Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο– Διψήφιο ποσοστό στην Ευρωζώνη

Σε διψήφια επίπεδα παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο ο

πληθωρισμός

στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές στις χώρες της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12,1% έναντι 11,2% τον Αύγουστο. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3%.

Τα εν λόγω στοιχεία, επί της ουσίας, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία είχε προσδιορίσει την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο 11,4% για τον Αύγουστο. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης.

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% έναντι 9,1% τον Αύγουστο -μια επίδοση η οποία αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές διευρύνθηκαν κατά 1,2%.

Screenshot_2022-09-30_121627

Ο ενεργειακό τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του πληθωριστικού φαινομένου, καθώς οι ετήσιες τιμές του κλάδου διευρύνθηκαν κατά 40,8% τον Σεπτέμβριο έναντι 38,6 τον Αύγουστο ( 3% η μηνιαία μεταβολή). Ωστόσο, κύμα ανατιμήσεων παρατηρήθηκε και σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα ο λεγόμενος σκληρός ετήσιος δείκτης (εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός) να καθορίζεται στο 4,8% από 4,3% τον Αύγουστο ( 1% η μηνιαία μεταβολή).

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς, εντείνουν την ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με κορυφαίους αναλυτές να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ ακόμη κι από το δ’ τρίμηνο του 2022. Το πρακτορείο Bloomberg, για παράδειγμα, περιμένει ύφεση 0,9% τον φετινό χειμώνα, με τη ζημιά να είναι ακόμη εντονότερη στη Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στο ρωσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κάτι που αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στην οικονομία. Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα πλήττουν την ανάπτυξη.

Σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ καθορίζεται στο 1,25%. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι για τις 27 Οκτωβρίου, με τους αναλυτές να περιμένουν μια νέα παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων βάσης. Εφόσον επιβεβαιωθεί το εν λόγω σενάριο, το βασικό επιτόκιο θα «ανέβει» στο 2% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50%.

Ειδήσεις σήμερα:

Δανία: «Επίθεση» του πρίγκιπα Ιωακείμ στη βασίλισσα μετά την αφαίρεση των τίτλων από τα παιδιά τουΣήμερα η φιέστα Πούτιν για την προσάρτηση: «Επικίνδυνη κλιμάκωση» βλέπει ο ΟΗΕLove Island: Ο… εισβολέας φίλος της Ηλιάνας, το μήνυμα που άναψε φωτιές και το «πάρτι» στο Twitter – Δείτε βίντεο

Related posts

Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για το 2019

admin

Οργιο φοροδιαφυγής στη Μύκονο -Ιδιοκτήτης μπαρ επιστράτευσε τους μπράβους για να γλιτώσει το λουκέτο της ΑΑΔΕ

admin

Η εταιρεία με την Καλύτερη Ενεργειακή Στρατηγική στην Ευρώπη

admin

Επίδομα θέρμανσης: Με ποια κριτήρια θα δοθεί φέτος – Όσα αλλάζουν

admin

«Κούρεμα» ενοικίων: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις με… real time ελέγχους στους ενοικιαστές

admin

Εξοικονομώ 2021: Οι σημαντικότερες διαφορές με τα προηγούμενα προγράμματα, πότε ανοίγει η πλατφόρμα

admin

Σκρέκας: Η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ

admin

Επίδομα 800 ευρώ: Σκέψεις για δύο γύρους καταβολής – Πότε θα καταβληθούν οι υπόλοιπες ενισχύσεις

admin

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο

admin