Image default
ΚΟΣΜΟΣ

DBRS: Σημάδια ανάκαμψης για τον τουρισμό στη Νότια Ευρώπη

Τις επιδόσεις του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το καλοκαίρι που μας πέρασε, εξετάζει σε ανάλυση της η DBRS.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, σε προηγούμενη ανάλυσή του αξιολογήθηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας στις εν λόγω αγορές της ΝΑ Ευρώπης το 2020, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια και διαδικασίες για τα ταξίδια.

Μετά από ένα δύσκολο έτος το 2021 αλλά με εξάπλωση των εμβολιασμών και χαλάρωση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων μέχρι τις τελευταίες ημέρες, ο διεθνής τουρισμός στη Νότια Ευρώπη εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης.

Αυτό έγινε ιδιαίτερα έκδηλο το καλοκαίρι, καθώς οι επιπτώσεις της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα στην αρχή του έτους πέρασαν, και τα ταξίδια άνοιξαν ξανά από τα τέλη Μαΐου. Τα αρχικά στοιχεία κάνουν λόγο για ισχυρές επιδόσεις και τον Οκτώβριο.

Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, θέτουν προκλήσεις και αβεβαιότητες για τον τουρισμό την επικείμενη περίοδο των εορτών.

Συνολικά, ο ταξιδιωτικός και ο τουριστικός κλάδος στη Νότια Ευρώπη παρουσίασαν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης το καλοκαίρι του 2021.

Παρά την αργή έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η εξάπλωση των εμβολιασμών, ο εναρμονισμός των ταξιδιωτικών κανόνων στην Ευρώπη και μια σχετικά καλή επιδημιολογική κατάσταση στις εγχώριες και στις κύριες τουριστικές αγορές, οδήγησαν σε μεγαλύτερη season και βοήθησαν τον κλάδο να ανακάμψει από τα χαμηλά του 2020.

Ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε πιο γρήγορα στην Ελλάδα και στην Κύπρο αυτό το έτος, ιδιαίτερα προς το τέλος του καλοκαιριού, σε σχέση με την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη και η νέα μετάλλαξη Όμικρον, ενέχουν κινδύνους για τη συνέχιση της ανάκαμψης στον τουριστικό κλάδο, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία.

Μετά από μια αργή έναρξη, η ανάκαμψη κέρδισε έδαφος στο β΄ μισό του 2021

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού προκάλεσε την επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη, φέρνοντας την πρόωρη λήξη της θερινής περιόδου το 2020 και την καθυστέρηση της επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών.

Το 2020, οι διεθνείς αφίξεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία, μειώθηκαν περισσότερο από 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Η Ιταλία με τις διεθνείς αφίξεις να είναι μειωμένες κατά 61%, ήταν πιο ανθεκτική, αντανακλώντας ίσως τις καλές χερσαίες συνδέσεις και την εγγύτητα με τις κύριες ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές.

Οι εμπορικές πτήσεις της ΕΕ υποχώρησαν κατά 60% σχεδόν το 2020, σε μια καταστροφική καλοκαιρινή περίοδος.

Παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο μεγαλύτερο μέρος του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς αφίξεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν ήδη ξεπεράσει τις αφίξεις για το σύνολο της χρήσης 2020 στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη κατά 46% στο επίπεδο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο (για την Κύπρο) και 43% για την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι τουριστικές αγορές σε Ελλάδα και Κύπρο, είχαν υψηλές επιδόσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι αφίξεις από τη Γερμανία, μια από τις βασικές αγορές της, στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έφθασαν στο 95% των επιπέδων του 2019, ενώ οι αφίξεις από τη Γαλλία ξεπέρασαν οριακά τις αφίξεις του 2019.

Η κυπριακή αγορά έχει επωφεληθεί σημαντικά από την επιστροφή των Ρώσων, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της το 2019.

Related posts

Το δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά

banksnews

Αίγυπτος: Στο 7,7% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο

banksnews

Τουρκία: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 30.000 για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες

banksnews

ΗΠΑ-Covid-19: Οι υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν ακόμη να συστήσουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων

banksnews

Ιαπωνία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε τρεις ακόμη νομαρχίες

banksnews

Η Uber “μάζεψε” τις απώλειες στο τρίμηνο κυρίως χάρη στην πώληση της μονάδας ATG

banksnews

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή της J&J για την υπόθεση του ταλκ με αμίαντο

banksnews

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Θα πεθάνουν παιδιά στο Αφγανιστάν

banksnews

Βρετανία: Η διαμάχη με τη Valneva δεν θα έχει επιπτώσεις στη χορήγηση εμβολίων

banksnews