Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Η Κομισιόν συνεχίζει να πιέζει για μια νέα συμφωνία με τη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας για μια νέα εταιρική σχέση με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του έτους, αποφεύγοντας να δεσμευθεί ότι θα επικαιροποιιήσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης του ευρωπαϊκού μπλοκ.

“Είμαστε απολύτως συγκεντρωμένοι στις διαπραγματεύσεις του Brexit αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Ντάνιελ Φέρι, εκπρόσωπος της Επιτροπής. “Εάν χρειαστούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, θα είναι περιορισμένα και προσαρμοσμένα στις υφιστάμενες, πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, και θα υιοθετηθούν εγκαίρως προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι για την 1η Ιανουαρίου”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν λόγοι για αποφασιστικότητα στις εμπορικές συνομιλίες με τους Βρετανούς. Ξεκινώντας τις εμπορικές συνομιλίες στο Λονδίνο, ο Μπαρνιέ ρωτήθηκε εάν υπάρχει λόγος για αισιοδοξία. “Υπάρχουν λόγοι για αποφασιστικότητα”, δήλωσε.

Αλιεία

Οι Γάλλοι ψαράδες δεν πρέπει να αδικηθούν στις συνομιλίες για τις σχέσεις μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Κλεμάν Μπον, ο οποίος δήλωσε ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες “βρίσκονται ακόμα μακριά από μία συμφωνία”.

“Οι ψαράδες μας δεν αξίζουν λιγότερο από τους δικούς τους και δεν είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα”, δήλωσε ο Μπον σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μαδρίτη αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις για την εποχή μετά το Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Είμαστε ακόμα μακριά από μία συμφωνία”, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Μπον απέρριψε την ιδέα “μιας χώρας (του Ηνωμένου Βασιλείου) που τραβά μια γραμμή και λέει ‘τώρα τελείωσε’”.

“Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία που δίνει βιώσιμη και εκτεταμένη πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα”, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα της αλιείας είναι από τα βασικά εμπόδια.

“Οι όροι μας είναι γνωστοί, δεν είναι καινούργιοι. Θα προσπαθήσουμε καλή τη πίστει να εξασφαλίσουμε αυτή τη συμφωνία”, συνέχισε, κάνοντας έκκληση οι διαπραγματεύσεις αυτές να ολοκληρωθούν γρήγορα προκειμένου “οι επιχειρήσεις, οι ψαράδες μας, οι παραγωγοί μας να γνωρίζουν την πραγματικότητα της κατάστασης την 1η Ιανουαρίου”.

“Έχουμε μερικές ημέρες, ακόμα αρκετό δρόμο για να διανύσουμε, και εάν το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι το θέμα του χρόνου είναι προς όφελός του –όπως ήταν τα τελευταία χρόνια— αυτό δεν ισχύει σήμερα”, δήλωσε ο Μπον.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Τραμπ για Κιμ Γιονγκ Ουν: Είχε εκθέσει το αποκεφαλισμένο σώμα του θείου του σε κυβερνητικό κτίριο

banksnews

Buffett: Η επανόρθωση της παράδοσης των ανισοτήτων φύλου και φυλής

banksnews

Η γαλλική κυβέρνηση καλεί τους κολοσσούς του διαδικτυακού εμπορίου να καθυστερήσουν τις εκπτώσεις της Black Friday

banksnews

OPEC: Η ζήτηση πετρελαίου θα παραμένει κάτω από τα προ κορονοϊού επίπεδα το 2021

banksnews

ΗΠΑ: Σε νοσοκομείο ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, τρίτος γερουσιαστής θετικός στον κορονοϊό

banksnews

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν είναι αξιόπιστος σε ό,τι αφορά ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, λέει η Κάμαλα Χάρις

banksnews

Sabah: Ο Ερντογάν επανεκκινεί την εξωτερική πολιτική για να παγιώσει τα πολιτικά κέρδη

banksnews

ΕΕ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για το άνοιγμα συνόρων – 14+1 χώρες στην αρχική λίστα

banksnews

New York Times: Η τουρκική επιθετικότητα είναι ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” του NATO

banksnews