Image default
ΚΟΣΜΟΣ

CNBC: Η Τουρκία “δολαριοποιείται”, ενώ μειώνονται τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να τιθασεύσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό της Τουρκίας, ο οποίος έφθασε στο 36% τον Δεκέμβριο, και ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας ετοιμάζεται για άλλη μια συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα. 

Μιλώντας ενώπιον της τουρκικής Βουλής, ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι προστατεύει την οικονομία της χώρας από τις επιθέσεις “ξένων χρηματοπιστωτικών εργαλείων που μπορούν να διαταράξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

“Η εκτόξευση του πληθωρισμού δεν συνάδει με την οικονομική πραγματικότητα στη χώρα”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, και υποσχέθηκε ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του για τη στήριξη της λίρας θα τιθασεύσουν σύντομα τις “άδικες” αυξήσεις των τιμών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το CNBC, οι οικονομολόγοι δεν εντυπωσιάστηκαν από τις δηλώσεις Ερντογάν.

“Περισσότερες και απόλυτες ανοησίες από τον Ερντογάν”, παρατήρησε δηκτικά ο Timothy Ash, αναλυτής της Bluebay Asset Management, σε ηλεκτρονικό σημείωμά του λίγο μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου.

“Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δεν θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία λόγω των παρανοϊκών ρυθμίσεων νομισματικής πολιτικής που επιβάλλει ο Ερντογάν”, πρόσθεσε. “Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ξένη συνωμοσία”.

Η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιμονής του Τούρκου προέδρου -ο οποίος ουσιαστικά ελέγχει τους μοχλούς της τουρκικής κεντρικής τράπεζας- να μην αυξήσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Οι Τούρκοι πολίτες έχουν απελπιστεί με το νόμισμα τους: τα τουρκικά καταστήματα αρχίζουν πλέον να γράφουν τις τιμές σε δολάρια και οι Τούρκοι τοποθετούν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum.

“Αν ο Ερντογάν θέλει να σώσει τη λίρα και ίσως τον εαυτό του, θα πρέπει να ιδρύσει Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής που να επικεντρώνεται στο δολάριο”, έγραψε την Τετάρτη στο Twitter ο Steve Hanke, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, λέγοντας ότι η Τουρκία “αυθόρμητα δολαριοποιείται”.

Το σχόλιο του αφορούσε ένα άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz με τίτλο “Ακόμη και η τουρκική λίρα σταμάτησε να πιστεύει στον Ερντογάν”.

Μειώνονται τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας

Ορκισμένος πολέμιος της μείωσης των επιτοκίων, ο Ερντογάν περιέγραψε μια εναλλακτική σειρά μέτρων για την ενίσχυση της λίρας. Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά την προστασία των εγχώριων καταθετών από την αστάθεια της αγοράς, καταβάλλοντάς τους τη διαφορά, εάν η πτώση της λίρας έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων, ξεπεράσει τα επιτόκια των τραπεζών.

Οι επικριτές του Ερντογάν λένε ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι βιώσιμο και ουσιαστικά αποτελεί μια μεγάλη κρυφή αύξηση των επιτοκίων. Και τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας ήδη μειώνονται: τα ακαθάριστα αποθεματικά μειώθηκαν κατά 1,6 δισ. δολάρια στα 109,4 δισ. δολάρια την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs, “λόγω της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεματικών που διαμορφώθηκαν στα 71 δισ. δολάρια”.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις νομισματικής πολιτικής, που ξοδεύουν δολάρια για να αγοράσουν λίρα προκειμένου να τη σταθεροποιήσουν, έχουν κοστίσει ακριβά.

Η τουρκική λίρα βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση στα μέσα Δεκεμβρίου, με την ισοτιμία της να πέφτει έως και τις 18 λίρες ανά δολάρια, πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει το “σχέδιο διάσωσης”. Η παρέμβαση αυτή κατάφερε να επαναφέρει το τουρκικό νόμισμα λίγο κάτω από τις 14 λίρες ανά δολάριο και να το κρατήσει σταθερό την τελευταία εβδομάδα, αν και σε σύγκριση με τις 7 λίρες ανά δολάριο πριν από έναν χρόνο, πρόκειται για δραματική κατρακύλα. 

