Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bowman (FED): Να εξεταστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσει περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις προσεχείς συνεδριάσεις, προκειμένου να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό και πάλι στο στόχο της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε το Σάββατο η διοικήτρια της Fed Μισέλ Μπόουμαν, σύμφωνα με το Reuters.

“Υποστήριξα την απόφαση της Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά άλλες 75 μονάδες βάσης”, δήλωσε η Bowman σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις σε εκδήλωση της Ένωσης Τραπεζών του Κάνσας στο Κολοράντο, αναφερόμενη στην FOMC που καθορίζει τη νομισματική πολιτική. “Η άποψή μου είναι ότι αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι μέχρι να δούμε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με συνεπή, ουσιαστικό και διαρκή τρόπο”.

Ένας αριθμός από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αυτή την εβδομάδα έδειξαν όλο και πιο μεγάλη αποφασιστικότητα να συνεχίσουν την επιθετική νομισματική σύσφιξη, με σχεδόν όλους να καθιστούν σαφές ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να δει ισχυρές και μακροχρόνιες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στον στόχο της Fed για 2%.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επισήμανε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να εξετάσει άλλη μια “ασυνήθιστα μεγάλη” αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 20ης και 21ης Σεπτεμβρίου, η οποία θεωρείται ως απόφαση μεταξύ μιας κίνησης 50 μονάδων βάσης ή 75 μονάδων βάσης, με τους αξιωματούχους να καθοδηγούνται στη λήψη αποφάσεων από κρίσιμα στοιχεία που καλύπτουν τον πληθωρισμό, την απασχόληση, τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη από τώρα μέχρι τότε.

Ο πληθωρισμός διαψεύδει εδώ και μήνες τις προσδοκίες ότι θα χαλαρώσει και τώρα, σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της Fed, τρέχει πάνω από τρεις φορές πάνω από τον στόχο.

Η Fed δέχεται εκ νέου πιέσεις να προβεί σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επικείμενη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, καθώς τα νέα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε απροσδόκητα παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η Μπόουμαν πρόσθεσε ότι εξακολουθεί παραμένει ανοιχτή για το μέγεθος των αυξήσεων ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία.

“Ενώ αναμένω ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι κατάλληλες, δεδομένης της αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα δεδομένα και οι συνθήκες, θα επιτρέψω σε αυτές τις πληροφορίες να καθοδηγήσουν την κρίση μου για το πόσο μεγάλες θα πρέπει να είναι οι αυξήσεις”, είπε, αν και σημείωσε ότι αναμένει ότι τα ζητήματα της αλυσίδας προσφοράς που εν μέρει οδηγούν τον πληθωρισμό πιθανότατα θα παραμείνουν.

Related posts

Τουρκικά ΜΜΕ: Βρέθηκε βόμβα σε περιπολικό που φρουρούσε ομιλία του Ερντογάν

banksnews

Νορβηγία: Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με τετραμελές πλήρωμα συνετρίβη κοντά στο Μπόντο

banksnews

ΗΠΑ: Δύο αγνοούμενοι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Κολοράντο

banksnews

Σεισμός 6,8 βαθμών σημειώθηκε στην Αλάσκα – Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

banksnews

Σανγκάη: Οι αρχές μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας εν μέσω αύξησης των νοσούντων

banksnews

BBC: Η παρακινδυνευμένη κίνηση του Ερντογάν

banksnews

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Intel

banksnews

Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα της Albertsons

banksnews

Προειδοποιεί για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας η S&P

banksnews