Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας 12.00 έως 16.00 πραγματοποίησαν οι διανομείς της efood αντιδρώντας στον τρόπο διαμόρφωσης του εργασιακού προγράμματος, ιδιαίτερα των εργαζομένων μισθωτών με 4ωρη απασχόληση.
Ειδικότερα, το Σωματείο Εργαζομένων αντέδρασε με αυτή την κινητοποίηση στην αλλαγή πολιτικής της εταιρείας που υιοθέτησε διαμόρφωση του προγράμματος μέσω area managers. Πηγές στην εταιρεία αναφέρουν ότι το νέο καθεστώς έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των διανομέων, καθώς δεν τους στερούνται δικαιώματα και ελευθερίες όπως π.χ. η επιλογή των ρεπό τους.
Ωστόσο το Επιχειρησιακό Σωματείο θεωρεί ότι οι αλλαγές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους διανομείς. Θεωρεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολούνται και σε άλλες εργασίες για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και η διαμόρφωση του προγράμματος των 4ωρων ωθεί ορισμένους σε αναγκαστική παραίτηση από τη μία ή την άλλη εργασία ή στην επιλογή του μοντέλου freelancer. Οπότε, σε γενικές γραμμές το Σωματείο έθεσε τα εξής αιτήματα στην εταιρεία στο πλαίσιο της κινητοποίησης.
- Να ανακαλέσει την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμα τους.
- Να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με παράλληλη διακοπή νέων συμβάσεων freelancers
- Να δοθεί το δικαίωμα σε όσους εργαζόμενους με 4ωρη απασχόληση το επιθυμούν να τροποποιήσουν τη σύμβασή τους σε πλήρους απασχόλησης.
- Να συμφωνηθεί -βάσει νόμου- δίκαιη αποζημίωση καυσίμων σύμφωνα με τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύονται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αξιολόγηση.
Συμπαράσταση “μεν αλλά…” από το σωματείο των freelancers
Εν τω μεταξύ, οι διεκδικήσεων από την πλευρά μισθωτών της efood παροχών που αφορούν freelancers έχει προκαλέσει θόρυβο. Μισθωτοί δηλαδή, διεκδικούν να εργάζονται όποτε επιθυμούν και όχι όποτε τους χρειάζεται η εταιρεία. Εάν αυτό συνδυαστεί με διεκδικήσεις για ενιαίες συμβάσεις χωρίς να υπάρχει διαφορά με αυτές των freelancers και αίτημα για κατάργηση του σημερινού πλαισίου (νόμος Χατζηδάκη) -που αναγνωρίζει τους freelancers ως ελεύθερους επαγγελματίες- διαπιστώνεται διχογνωμία μεταξύ σωματείων για τα εργασιακά του κλάδου.
Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Τροφίμων Αττικής (ΣΑΔΤΑ), που εκπροσωπεί τους freelancers διανομείς, στάθηκε μεν στο πλευρό των εργαζομένων της efood αλλά μόνο στο σκέλος που αφορά στην αθέτηση της προφορικής υπόσχεσης της εταιρείας για τον καθορισμό του προγράμματος εργασίας των 4ωρων. Κάλεσε δε τις διοικήσεις των Σωματείων που εκπροσωπούν μισθωτούς να πάψουν να δηλώνουν ότι εκπροσωπούν ελεύθερους επαγγελματίες, να πάψουν να ζητούν διακοπή νέων συμβάσεων freelancers και να μιλήσουν με ειλικρίνεια στα μέλη τους freelancers ξεκαθαρίζοντας ότι επιδιώκουν την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη που τους αναγνωρίζει ως freelancers και “παλεύουν” να τους κάνουν μισθωτούς.
Επιπλέον, στο πλαίσιο συναδελφικής αλληλεγγύης, σύμφωνα με τον ΣΑΔΤΑ, προτείνεται στα συγκεκριμένα σωματεία που εκπροσωπούν μισθωτούς να αποτυπώνουν σε συμβάσεις εργασίας τις διεκδικήσεις τους και να μην επαφίονται σε προφορικές δεσμεύσεις της εταιρείας.