Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ακόμα μήνες μακριά – κίνδυνος να χαθεί η σεζόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα μήνες μακριά από την έκδοση πιστοποιητικών ανοσίας στη νόσο Covid-19, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να χαθεί άλλη μια τουριστική σεζόν, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Η τεχνική εργασία σε μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα πιστοποιεί την κατάσταση υγείας των ταξιδιωτών ενδεχομένως να χρειαστεί τρεις με τέσσερις μήνες, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, υπάρχουν νομικά εμπόδια, η πρόκληση της επίτευξης συμφωνίας όσον αφορά το εύρος του προγράμματος και η επίλυση ευαίσθητων ιατρικών ερωτημάτων, προσθέτει το πρακτορείο.

Το σύστημα που αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχος ενός πιστοποιητικού πρόσφατα υποβλήθηκε σε έλεγχο με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά, έχει πλήρως εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει και έχει πλέον αναρρώσει, με αποτέλεσμα να έχει αντισώματα.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε διαμάχη όσον αφορά τη χρήση των “πιστοποιητικών προσωπικής κατάστασης (status certificates)”, με τις χώρες που βασίζονται στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα να πιέζουν για την ταχεία εισαγωγή αυτών των πιστοποιητικών προκειμένου να ανοίξει και πάλι η ταξιδιωτική βιομηχανία και η εστίαση. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο αντιστέκονται, επικαλούμενες τις ανησυχίες για την ιδιωτική ζωή των πολιτών και τις αρχές της ίσης μεταχείρισης.

Η πίεση πάντως για το άνοιγμα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών εντείνεται, με την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών να προειδοποιεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αεροπορικές εταιρείες ενδεχομένως να χρειαστεί να “κάψουν” $95 δισ. φέτος, διπλάσιο ποσό από την αρχική εκτίμηση, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση θα παραμένει περιορισμένη στο ένα τρίτο μόλις σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την πανδημία.

Η Ε.Ε. συνεργάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες του πιστοποιητικού με την Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας και τον Παγκόσιο Οργανισμό Υγείας.

Το ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στις εθνικές αντιπροσωπείες ζητά από τα κράτη μέλη να παράσχουν πληροφορίες πριν η Κομισιόν παρουσιάσει την νομοθετική της πρόταση αργότερα αυτόν τον μήνα. Μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να επιλυθούν είναι αν τα πιστοποιητικά θα χρησιμοποιηθούν για να διευκολυνθεί η μετακίνηση εντός της Ε.Ε. και τι θα σημαίνει για τα ταξίδια εκτός της Ε.Ε.

Το μπλοκ θα πρέπει επίσης να διαμορφώσει μια ενιαία προσέγγιση όσον αφορά την πιστοποίηση ότι κάποιος έχει αναρρώσει από Covid, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα. Δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο καιρό μετά την ανάρρωση ένας άνθρωπος έχει ανοσία σε νέα μόλυνση και εάν τα αντισώματα που έχει αναπτύξει μπορούν να καταπολεμήσουν νέες μεταλλάξεις του ιού.

Το Bloomberg σημειώνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος, οι χώρες που βασίζονται στον τουρισμό να χάσουν την υπομονή τους και να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός της Ε.Ε. θέτοντας σε κίνδυνο την ενότητα του μπλοκ. Τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει, η Ελλάδα και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων. Η Ελλάδα είναι επίσης σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία “με διαφορετικούς βαθμούς προόδου”, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

“Φυσικά, ελπίζουμε η Ε.Ε. να μπορέσει να δουλέψει σαν να ήταν μια και να μην χρειαστεί η ανάγκη για διμερείς συζητήσεις και συμφωνίες”, ανέφερε ο κ.  Θεοχάρης στο Bloomberg.

Related posts

Τετράμηνη “εκεχειρία” ΗΠΑ – ΕΕ με στόχο την οριστική επίλυση της διαμάχης για Boeing-Airbus

banksnews

Γερμανία: “Άνοιγμα σε τέσσερα βήματα και χωρίς φαινόμενο γιο-γιο”, σχεδιάζει η Καγκελαρία μετά το lockdown

banksnews

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παγώσει όλες τις πυρηνικές κεφαλές και να παρατείνει την συνθήκη START με τις ΗΠΑ για ένα χρόνο

banksnews

Αυστρία: Το εμβόλιο είναι μία ακτίδα φωτός, τονίζει ο καρδινάλιος Σένμπορν

banksnews

Κροατία: Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και έκκληση για πειθαρχία

banksnews

Γαλλία: Από αύριο ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού σε όλους όσοι είναι άνω των 55 ετών

banksnews

Αίγυπτος: Όλα τα πλοία σε αναμονή πέρασαν τη Διώρυγα του Σουέζ

banksnews

Ιράν: Ρεκόρ θανάτων από τον κορονοϊό με 251 νεκρούς σε 24 ώρες

banksnews

ΗΠΑ: Σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στο Τιγκράι

banksnews