Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Edison: EBITDA 60 εκατ. ετησίως στη Mytilineos από τη νέα μονάδα αερίου

Σε κούρσα κερδοφορίας και υψηλών αποδόσεων οδηγούν τη Mytilineos οι στρατηγικές επιλογές της διοίκησης της στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με ειδική έκδοση της επενδυτικής και συμβουλευτικής εταιρίας EDISON.

Μάλιστα εκτιμά πως τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019, θα δείξουν ετήσια αύξηση 23% στα EBITDA της εισηγμένης (εκτιμά τη διαμόρφωσή τους στα 178 εκατ. ευρώ) με τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (power & gas) να αποτελούν το βασικό παράγοντα της ανόδου.

Η EDISON βλέπει τα EBITDA του συγκεκριμένου κλάδου να τριπλασιάζονται από πέρυσι και να ανεβαίνουν στα 48 εκατ. ευρώ. Στο τέλος δε, του 2019 το 26% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα προέρχεται από την ενέργεια. Έτσι, τα συνολικά EBITDA της Mytilineos για φέτος θα ανέλθουν στα 360 εκατ. ευρώ, όπως πάντα προβλέπει η EDISON. Η τελευταία υποστηρίζει ότι η μετοχή της εισηγμένης παραμένει ελκυστική.

Η επενδυτική εταιρία κάνει λόγο στην ειδική της έκδοση, για αρκετές ευκαιρίες ανάπτυξης της εισηγμένης στην ελληνική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ενεργειακή πολιτική και το μέλλον της ΔΕΗ θα επιταχύνουν τα αναπτυξιακά της σχέδια.

Κλειδί και οδηγός, κατά την EDISON, είναι η νέα επένδυση που ανακοίνωσε τον Ιούλιο η Mytilineos για την κατασκευή ενός νέου σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. «Η κατασκευή του είναι πιθανόν να πετύχει υψηλές αποδόσεις και να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη», τονίζεται στην έκδοση της επενδυτικής εταιρίας, η οποία κάνει λόγο για 19% IRR του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.

Στρατηγική και οικονομική σημασία του σταθμού CCGT

H EDISON χαρακτηρίζει το νέο σταθμό CCGT συνολικής ισχύος 826 Μεγαβάτ (24% μεγαλύτερη από την αρχικώς προγραμματιζόμενη) στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ως «στρατηγικής και οικονομικής σημασίας» για τη Mytilineos.  

Το εργοστάσιο θα είναι εξοπλισμένο με αεριοστρόβιλο της κατηγορίας GE – H με θερμική απόδοση 63%, την υψηλότερη στην Ευρώπη, και η συνολική επένδυση αναμένεται να είναι 300 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή εκτιμάται, σύμφωνα με την EDISON, να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα χορηγηθεί άδεια κατασκευής, και θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

«Λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα εργοστάσια φυσικού αερίου στην Ελλάδα, βλέπουμε την ανακοίνωση θετικά, καθώς το εργοστάσιο αυτό θα μπορούσε να επιτύχει υψηλούς συντελεστές φόρτωσης (η εταιρεία αναμένει να το λειτουργεί σε ένα βασικό επίπεδο, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς πολλές διακοπές)», περιγράφει η επενδυτική εταιρεία. Υπολογίζει μάλιστα πως οι ετήσιες συνεισφορές του στα EBITDA της Mytilineos θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι προοπτικές ανάπτυξης

Ο τομέας ενέργειας και φυσικού αερίου της Mytilineos, κατά την EDISON, είναι σε θέση να κατακτήσει ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική αγορά. Και η επενδυτική εταιρία απαριθμεί τα βασικά πλεονεκτήματα της ανταγωνιστικής θέσης:

* Η Mytilineos έχει ιστορικό προμήθειας φυσικού αερίου με ανταγωνιστικές χονδρικές τιμές. H εισηγμένη είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, εισάγοντας πάνω από το 30% του ελληνικού φυσικού αερίου (1.3 δισ. κυβικά μέτρα μέσω αγωγού και LNG το 2018) με μακροπρόθεσμες συμβάσεις και άμεσες αγορές. «Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι η ενεργός παρουσία της εταιρείας στην αγορά LNG θα της επιτρέψει να καταγράψει βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης σε ολοένα και πιο ασταθείς ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου», λέει η EDISON κι εξηγεί: «Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να κυριαρχείται από το ρωσικό καύσιμο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πετρελαίου. Μακροπρόθεσμα, τα σχέδια για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου (που θα βοηθούσε στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την προσφορά φυσικού αερίου στη Ρωσία) θα προσέφεραν πρόσθετες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον Μυτιληναίο, ο οποίος είναι ήδη πρωτοπόρος στην αγορά».

Στο σημείο αυτό η EDISON αναφέρει το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP και το μελλοντικό επενδυτικό σχέδιο ύψους 7 δισ. ευρώ του αγωγού East Med.

* H εισηγμένη διαθέτει και εκμεταλλεύεται μονάδες φυσικού αερίου σχετικά χαμηλού κόστους σε μια αγορά που κυριαρχείται από παλιά και ακριβά εργοστάσια λιγνίτη. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, πίσω από την κρατική ΔΕΗ. Διαθέτει δύο εργοστάσια CCGT (συνολική ενοποιημένη ισχύς 881MW, εκ των οποίων το μερίδιο της Μυτιληναίος είναι 728MW), μία μονάδα συμπαραγωγής 334MW CHP, η οποία παρέχει ατμό για τη μεταλλουργική επιχείρηση (Αλουμίνιο της Ελλάδας) και ένα σημαντικό αιολικό χαρτοφυλάκιο (210MW συμπεριλαμβανομένων των 35MW που τέθηκαν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2019 ). Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναθέσει σε λειτουργία ένα νέο εργοστάσιο 826MW CCGT μέχρι το τέλος του 2021.

*  Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο της Mytilineos έχουν υψηλή απόδοση (απόδοση 58% για τα δύο υφιστάμενα CCGT, τα οποία είναι τα υψηλότερα στη χώρα σήμερα, σύμφωνα με τον Μυτιληναίο). Το νέο CCGT θα έχει θερμική απόδοση 63%, το υψηλότερο στην Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι το χαμηλό κόστος του χρησιμοποιούμενου φυσικού αερίου, η αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων και οι μονάδες χαμηλών εκπομπών εναντίον λιγνίτη είναι οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί της θέσης των μονάδων της Μυτιληναίος στο χαμηλό τέλος της καμπύλης κόστους για Ελληνικές γεννήτριες ισχύος», σημειώνει η EDISON.

Related posts

Τοποθετήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ

banksnews

Start-up γίνεται «κρυφό σχολειό» και παρέχει δωρεάν μαθήματα MBA

banksnews

ΕΛΠΕ: Στη SAExploration Holdings οι σεισμικές έρευνες σε Αρτα – Πρέβεζα

banksnews

Leave a Comment