Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Το ρωσικό ντίζελ πιθανότατα συνεχίζει να βρίσκει τον δρόμο του προς το Ην. Βασίλειο μέσω Αμβέρσας

Το ρωσικό ντίζελ είναι πιθανό να εξακολουθεί να εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, εβδομάδες μετά τη διακοπή των άμεσων παραδόσεων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία αποστολή καυσίμου τύπου ντίζελ από ρωσικό λιμάνι απευθείας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτόν τον μήνα και υπήρξε μόνο μία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων από την Vortexa, τα οποία συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή από τα περισσότερα από 160.000 βαρέλια που λαμβάνονταν κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, τον Φεβρουάριο.

Όμως, παρά τη βουτιά στις άμεσες ροές, οι συνολικές αφίξεις του καυσίμου στο Ηνωμένο Βασίλειο από όλες τις τοποθεσίες μειώθηκαν κατά λιγότερο από το μισό αυτής της ποσότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερα έρχονται από αλλού – ιδίως από το Βέλγιο.

Οι παραδόσεις από τη χώρα – συγκεκριμένα από την Αμβέρσα – έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο, φτάνοντας τον Ιούνιο στο υψηλότερο μηνιαίο αριθμό που έχει καταγραφεί σε δεδομένα που ξεκινούν από τις αρχές του 2016.

Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας που η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή που το Βέλγιο έστελνε περισσότερα καύσιμα τύπου ντίζελ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εισήγαγε επίσης περισσότερα από τη Ρωσία.

Είναι “αρκετά πιθανό, αν όχι πιθανό, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό ντίζελ, αν και αναμεμειγμένα από Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα”, ανέφερε σε σημείωμά της η Facts Global Energy. Η οριστική απόδειξη ότι τα ρωσικά καύσιμα εξακολουθούν να βρίσκουν το δρόμο τους προς τις βρετανικές ακτές μέσω του Βελγίου είναι δύσκολη.

Σχεδόν όλα τα εν λόγω βαρέλια μεταφέρονται μέσα και έξω από την Αμβέρσα, έναν σημαντικό κόμβο εμπορίας πετρελαίου, όπου βρίσκονται δύο μεγάλα διυλιστήρια και μεγάλες ποσότητες αποθήκευσης όπου τα καύσιμα μπορούν να αντληθούν μέσα και έξω από τις δεξαμενές και ακόμη και να αναμιχθούν μεταξύ τους. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παρακολούθηση του πού καταλήγουν τα μεμονωμένα μόρια.

Ένα άτομο που εμπλέκεται στην αγορά ντίζελ δήλωσε ότι ρωσικό προϊόν εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Βελγίου. Τέσσερις ακόμη είχαν είτε ακούσει για ρωσικό προϊόν που έφτανε στη χώρα μέσω Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα, είτε πίστευαν ότι η αποστολή αυτή θα μπορούσε να έχει συμβεί. Αρκετοί άλλοι ήταν πιο επιφυλακτικοί ή λιγότερο σίγουροι.

Από τη στιγμή που το υγρό φορτίο αντλείται, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί, δήλωσε ο Krien van Beek, μεσίτης στην Odin-RVB Tank Storage B.V., μια παγκόσμια μεσιτική εταιρεία αποθήκευσης.

Η πλήρης απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εισαγωγή ντίζελ από τη Ρωσία – ακόμη και απευθείας – δεν τίθεται σε ισχύ πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν υπάρχει επίσης γενική απαγόρευση των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή.

Δεν εξάγεται όλο το ρωσικό ντίζελ μέσω των λιμανιών της χώρας. Κάποιο μέρος, που δεν περιλαμβάνεται στα παραπάνω στοιχεία, αποστέλλεται από εγκαταστάσεις σε γειτονικές χώρες.

Related posts

Μεικτή καθοδήγηση από το δικαστήριο της ΕΕ για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα

admin

Πεσκόφ: Η προμήθεια και άλλων όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση

admin

Η Φον ντερ Λάιεν καλεί τη Β. Μακεδονία να αποδεχτεί την πρόταση της ΕΕ για συμβιβασμό με τη Βουλγαρία

admin

Τουρκία: Νέα επικοινωνία Καλίν – Σάλιβαν για F-16 και Αιγαίο

admin

Κλάας Νοτ (ΕΚΤ): Μεταξύ 50 με 75 μ.β. η επόμενη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

admin

Ακάρ: Τρία πλοία με σιτηρά θα αποπλεύσουν την Παρασκευή από Ουκρανία

admin

Ουκρανία: S&P και Fitch κηρύσσουν το Κίεβο σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας

admin

Ιταλία: Ένας νεκρός και 4 τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο έξω από το Μιλάνο

admin

Ντόναλντ Τραμπ: Η επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου εισηγείται ομόφωνα τη δίωξή του για υποκίνηση εξέγερσης

admin