Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Στα 60 δολάρια συζητείται πλέον το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν πλέον ανώτατη τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τόσο μεταξύ τους όσο και στην G7, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στο Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου, οι συνομιλίες της ΕΕ για το επίπεδο του πλαφόν έχουν μπλοκάρει από την περασμένη εβδομάδα. Η Πολωνία και τα έθνη της Βαλτικής ζητούν μία τιμή που θα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι προτάσεις που έχουν γίνει (και οι οποίες έχουν υποχωρήσει έως και 62 δολάρια) είναι εξαιρετικά γενναιόδωρες. Από την άλλη, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες έχουν ζητήσει υψηλότερη τιμή για το όριο που θα επιβληθεί.

Όπως είπαν οι πηγές στο πρακτορείο, δεν είναι σαφές αν όλα τα κράτη στις δύο ομάδες είναι ανοιχτά στην πρόταση των 60 δολαρίων, ωστόσο τα περισσότερα κράτη φαίνεται να ικανοποιούνται αν το επίπεδο του πλαφόν συνδυάζεται με άλλες προϋποθέσεις που έχουν ζητήσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το επίπεδο των 60 δολ. δεν έχει ακόμη προταθεί επίσημα. Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη για μία προγραμματισμένη σύνοδο, αλλά το ανώτατο όριο δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών – μελών, καθώς και της G-7. Ένας από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg είπε ότι το πλαφόν των 60 δολαρίων θα ταίριαζε στην εμβέλεια που έχει θέσει η G7.

Και οι δύο τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της ΕΕ θέλουν επίσης το ανώτατο όριο να περιλαμβάνει μηχανισμό αναθεώρησης. Η Ελλάδα έχει προτείνει να γίνεται αυτό κάθε δύο μήνες, ξεκινώντας από τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να αξιολογούνται έγκαιρα οι εξελίξεις στην αγορά, είπε άλλο άτομο που μίλησε στο Bloomberg.

Επίσης, μαζί με τη Μάλτα και τ0ην Κύπρο, η Αθήνα αναζητά εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία των χωρών αυτών δεν θα υφίσταται διακρίσεις απέναντι σε διεθνείς ανταγωνιστές λόγω του πλαφόν.

Από την πλευρά τους, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει μία πιο συγκεκριμένη πρόοδο με ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι χώρες της G7 στοχεύουν να ορίσουν το πλαφόν πριν τη Δευτέρα, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι ευρύτερες κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο. Το σχέδιο του ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού αργού θα απαγορεύει ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, εκτός εάν τα φορτία αγοράζονται κάτω από το εν λόγω όριο.

Related posts

FT: Η ΕΕ προσφέρει δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 στην Κίνα

admin

Politico: Ο Ερντογάν σχεδιάζει πολέμους και καταστολές για να παραμείνει στην εξουσία

admin

ΗΠΑ: Περίοδο χάριτος σε ρωσικά φορτία βενζίνης και ντίζελ που υπάγονται στο πλαφόν

admin

Η τεχνητή νοημοσύνη Deep Mind της Google έμαθε να παίζει και Stratego

admin

Μίλερ (Gazprom) και Ερντογάν συζήτησαν για τον τουρκικό κόμβο φυσικού αέριου και τις ρωσικές προμήθειες

admin

Η Τρας υπόσχεται να καταργήσει τους κανόνες της ΕΕ αν κερδίσει την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου

admin

Η δολοφονία που αναστατώνει τους εταίρους του Ερντογάν

admin

P. Harker (Fed): Αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης θα είναι κατάλληλες

admin

O οίκος S&P μειώνει σε αρνητικό το outlook της Βρετανίας

admin