργαζόμενους που εδώ και χρόνια δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση

admin

Στο Λουξεμβούργο ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

admin

Αύξηση των εσόδων του ζητά ο ΑΔΜΗΕ από την ΡΑΕ – Προειδοποιεί για δυσμενείς επιπτώσεις

admin

Μετά τον S&P, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου της Βρετανίας

admin