Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ESM για Σύμφωνο Σταθερότητας: Ανώτατο όριο χρέους στο 100% και έλλειμμα 3%

Ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και τιμή αναφοράς χρέους γενικής κυβέρνησης στο 100% του ΑΕΠ, προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM), στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με ένα έγγραφο 40 σελίδων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του - – ΜΠΕ, ο ESM εξετάζει την ιστορία και τις μεταρρυθμίσεις της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και προσδιορίζει τις βασικές προκλήσεις. Στη συνέχεια, καταγράφει τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και τελικά διατυπώνει μια μεταρρυθμιστική ιδέα που συμβιβάζει το μεταπανδημικό μακροοικονομικό πλαίσιο με τις υπάρχουσες συνεισφορές κορυφαίων οικονομολόγων και ιδρυμάτων.

Οι συγγραφείς του εγγράφου του ESM διατυπώνουν μια προσέγγιση δύο πυλώνων που χρησιμοποιεί ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος 3% και τιμή αναφοράς χρέους γενικής κυβέρνησης 100% που ενσωματώνει έναν κανόνα δαπανών. “Τα ανώτατα όρια δαπανών που ακολουθούν την τάση της ανάπτυξης θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους μεσοπρόθεσμους στόχους που εκφράζονται σε όρους διαρθρωτικού ισοζυγίου. Ο συνδυασμός του πρωτογενούς ισοζυγίου με έναν κανόνα δαπανών θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση του ρυθμού μείωσης του χρέους για χώρες με δημόσιο χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ. Επίσης, το χρέος στο 100% θα συγκλίνει με ρυθμό 1/20 ετησίως, εκτός και αν υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνθήκες ή επενδυτικό κενό που να δικαιολογούν αποκλίσεις”, τονίζει ο ESM.

“Η πανδημική κρίση άλλαξε ριζικά το οικονομικό τοπίο, πυροδοτώντας την προσωρινή αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων”, επισημαίνεται στο έγγραφο που προσθέτει: “Η κρίση έφερε υψηλότερες δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν από το χρέος, με τις συνέπειές της να επιβαρύνουν ενδεχομένως περαιτέρω τους δημόσιους προϋπολογισμούς. Η απάντηση της νομισματικής πολιτικής στην κρίση διατήρησε τα επιτόκια χαμηλά και τα βάρη εξυπηρέτησης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα, καθιστώντας τα υψηλότερα επίπεδα του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους ανεκτά για τις αγορές”.

Τέλος, ο ESM καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες μετά την πανδημία θα πρέπει να παρέχουν αξιόπιστη πολιτική καθοδήγηση, τονίζοντας: “Οι καλά σχεδιασμένοι και διαφανείς κανόνες μπορούν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική απόδοση και να αποτρέψουν τα λάθη της πολιτικής. Μεσοπρόθεσμα, οι αναθεωρημένοι κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στη σταδιακή κατάργηση των διακριτικών δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία. Μακροπρόθεσμα, μπορούν να ενισχύσουν τη δέσμευση για δημοσιονομικές θέσεις που σταθεροποιούν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους”.

Related posts

Βρετανία: Σε υψηλό εξαμήνου τα κρούσματα – Έκκληση επιστημόνων να αλλάξει ρότα η κυβέρνηση

banksnews

ΟΗΕ-Μιανμάρ: Οι κατηγορίες σε βάρος της Σαν Σου Τσι επιδεινώνουν την υπονόμευση του κράτους δικαίου

banksnews

Μετάλλαξη Δέλτα: Γαλλία και Γερμανία ζητούν αυστηρότερο πλαίσιο για τα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ, και κυρίως από Βρετανία

banksnews

Γαλλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά την παράταση της ισχύος του υγειονομικού πάσου έως τις 31 Ιουλίου 2022

banksnews

Πρακτικά της Fed: Καμία αλλαγή πολιτικής μέχρι να υπάρξει πρόοδος στους στόχους για την αγορά εργασίας

banksnews

Διπλωματικές πηγές: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη δύο Έλληνες πολίτες από το Αφγανιστάν

banksnews

Boeing: Η εκτόξευση της διαστημικής κάψουλας Starliner ίσως να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες

banksnews

Ισραήλ: Η χώρα χαλάρωσε κάποιους από τους περιορισμούς που επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας

banksnews

Οποιεσδήποτε επιθέσεις ενάντια στην Ιερουσαλήμ σημαίνουν περιφερειακό πόλεμο, δηλώνει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

banksnews