Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Copernicus: Η Ευρώπη οδεύει προς έναν χειμώνα θερμότερο από το κανονικό

Οι Ευρωπαίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές φέτος το χειμώνα, προσφέροντας ενδεχομένως ανακούφιση στις σφιχτές αγορές καυσίμων θέρμανσης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Οι επιστήμονες της Copernicus ανέφεραν σήμερα στην πιο προσεκτικά παρακολουθούμενη εποχική πρόβλεψή τους ότι οι παράκτιες περιοχές κατά μήκος της Βαλτικής, της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δουν θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τους ιστορικούς μέσους όρους. Ο βαθμός βεβαιότητας του θερμότερου καιρού αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο, το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν σπεύσει να αποθηκεύσουν. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εκτόξευσε τις τιμές του καυσίμου σε ύψη ρεκόρ, συμβάλλοντας σε μια κρίση κόστους ζωής σε ολόκληρη την περιοχή.

Υπάρχει 50% έως 60% πιθανότητα οι θερμοκρασίες να είναι σημαντικά υψηλότερες από τα ιστορικά πρότυπα σε μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, της κεντρικής και της νότιας Ευρώπης. Οι θερμότερες θερμοκρασίες θα βοηθήσουν να μην εξαντληθούν τα λιγοστά αποθέματα φυσικού αερίου. 

“Με τα περισσότερα καιρικά μοντέλα να προβλέπουν σχετικά ήπιες συνθήκες για το υπόλοιπο του 2022, θα υπάρχει πιθανότατα αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει τη ζήτηση ακόμη και σε περίπτωση ψυχρής έναρξης του 2023”, έγραψε η Eurasia Group σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε πριν από την έκθεση του Copernicus.

Μεγάλο μέρος της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν επίσης 40% έως 50% πιθανότητα να παρουσιάσουν βροχοπτώσεις πολύ κάτω του μέσου όρου τους επόμενους τρεις μήνες. Η έλλειψη βροχής και χιονόπτωσης θα μπορούσε να επηρεάσει τις εσωτερικές ποτάμιες μεταφορές και τους φορείς εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να επηρεάσει τη χιονοδρομική περίοδο.

Το μοντέλο Copernicus συνδυάζει δεδομένα από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα της ΕΕ χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο για τις μηνιαίες και εποχιακές προβλέψεις του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2019 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Copernicus ανέφερε ότι με βεβαιότητα 60% έως 70% οι ενεργειακές αγορές στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, καθώς και σε μεγάλο μέρος της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας θα έχουν χειμερινές θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τις κανονικές – ένα σημάδι ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις υπερθέρμανσης του πλανήτη επηρεάζουν τις οικονομίες.

Related posts

Σφαγή στο Μεξικό: 20 νεκροί, ανάμεσά τους δήμαρχος, σε έφοδο εκτελεστών μέρα μεσημέρι

admin

Το τέλος του πολέμου ζήτησε ο Λούλα συναντώμενος χωριστά με αντιπροσώπους της Ουκρανίας και της Ρωσίας

admin

ΗΠΑ: Παραδέχεται ενοχή ο Τζορτζ Τάνιος για την επίθεση κατά αστυνομικών στο Καπιτώλιο

admin

Ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις ενάντια σε αεροπορική βάση στην κεντρική Συρία

admin

Ουκρανία: Τα πρώτα συστήματα πυραύλων M270 έφτασαν στην Ουκρανία, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας

admin

Ουκρανία: Οι Ρώσοι πήραν από ναό της Χερσώνας τα λείψανα του πρίγκιπα Ποτέμκιν

admin

Ο ESM ενέκρινε την αίτηση ένταξης της Κροατίας

admin

Με οδηγό την Κίνα: Μετά τον πληθωρισμό, η απειλή του… αποπληθωρισμού

admin

Νορβηγός βουλευτής πρότεινε τον Γενς Στόλτενμπεργκ για το Νόμπελ Ειρήνης

admin