Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Gazprom προσπαθεί να καθησυχάσει τους πελάτες της Ευρώπης ότι μπορούν ακόμη να αγοράζουν φυσικό αέριο

Η Gazprom PJSC έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους πελάτες της προσπαθώντας να τους καθησυχάσει ότι μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, η τελευταία ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει τη ροή του φυσικού αερίου.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να βρουν τρόπο να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο αφού η Μόσχα απαίτησε οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αποκοπεί και οι προθεσμίες πληρωμών άλλων χωρών λήγουν αργότερα αυτό το μήνα.

Σε επιστολή που είδε το Bloomberg, η Gazprom είπε στους πελάτες της ότι μια νέα διαταγή που δημοσιεύθηκε από το Κρεμλίνο στις 4 Μαΐου “διευκρινίζει τη διαδικασία” που προβλέπεται στο αρχικό διάταγμα για τις πληρωμές σε ρούβλια. 

Δεν είναι σαφές αν το νέο διάταγμα θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δήλωσε ότι η δημιουργία λογαριασμού σε ρούβλια και η συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Η ΕΕ δεν έκανε κανένα σχόλιo.

Η νέα διαταγή αναφέρει ότι το ξένο νόμισμα που λαμβάνεται από τους αγοραστές πρέπει να ανταλλάσσεται σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης της Ρωσίας. 

Η Gazprom ανέφερε στην επιστολή ότι η διαταγή εξασφαλίζει τη διαφάνεια των ταμειακών ροών από τους ξένους αγοραστές και αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής οποιουδήποτε “τρίτου μέρους” στους διακανονισμούς. Η διαδικασία, όπως ορίζεται, φαίνεται να αποκλείει την κεντρική τράπεζα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό. 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε σε σύγχυση τις αγορές φυσικού αερίου και τους φορείς χάραξης πολιτικής όταν ζήτησε να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν οι πρώτες που αποκόπηκαν επειδή αρνήθηκαν να δεσμευτούν με τους νέους όρους, αλλά αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να αναζητούν παρακάμψεις, ζητώντας καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το τι επιτρέπεται. Η ΕΕ εξέδωσε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στις 22 Απριλίου και υποσχέθηκε να απαντήσει στα αιτήματα των εταιρειών για περισσότερη σαφήνεια.

Η Ρωσία ζήτησε από τις εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς – έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια – και όρισε ότι η πληρωμή δεν διακανονίζεται μέχρι να φτάσουν τα ρούβλια. Η ΕΕ δήλωσε ότι αυτό δίνει υπερβολική εξουσία στη Μόσχα και παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην κεντρική τράπεζα. Η ΕΕ προτείνει στις εταιρείες να πληρώνουν σε ευρώ και να ζητούν επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά ότι η συναλλαγή τελειώνει εκεί. 
Στα τέλη Απριλίου, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε τη δική της διευκρίνιση για την αρχική εντολή του Πούτιν. Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι εάν οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου πλήρωναν στους λογαριασμούς τους σε ξένο νόμισμα με καλή πίστη, το φυσικό αέριο δεν θα διακοπεί ακόμη και αν η Gazprombank αποτύχει να μετατρέψει τα κεφάλαια αυτά σε ρούβλια, εφόσον η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κυρώσεις. 

Ξεχωριστά, η Διοικητής Elvira Nabiullina ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός περιορίζει επίσης την περίοδο για τη μετατροπή των ευρώ και των δολαρίων σε ρούβλια σε δύο εργάσιμες ημέρες, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της ΕΕ ότι τα κεφάλαια σε ξένο νόμισμα θα μπορούσαν τελικά να θεωρηθούν ως δάνειο προς την κεντρική τράπεζα.

Related posts

Βρετανία: Προειδοποίηση σε επιβάτες αεροπορικών εταιρειών για το ενδεχόμενο μεγάλων καθυστερήσεων το φετινό Πάσχα

banksnews

Ιταλία: 11.807 νέα κρούσματα κορονοϊού και 258 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Νότια Αφρική: Υπό έλεγχο τέθηκε η καταστροφική πυρκαγιά στο κοινοβούλιο

banksnews

Η Tal Apparel “βλέπει” σαμποτάζ πίσω από την πτώχευση της Brooks Brothers και μηνύει την οικογένεια Del Vecchio

banksnews

#StopWar: Διεθνής συναυλία-τηλεμαραθώνιος για τη στήριξη της Ουκρανίας

banksnews

Ο ΟΠΕΚ+ βλέπει ελαφρώς μικρότερο πλεόνασμα πετρελαίου το 2022

banksnews

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον οικονομική βοήθεια $4,5 δισ. στην Ουκρανία – Και στρατιωτικό υλικό $1 δισ.

banksnews

Βρετανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με 88.376 μολύνσεις

banksnews

Ολλανδοί σε “λοκντάουν” συρρέουν στο Βέλγιο

banksnews