Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Doppler: Σε επίπεδα παραπλήσια του 2019 τα φετινά αποτελέσματα

Παρά το παγκόσμιο δυσμενές κλίμα, η Doppler έχει καταφέρει να συγκρατήσει τον κύκλο εργασιών σε επίπεδα παραπλήσια με αυτά του 2019 και η πλέον επίκαιρη πρόβλεψη για το κλείσιμο του 2020 εμφανίζει τον κύκλο εργασιών να υπολείπεται ελαφρά μόνο του αντίστοιχου του 2019, τονίζει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του για τα μεγέθη του 2019, σχολιάζοντας πως η επίδοση αυτή δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως εξαιρετικά ικανοποιητική.

Τα μεγέθη του 2019

Οπως αναφέρει στην σχετική της ανακοίνωση η Doppler, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου την περίοδο 01.01.2019 έως 31.12.2019 ανήλθε σε 17,7εκ€ έναντι 16,0εκ€ της αντίστοιχης περιόδου του 2018 σημειώνοντας αύξηση 11,1%. Το λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθε σε 1,2εκ€ αυξημένο κατά 866χιλ € σε σχέση με το 2018. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,6εκ€ αυξημένα κατά 875χιλ€ σε σχέση με το 2018. Τα αντίστοιχα προσαρμοσμένα, μετά την αφαίρεση της επίπτωσης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, μεγέθη EBIT και EBITDA για το 2019 διαμορφώνονται σε 1,92εκ€ και 2,35εκ€ αντίστοιχα. Η σημαντική αυτή βελτίωση των αποτελεσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων που συνοδεύτηκε και με βελτίωση του μικτού περιθωρίου κατά επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες από 15,4% σε 22,4% επί των πωλήσεων. Η βελτίωση του μικτού περιθωρίου οφείλεται στην αύξηση της τιμής πώλησης και στην συγκράτηση του κόστους των Α’ Υλών (από 66,2% σε 60,8% επί των πωλήσεων, βελτίωση δλδ κατά 8%) και των ΓΒΕ (από 16,1% σε 14,7% επί των πωλήσεων, βελτίωση δλδ κατά 9%).

Τα λειτουργικά έξοδα προ προβλέψεων για επισφάλειες και προ αποσβέσεων διατηρήθηκαν σταθερά στα επίπεδα του 2018, δλδ σε 2,9εκ€ ανερχόμενα σε 16,3% επί των πωλήσεων του 2019, από 18,3% το 2018.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα περιορίστηκαν σε 787χιλ€ έναντι των 969χιλ€ κατά το 2018.

Ο τραπεζικός δανεισμός συνέχισε την πτωτική πορεία καθώς το 2019 περιορίσθηκε κατά 569χιλ€ σε σχέση με το 2018 ενώ και τα χρηματικά διαθέσιμα ενισχύθηκαν το 2019 κατά 491χιλ€ ανερχόμενα σε 833χιλ€, διαμορφώνοντας έτσι μια καθαρή δανειακή θέση (Δάνεια-Διαθέσιμα) ύψους 11,7εκ€.

Ο βασικός δείκτης μόχλευσης Debt/EBITDA διαμορφώθηκε σε 5,34x με το EBITDA να λαμβάνεται στην προσαρμοσμένη, όπως πιο πάνω αναλύθηκε, βάση του. Η τιμή αυτή είναι η καλύτερη της τελευταίας 5ετίας και είναι ενδεικτική της χρηματοοικονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της φερεγγυότητας και του αξιόχρεου του Ομίλου. Η μέση επιτοκιακή επιβάρυνση επίσης συνέχισε την πτωτική της πορεία και στο 2019 και αναμένεται να συνεχίσει αυτήν την πορεία και στο μέλλον.

Ανάλυση κύκλου εργασιών 

Η προβλεπόμενη πορεία κατά το τρέχον έτος

Το 2020 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της ενσκήψασας πανδημίας του Covid-19 η οποία προκάλεσε μια παγκόσμια οικονομική διαταραχή έντασης συγκρίσιμης με αυτήν του Β’ΠΠ.

Ο Όμιλος, παρά το παγκόσμιο δυσμενές κλίμα, έχει καταφέρει να συγκρατήσει τον κύκλο εργασιών σε επίπεδα παραπλήσια με αυτά του 2019 και η πλέον επίκαιρη πρόβλεψη για το κλείσιμο του 2020 εμφανίζει τον κύκλο εργασιών να υπολείπεται ελαφρά μόνο του αντίστοιχου του 2019. Η επίδοση αυτή δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως εξαιρετικά ικανοποιητική.

Δεδομένης της συγκράτησης του κύκλου εργασιών, τα αποτελέσματα και κατά το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα παραπλήσια των αντίστοιχων του 2019.

Σε προχωρημένο στάδιο σχεδίασης βρίσκεται πληθώρα ενεργειών που αφορούν στην επέκταση της γεωγραφικής παρουσίας με τοπικές εγκαταστάσεις σε Αμερική, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και Κατάρ, ενώ τάχιστα προχωρά και η επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με επικλινείς ανελκυστήρες (Inclined lifts), οικιακούς ανελκυστήρες (home lifts), ρομποτικά συστήματα Parking κ.α. Οι ενέργειες αυτές στην πλήρη τους ωρίμανση αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον Όμιλο τόσο σε ότι αφορά στον κύκλο εργασιών όσο και σε ότι αφορά στα αποτελέσματα.

Ο Όμιλος τονίζει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και στηριζόμενος τόσο στο διαθέσιμο υψηλών ικανοτήτων και πεπειραμένο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στο σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο, αισθάνεται ασφαλής και έτοιμος να αναλάβει δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής του θέσης.

Related posts

Νέες επενδύσεις άνω των 170 εκατ. στα πλωτά φωτοβολταϊκά από Τέρνα Ενεργειακή

banksnews

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Χωρίς δασμούς αντιντάμπινγκ οι εξαγωγές στις ΗΠΑ

banksnews

Στρατηγική συνεργασία Τιτάν – Τέρνα Ενεργειακή για επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων

banksnews

Τέρνα Ενεργειακή: Deal με EDPR και ENGIE για πλωτά αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

banksnews

Cosmote: Δώρο mobile internet για έναν χρόνο στους δικαιούχους του voucher των 200€

banksnews

Νέος CEO στην Praktiker Hellas ο Δ. Γαλάνης

banksnews

ΒΕΘ: Να συμπεριληφθούν όλοι οι ΚΑΔ

banksnews

Αυξημένα έσοδα και μειωμένα κέρδη στην Aegean το 9μηνο

banksnews

Νέα επένδυση 10 εκατ. στη μονάδα των Οινοφύτων ολοκλήρωσε η Σαράντης

banksnews