Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Ο ΟΠΕΚ+ έκανε τη δουλειά του, αλλά μην περιμένει κανείς να εξαφανισθεί

Η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ ολοκλήρωσε την αποστολή της να αποκαταστήσει όλο το πετρέλαιο που αφαίρεσε από την αγορά κατά τη διάρκεια των βυθών της πανδημίας του Covid-10 – τουλάχιστον στα χαρτιά, αλλά μην περιμένει κανείς να εξαφανισθεί ακόμη, σημειώνει το Bloomberg.
Η ομάδα των 23 πετρελαιοεξαγωγικών χωρών συναντήθηκε εικονικά την Πέμπτη και συμφώνησαν να προσθέσουν ξανά τον Αύγουστο την τελευταία δόση της προσφοράς των 9,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που συμφώνησαν να μειώσουν τον Απρίλιο του 2020.

Η συνάντηση ακολούθησε το μοτίβο των πρόσφατων προκατόχων της, αξιοσημείωτη μόνο για τη συντομία της. Αν νομίζει κανείς ότι οι υπουργοί θα μπορούσαν να αφιερώσουν ένα λεπτό για να ανησυχήσουν για έναν κόσμο που ακροβατεί στο χείλος της ύφεσης, με τις τιμές των καυσίμων σε πολλές χώρες κατανάλωσης να έχουν φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα, θα κάνατε λάθος.

Το αποτέλεσμα – αύξηση του συνδυασμένου ορίου παραγωγής των 20 μελών που έχουν στόχους κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως – είχε προαναγγελθεί ευρέως από την προηγούμενη συνάντηση στις αρχές Ιουνίου. Το γεγονός ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να προσθέσουν πίσω τόση προσφορά δεν φαίνεται να έχει σημασία. 

Η πραγματική παραγωγή της ομάδας απέχει τόσο πολύ από τον στόχο της, ώστε οποιαδήποτε νοητή αλλαγή στον στόχο αυτό είναι εντελώς άσχετη. Η συνδυασμένη παραγωγή από τις ίδιες αυτές 20 χώρες -το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα έλαβαν εξαιρέσεις από τις περικοπές παραγωγής λόγω των ατομικών τους συνθηκών- ήταν περισσότερο από 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μικρότερη από τον στόχο τους τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ.

Ο όμιλος δεν έχει καταφέρει να αντλήσει όσο υποσχέθηκε για περισσότερο από ένα χρόνο και υπολείπεται περισσότερο σχεδόν κάθε μήνα. Ο αντίκτυπος των κυρώσεων και η αποφυγή του ρωσικού αργού από ορισμένους ευρωπαίους αγοραστές είχε αντίκτυπο στην παραγωγή της χώρας, η οποία μειώθηκε κατά περισσότερα από 800.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Αλλά η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που δεν μπορεί να αντλήσει όσο επιτρέπεται. Μόνο δύο μέλη της ομάδας ΟΠΕΚ πέτυχαν ή υπερέβησαν τους στόχους παραγωγής τους τον Μάιο. Η Νιγηρία και η Αγκόλα, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί της Αφρικής, μπόρεσαν να εξάγουν μόνο τα τρία τέταρτα του αργού που τους είχε επιτραπεί.

Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον του ομίλου τώρα που έχει αποκαταστήσει θεωρητικά όλη την παραγωγή που έκοψε;

Μην περιμένει κανείς να διαλυθεί. Παρ’ όλη την ασημαντότητά της για τις πραγματικές προμήθειες, ακόμη και οι παραγωγοί που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, το Μεξικό και η Μαλαισία, φαίνεται να είναι μέσα σε αυτό για μεγάλο διάστημα.

Και γιατί όχι; Η συμμετοχή δεν τους κοστίζει τίποτα, σε αντίθεση με τους ομολόγους τους του ΟΠΕΚ. Όπως μου το έθεσε ένας αντιπρόσωπος πριν από αρκετούς μήνες, όταν τον ρώτησα τι όφελος βλέπει στην ιδιότητα του μέλους του ΟΠΕΚ , η πρόσβαση στους αναλυτές του ΟΠΕΚ είναι σαν να έχεις μια δωρεάν συμβουλευτική υπηρεσία στη βρύση. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι η ιδιότητα του μέλους δίνει μια θέση στο τραπέζι με μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, καθώς και μια φωνή, έστω και μικρή, στον καθορισμό της πολιτικής παραγωγής.

Και με κάθε μη μέλος του ΟΠΕΚ να αντλεί με τη δυναμικότητά του, οι στόχοι παραγωγής δεν αποτελούν περιορισμό για την παραγωγή.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από τις αραβικές χώρες του Κόλπου να ανοίξουν περισσότερο τις βρύσες όταν επισκεφθεί την περιοχή αργότερα αυτό το μήνα, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να προβληματίσει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, καθώς οι βρύσες τους είναι ήδη ανοιχτές όσο περισσότερο γίνεται.

Έτσι, προς το παρόν, τα πράγματα θα συνεχιστούν ως έχουν. Μπορεί να μην έχει νόημα να συγκεντρώνονται οι υπουργοί κάθε μήνα, αφού ξεκαθαρίσουν το επόμενο βήμα τους στις αρχές Αυγούστου, αλλά ίσως δεν είχε και πολύ νόημα να συναντιούνται όλο το χρόνο.

Related posts

Καναδάς: Περισσότεροι από 750 τάφοι ανακαλύφθηκαν κοντά σε ένα οικοτροφείο για παιδιά αυτόχθονων

banksnews

ΔΟΕ: Χρηματική ενίσχυση 560.000 για 2.000 αθλητές που εγκλωβίστηκαν στο Αφγανιστάν

banksnews

“Λευκός καπνός” στην Υεμένη: Συμφωνία για δίμηνη κατάπαυση του πυρός από το πρωί του Σαββάτου

banksnews

Αναζωπυρώνεται η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

banksnews

Κορονοϊός: Το Αμπού Ντάμπι προσφέρει δωρεάν εμβόλια για όλους τους τουρίστες

banksnews

Μ. Βρετανία: Φαβορί η Τρας απέναντι στον Σούνακ για την ηγεσία των Συντηρητικών

banksnews

Μ. Βέμπερ: Η Ευρώπη μπορεί να πάρει μια βαθιά ανάσα

banksnews

Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 45 νεκροί από πλημμύρες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

banksnews

Η Βρετανία θα στηρίξει την Πολωνία αν αποφασίσει να στείλει μαχητικά στην Ουκρανία

banksnews