Η εικόνα δεν είναι εντελώς ζοφερή: Η Τουρκία παρουσίασε θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο, τα οποία “υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Τουρκίας άντεξε κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης νομισματικής κρίσης”, έγραψε ο Jason Tuvey, αναλυτής της Capital Economics.

“Aμφιβάλλουμε ότι αυτή η δυναμική μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμη, καθώς ακόμα φιλτράρονται οι πιο δυσμενείς επιπτώσεις που προκάλεσε η “βουτιά” της λίρας τον Δεκέμβριο”, πρόσθεσε ο Tuvey.

“Ενώ οι εξαγωγικοί κλάδοι μπορεί να αντέξουν, οι κλάδοι που στηρίζονται στην κατανάλωση θα υποφέρουν εν μέσω εκτίναξης του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 36,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο”. 

Πόσο καιρό ακόμη θα παρεμβαίνει η τουρκική κεντρική τράπεζα

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το βραχυπρόθεσμο χρέος της Τουρκίας κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 180 δισ. δολάρια, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να βρίσκεται στα 10-20 δισ. δολάρια, και τις ακαθάριστες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης στα 200 δισ. δολάρια περίπου. Με τα ακαθάριστα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας να βρίσκονται περίπου στα 109 δισ. δολάρια και την πιθανότητα να συνεχίσουν να μειώνονται να είναι ορατή μέσω της δολαριοποίησης, με τις δαπάνες για τη στήριξη της λίρας να συνεχίζεται και ξένα κεφάλαια να φεύγουν από την Τουρκία, η χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτού του συναλλαγματικού αποθέματος δεν φαίνεται πολύ ισχυρή.

Πόσο καιρό μπορεί ακόμα η κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνει για να στηρίξει τη λίρα; “Η απάντηση είναι όχι πολύ ακόμα, εάν συνεχίσει με τον ρυθμό του περασμένου Δεκεμβρίου, ο οποίος σταθεροποίησε τη λίρα μόνο μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα”, τόνισε ο Ash.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν συνεχίζει να υποστηρίζει τις δικές του οικονομικές θεωρίες, επιμένοντας την Τετάρτη ότι η σχέση μεταξύ επιτοκίων και πληθωρισμού έχει από καιρό αγνοηθεί σε ορισμένες άλλες χώρες – ένα σχόλιο που ορισμένοι επικριτές του σημείωσαν ότι παρομοιάζει την Τουρκία με την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα ή το Ιράν όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική.

“Ανησυχώ για τα μηνύματα προς τους ξένους επενδυτές”,  σημείωσε ο Ash, για να προσθέσει:

“Ο Ερντογάν λέει στον κόσμο ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται ξένα κεφάλαια, οι ξένοι επενδυτές δεν είναι ευπρόσδεκτοι και οι Τούρκοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δική τους οικονομία. Το μότο της οικονομικής του πολιτικής δεν αρέσει. Οι επενδυτές αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις κακές πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν; Θα εξαφανιστούν χρήματα σε αναποτελεσματικές και ανόητες παρεμβάσεις συναλλαγματικής πολιτικής και η Τουρκία οδεύει προς μια συστημική κρίση;”

Διαβάστε ακόμη:

* Απώλειες για την τουρκική λίρα υπό την πίεση του πληθωρισμού

* Οι Τούρκοι αποφεύγουν τα ψώνια και τις μετακινήσεις όχι λόγω κορονοϊού αλλά λόγω πληθωρισμού

* JPMorgan: Ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα φτάσει στο 55% μέχρι τον Μάιο

Related posts

Τα Εθνικά Αρχεία ζητούν από το υπουργείιο Δικαιοσύνης να ερευνήσει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ

banksnews

ΕΕ: Ο Ρούτε δεν αναμένει να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

banksnews

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες θα μπορούν να φοιτούν στο πανεπιστήμιο, αλλά όχι σε μικτές τάξεις

banksnews

Βούτσιτς: Η αναφορά του Πούτιν στο Κόσοβο έκανε ζημιά στη Σερβία

banksnews

Σχέδιο διάσωσης ανθρώπων στο Αφγανιστάν παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

banksnews

Η Tesla ανακαλεί 26.000 οχήματα στις ΗΠΑ

banksnews

Η Κομισιόν προτείνει Οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

banksnews

Αζερμπαϊτζάν: Νεκρός στρατιώτης από αρμενικά πυρά

banksnews

Στέλεχος της Fed βλέπει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πάνω από 2% έως το 2023

banksnews