Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Προτείνει πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση του ρεύματος

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κινούνται προς την κατεύθυνση της επιβολής ενός ανώτατου ορίου κατανάλωσης σε ό,τι αφορά την επιδότηση για την  

ενέργεια

 από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση των υπουργών σημειώνει ότι πάνω από το όριο, που δεν έχει συμφωνηθεί, θα ισχύουν τιμές αγοράς. Για σπίτια και επιχειρήσεις που μένουν κάτω από το όριο θα ισχύει η επιδότηση.

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο είχε αρχίσει να συζητείται τις τελευταίες ημέρες και περιλαμβάνεται πλέον στη δήλωση του Eurogroup σχετικά με τα προσχέδια Προϋπολογισμών των κρατών για το 2023.

Οι υπουργοί δηλώνουν, μεταξύ άλλων, ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ «κινδυνεύουν να βιώσουν τεχνική ύφεση αυτόν τον χειμώνα, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιστρέψει την άνοιξη».

Ακόμη επιβεβαιώνεται η ανάγκη, παρά την πιθανή παράταση των μέτρων στήριξης για όλο το 2023, να μην υπάρξει τόνωση της συνολικής ζήτησης γιατί τη χρονιά που έρχεται γιατί «δεν δικαιολογείται». Σημειώνει ακόμη η ανακοίνωση ότι η εστίαση «στρέφεται στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Στην ανακοίνωση ασκείται κριτική στα μέτρα, που ήταν οριζόντια και όχι στοχευμένα. Σχετικά με το 2023 οι υπουργοί λένε ότι «θα εξετάσουμε τα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι στοχευμένα και επικεντρωμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά και βιώσιμες επιχειρήσεις που εκτίθενται».

Ως προς αυτό «θα μπορούσε να διερευνηθεί ένα καλά βαθμονομημένο μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων» όπως και «άλλα συστήματα που θα επιτυγχάνουν παρόμοιους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά».

Πέραν από αυτά, το Eurogroup συμφωνεί με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει σταδιακά να αποσύρουν» τα μέτρα στήριξης καθώς θα μειώνονται οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας.

Το Eurogroup απευθύνει σύσταση για διαφορετικά περιθώρια λήψης μέτρων στήριξης ανάμεσα στα κράτη, ανάλογα με το αν έχουν υψηλό και χαμηλό ή μεσαίο ύψος χρέους – φωτογραφίζοντας και την Ελλάδα. «Τα κράτη μέλη με υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική, ιδίως περιορίζοντας την εθνικά χρηματοδοτούμενη αύξηση των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών», αναφέρει.

Ειδήσεις σήμεραΗ μετατροπή του λέβητα σε γεωθερμικό αιτία της φονικής έκρηξης στο σχολείο στις Σέρρες

Άγρια επεισόδια από Ρομά στη Θεσσαλονίκη για τον 16χρονο – Δείτε βίντεο

Τραγωδία στη Γερμανία: Πέθανε 14χρονη μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Δημοτικό

Related posts

ΕΦΚΑ: Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή ΑΠΔ στον κλάδο του τουρισμού

admin

Αναδρομικά: Την Παρασκευή καταβάλλονται σε 12.173 συνταξιούχους

admin

Πετρέλαιο: Οι τιμές παίρνουν ξανά την ανηφόρα μπροστά στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

admin

Άρειος Πάγος: Το επίδομα πληροφορικής δικαιούνται μόνο όσοι ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής Η/Υ

admin

Τι «ψάχνει» το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα – Τα 4 νέα project

admin

Οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – τρόπαιο στο Λαγονήσι που πήρε ο Προκοπίου

admin

Eλεγκτικό Συνέδριο: «Ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις συνταξιούχων του Δημοσίου

admin

Δίνουν… χρυσάφι για πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα – Τα νησιά με τις top αποδόσεις στην Μεσόγειο

admin

Ιταλία: Γιατί ψήφισαν Μελόνι – Τι λένε ψηφοφόροι από τον Βορρά μέχρι τον ιταλικό Νότο

admin