Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Νέα αύξηση επιτοκίων – «Σήμα» για παρέμβαση 50 μονάδων και τον Μάρτιο

Νέα παρέμβαση της τάξης των 50 μονάδων βάσης πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ), συνεχίζοντας τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΕΚΤ αποφάσισαν να αναθεωρήσουν το βασικό επιτόκιο στο 3% από 2,5% προηγουμένως, το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% από 2% προηγουμένως και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 3,25% από 2,75% προηγουμένως.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά και την 5η διαδοχική παρέμβαση στα επιτόκια του ευρώ, με τον κύκλο σύσφιγξης να ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2022 (σωρευτική άνοδος 250 μονάδων βάσης).

Η σημερινή εξέλιξη επέρχεται στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων της Eurostat, τα οποία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 8,5% τον Ιανουάριο του 2023, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022.

Ωστόσο, ο λεγόμενος «υποκείμενος» ή «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, σε ακόμη μία ένδειξη της διάχυσης του πληθωριστικού φαινομένου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή στην επόμενη απόφαση του Μαρτίου, καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να παρέμβει εκ νέου, προκειμένου να συγκρατήσει το ράλι των τιμών.

Νέα αύξηση 50 μονάδων τον Μάρτιο


Οι αγορές, ενδεικτικά, πιστεύουν ότι τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί μια νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσει άνοδος των 25 μονάδων βάσης, προτού η ΕΚΤ πατήσει «φρένο». Αυτές οι αποφάσεις θα οδηγήσουν το τελικό ύψος των επιτοκίων στο 3,75% (βασικό επιτόκιο).

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η ίδια η ΕΚΤ, η οποία γνωστοποίησε ότι «λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή του τον Μάρτιο».

«Θα συνεχίσουμε την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» επεσήμανε, παράλληλα, η κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Πτώση Phantom F-4: Ο σπαραγμός των γονιών του υποσμηναγού Τουρούτσικα στην ταφή του – Δείτε φωτογραφίεςΕπιμένει ο Βαρεμένος για το bullying – «Θα έκανε το ίδιο σε άνδρα;» απαντά η Καραμανλή (βίντεο)Τζένιφερ Λόπεζ: Αναζητά αγοραστές – Πουλάει την έπαυλή της για $42.500.000

Related posts

Σταϊκούρας: H στρατηγική έξι πυλώνων για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς

admin

Ενεργειακή κρίση – Γερμανία: Αποδεσμεύει $1,5 δισ. για να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο

admin

Επιπλέον ελληνικά όμολογα 10-15 δισ. ευρώ θα αγοράσει η ΕΚΤ

admin

Τουρισμός για Όλους: Πότε ανοίγει το tourism4all

admin

Ρεύμα: Μια ανάσα από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα στον «απόηχο» του Nord Stream

admin

Επιδότηση καυσίμων – Fuel Pass: Εντός της εβδομάδας η υποβολή αιτήσεων

admin

Φόρος εισοδήματος: Τα «ανοιχτά» παράθυρα για εκπτώσεις

admin

Δημόσιο: «Κόφτης» στα κονδύλια ενέργειας για τους σπάταλους φορείς – Τι θα γίνει με τον φωτισμό στους Δήμους

admin

ΕΝΦΙΑ 2023: Έρχεται τον ερχόμενο Μάιο και θα πληρωθεί με 10 δόσεις

admin