Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Bullard (Fed): Χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια, λέγοντας ότι το επίπεδο θα πρέπει να είναι υψηλότερο για να εκπληρώσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας να είναι «επαρκώς περιοριστική» για να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Ακόμη και κάτω από αυτές τις γενναιόδωρες υποθέσεις, το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται ακόμη σε μια ζώνη που μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστική», δήλωσε ο Bullard την Πέμπτη στο Λούισβιλ του Κεντάκι σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Greater Louisville. «Για να επιτευχθεί ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο, το ποσοστό πολιτικής θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω».

Ο Bullard παρουσίασε γραφήματα που δείχνουν ένα αρκετά περιοριστικό επιτόκιο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ περίπου 5% και 7%, αν και δεν διευκρίνισε στις παρατηρήσεις του ποιο επίπεδο επιτοκίων προτιμάει. Ο υπολογισμός χρησιμοποίησε διαφορετικές εκδοχές του Κανόνα Taylor, μιας δημοφιλούς κατευθυντήριας γραμμής νομισματικής πολιτικής που αναπτύχθηκε από τον John Taylor του Πανεπιστημίου Stanford. Τα σχόλια του συγκρίνονται με το τρέχον επίπεδο στόχο 3,75% έως 4% του επιτοκίου αναφοράς της Fed, στο οποίο έφτασε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο επικεφαλής της Fed του St. Louis, ο οποίος ήταν από τους πιο επιθετικούς διαμορφωτές πολιτικής φέτος, είναι η πιο πρόσφατη φωνή κεντρικού τραπεζίτη που ζητάει πρόσθετη δράση. Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις 2 Νοεμβρίου για τέταρτη διαδοχική φορά ως μέρος της πιο επιθετικής σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 για να περιορίσει τον πληθωρισμό που χτυπάει υψηλό 40 ετών.

«Μέχρι στιγμής, η αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να είχε περιορισμένες μόνο επιπτώσεις στον παρατηρούμενο πληθωρισμό, αλλά η τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει ότι αναμένεται αποπληθωρισμός το 2023», είπε ο Bullard.

Ο Bullard στα σχόλιά του δεν είπε εάν θα προτιμούσε μια κίνηση 50 ή 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed στις 13-14 Δεκεμβρίου. Ορισμένοι από τους συναδέλφους του ζήτησαν μείωση του μεγέθους της επόμενης αύξησης των επιτοκίων μετά την έκθεση τιμών καταναλωτή της περασμένης εβδομάδας, η οποία έδειξε μια άμβλυνση του πληθωρισμού των βασικών καταναλωτικών αγαθών.

«Είναι πιθανό να αναπτυχθεί αυξημένο οικονομικό άγχος», είπε ο Bullard. Ωστόσο, η διαφάνεια με την οποία έχουν παραδοθεί αυτές οι αυξήσεις των επιτοκίων, μαζί με τις μελλοντικές οδηγίες, «φαίνεται ότι επέτρεψαν μια σχετικά ομαλή μετάβαση σε υψηλότερο επίπεδο επιτοκίων μέχρι στιγμής», είπε.

Ο Bullard είπε ότι ο δείκτης χρηματοοικονομικής πίεσης του St. Louis Fed δείχνει μέχρι στιγμής σχετικά χαμηλό επίπεδο χρηματοοικονομικής πίεσης, παρά την απότομη αύξηση των επιτοκίων φέτος. 

Related posts

Goldman Sachs: Υπερβολική η χαλάρωση των επενδυτών

admin

Πειραιώς: Συμμετέχει σε πρωτοβουλία αξιολόγησης επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα

admin

Καταθετικά επιτόκια: Ερχεται άνοδος με το… σταγονόμετρο

admin

Τα αποθεματικά για ζημίες δανείων έριξαν τα κέρδη της Bank of America

admin

Τσίπρας σε διοίκηση ΤΧΣ: Αρνητική έκπληξη η μη πληρωμή των CoCos

admin

Κέρδη 24 εκατ. ευρώ για τη Eurobank Κύπρου στο εξάμηνο

admin

Παγκρήτια: Αναμονή για… Σάλλα «βγάζει» η πρώτη φάση της ΑΜΚ

admin

Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας

admin

Ο Ντράγκι στην Αθήνα: Θα δει Μητσοτάκη, Σταϊκούρα και Στουρνάρα

admin