Image default
ΚΟΣΜΟΣ

BoE: Προειδοποιεί τις τράπεζες να προετοιμαστούν για οικονομική καταιγίδα

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προοπτικές για τη Βρετανία και τον κόσμο έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη του έτους και δήλωσε στις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα για να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να αντέξουν την καταιγίδα.

Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ λένε ότι η Βρετανία είναι πιο επιρρεπής στην ύφεση και στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό από άλλες δυτικές οικονομίες, οι οποίες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις ενέργειας και εμπορευμάτων.

“Οι οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παγκοσμίως στο σύνολο τους έχουν περιοριστεί σημαντικά”, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Andew Bailey, δημοσιεύοντας την εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι επίσης κλειδί, πρόσθεσε η ΒοΕ.

Οι βρετανικές τράπεζες ήταν σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν ακόμη και μια σοβαρή οικονομική ύφεση, δήλωσε η κεντρική τράπεζα, αν και τόνισε ότι οι δείκτες κεφαλαίου τους αν και συνεχίζουν να είναι ισχυροί, αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς στα επόμενα τρίμηνα.

Τα μέλη της επιτροπής χρηματοπιστωτικής πολιτικής επιβεβαίωσαν ότι η ΒοΕ θα διπλασιάσει το επιτόκιο κεφαλαιακού αποθέματος στο 2% των σταθμισμένων assets τον Ιούλιο του επομένου έτους, και τονισε ότι θα μπορούσε να διαφοροποιήσει το επιτόκιο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια οικονομία.

Το επιτόκιο αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον μαξιλάρι προστασίας για τράπεζες όπως οι HSBC, Barclays, Lloyds, NatWest, που ποκίλλει ανάλογα με τις οικονομικές προοπτικές.

Η αύξηση του μαξιλαριού στο 2% σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 11 δισ. Στερλίνων (13,2 δισ. Δολαρίων), τόνισε η ΒοΕ.

Παρά την επιδείνωση του κόστους διαβίωσης, με τον πληθωρισμό να οδηγείται σε διψήφιο ποσοστό, η ΒοΕ τόνισε πως οι τράπεζες ήταν ανθεκτικές στις ευπάθειες του χρέους μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η κεντρική τράπεζα επίσης εξέφρασε την ανησυχία της για την υγεία των βασικών χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως τα αμερικανικά και κρατικά ομόλογα, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε πωλήσεις πανικού.

Related posts

WSJ: Κατηγορίες σε βάρος του Ομίλου Τραμπ από την εισαγγελία του Μανχάταν

banksnews

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα φύγει από τη Λιβύη – Να… υποχωρήσουν οι ΗΠΑ για τα F35

banksnews

Apple: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα τριμηνιαία αποτελέσματα

banksnews

Γερμανία: Τρίτο κόμμα υποχωρεί το SPD του Σολτς σε νέα δημοσκόπηση

banksnews

Οι Δημοκρατικοί γίνονται πιο πλούσιοι και πιο λευκοί

banksnews

Ο Πούτιν είπε πως υπερασπίστηκε “σθεναρά” τα ρωσικά συμφέροντα το 2021

banksnews

Μικρές απώλειες στη Wall, προβληματίζουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού

banksnews

ΗΠΑ: 55% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι αριστεροί διαδηλωτές οργάνωσαν τις ταραχές στο Καπιτώλιο

banksnews

Αυστραλία: Με σκληρό λοκντάουν ξύπνησε το Σίδνεϊ λόγω της παραλλαγής Δέλτα

banksnews