Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Τα κέρδη ρεκόρ στο 9μηνο και η επόμενη ημέρα

Έχοντας ξεπεράσει ήδη από το φετινό εννεάμηνο τη συνολική λειτουργική κερδοφορία ολόκληρου του 2021, η ElvalHalcor καλείται να αντιμετωπίσει μια δυσκολότερη διεθνή αγορά σε ότι αφορά τη ζήτηση, το συνεχιζόμενο υψηλό ενεργειακό κόστος και την αύξηση των επιτοκίων.

Ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να συνεχίσει την ιδιαίτερα κερδοφόρο πορεία του και κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο ανεβάζοντας το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 57%. Ως αποτέλεσμα, στο εννεάμηνο το προσαρμοσμένο EBITDA έτρεξε με 77% (από τα 130,4 στα 230,74 εκατ. ευρώ) και η καθαρή κερδοφορία διευρύνθηκε από τα 120,4 στα 162,8 εκατ. ευρώ.

Παρά τη σαφή επιβάρυνση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο καλοκαίρι, η ElvalHalcor συνέχισε να αυξάνει τον όγκο των πωλήσεών της στα προϊόντα αλουμινίου ( 9,4% στο Q3, 10,7% στο εννεάμηνο) και να προσεγγίζει τον περυσινό όγκο στον κλάδο χαλκού (μικρή πτώση στο Q3, 2,3% στο εννεάμηνο).

Σε ότι αφορά το τέταρτο φετινό τρίμηνο, η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινώνεται με τη ζήτηση να γίνεται πιο δύσκολη, πλην όμως με τον εισηγμένο όμιλο να καταφέρνει ακόμη να μετακυλείει το αυξημένο κόστος των καυσίμων του στους πελάτες της.

Μια δεύτερη πρόκληση αποτελεί το αυξανόμενο κόστος του χρήματος, ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έχει διογκωθεί από τα 787 εκατ. της 31ης/12/2021 στο 1,088 δισ. ευρώ. Στην αύξηση του καθαρού δανεισμού συνετέλεσαν μια σειρά από λόγους, όπως η ολοκλήρωση της επένδυσης της ELVAL για τη νέα αύξηση του capacity στα προϊόντα αλουμινίου, η ανάγκη για αυξημένα κεφάλαια κίνησης λόγω της πορείας των τιμών των μετάλλων και τέλος η αυξημένη αποθεματοποίηση λόγω συντήρησης στη μονάδα χαλκού.

Πάντως, ο όμιλος μέσω του εταιρικού ομολόγου που εξέδωσε και μέσω σύναψης Interest Rate Swaps έχει κλειδώσει τα επιτόκια για το 40% περίπου του συνολικού του δανεισμού.

Σε ότι δε αφορά το ενεργειακό κόστος, στο τέλος του έτους λήγει η διετής συμφωνία με τη ΔΕΗ (καλύπτει αυτή μειοψηφικό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του ομίλου) η οποία αναμένεται να ανανεωθεί έναντι υψηλότερου τιμήματος.

Ανεξάρτητα πάντως από τα δείγματα επιδείνωσης της αγοράς, η διάρκεια και η ένταση των οποίων δεν μπορούν να προβλεφθούν, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου εκφράζει την αισιοδοξία της για τις περαιτέρω προοπτικές του, καθώς θεωρεί πως είναι πολύ καλά τοποθετημένος στην αγορά έχοντας προλάβει να υλοποιήσει πολύ σημαντικές επενδύσεις σε προϊόντα που θεωρούνται «καυτά» για την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου, επισημαίνουν ότι η λειτουργική κερδοφορία εννεαμήνου υπερβαίνει την αντίστοιχη ολόκληρου του 2021, καθώς το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στο φετινό εννεάμηνο στα 230,7 εκατ. ευρώ, όταν ολόκληρη την περυσινή χρονιά έκλεισε στα 166,8 εκατ. και ολόκληρο το 2020 στα 135,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουν επίσης ότι η μετοχή στο χρηματιστήριο διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία (ίδια κεφάλαια 1,017 δισ. ευρώ στις 30/9/2022) και με δείκτη P/E μονοψήφιο, ακόμη και αν δεν προσμετρηθούν ούτε τα μη λειτουργικά κέρδη από την αποτίμηση των μετάλλων, ούτε η επίδοση του τελευταίου φετινού τριμήνου.

Related posts

Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση της ΑΝΕΚ

admin

Ποιες υπηρεσίες προσφέρουν τα καταστήματα Vodafone στη διάρκεια της καραντίνας

admin

ΕΥΔΑΠ: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για την τιμολόγηση του αδιύλιστου νερού

admin

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: ΔΕΗ και ΕΚΠΟΙΖΩ-ΙΝΚΑ διασταυρώνουν ξίφη στο Πρωτοδικείο

admin

Vodafone: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος διαγωνισμός Generation Next

admin

Ξεκινά ο νέος κύκλος των σεμιναριών «Youth Empowered» της Coca-Cola 3Ε

admin

Πιάνει το 10άρι στην αύξηση πωλήσεων η Σκλαβενίτης

admin

Επαναλειτουργούν τα Ikos Resorts και το Sani Resort

admin

Πράσινο φως από ΣτΕ για ίδρυση ναυπηγείου από τον ΟΛΠ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

admin