Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Fed συζητεί ενεργοποίηση “μηχανισμού έκπτωσης” προκειμένου να στηρίξει τις αμερικανικές τράπεζες

Η Federal Reserve εξετάζει το ενδεχόμενο να διευκολύνει τους όρους πρόσβασης των τραπεζών στο “παράθυρο έκπτωσης” της, δίνοντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναν τρόπο να μετατρέπουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν χάσει την αξία τους σε μετρητά χωρίς το είδος των ζημιών οι οποίες οδήγησαν την SVB Financial Group σε κατάρρευση.

Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταθετών για απόσυρση μετρητών, χωρίς να χρειάζεται να καταγράφουν ζημίες πουλώντας ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποβαθμιστεί σε αξία εν μέσω μιας περιόδου αύξησης των επιτοκίων – δηλαδή της δυναμικής η οποία προκάλεσε την κατάρρευση της SVB την Παρασκευή.

Τις υπό συζήτηση αλλαγές περιέγραψαν άτομα με γνώση του ζητήματος, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Η Fed αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ορισμένες τράπεζες άρχισαν να χρησιμοποιούν το “παράθυρο έκπτωσης” την Παρασκευή, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη ρευστότητα μετά την ανάληψη του ελέγχου της Silicon Valley Bank από πλευράς των αρχών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης πίεσης στις τάξεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες έφτασαν πέρα από τον λεγόμενο δανειστή δεύτερης έως και τελευταίας λύσης, το Federal Home Loan Bank System, το οποίο έχει σημειώσει άνοδο του δανεισμού του τον περασμένο χρόνο.

Δεν είναι σαφές πόσες τράπεζες το έπραξαν. Τουλάχιστον μία έχει χρησιμοποιήσει το FHLB της Νέας Υόρκης. Σε ανακοίνωσή του, το FHLB της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι αντιμετώπισε “αυξημένη ζήτηση από τα μέλη μας, καθώς αντιδρούσαν σε μια ασταθή αγορά”, ωστόσο ήταν σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα δανεισμού τα οποία υποβλήθηκαν την Παρασκευή.

Η Fed έχει επί του παρόντος δύο προγράμματα δανεισμού υπό το καθεστώς του παραθύρου έκπτωσης. Το κύριο πρόγραμμα πίστωσης αφορά υγιείς τράπεζες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν εξασφαλίσεις στη Fed και να λάβουν δάνεια με ελαφρά ποινή στο επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας τους, γνωστό ως επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Υπάρχει ένα δεύτερο πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται δευτερογενής πίστωση και απευθύνεται σε προβληματικές τράπεζες, το οποίο περιλαμβάνει υψηλότερα επιτόκια προστίμων και πιο βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Η Fed συνήθως “κουρεύει” τα περιουσιακά στοιχεία και στα δύο προγράμματα προκειμένου να εξασφαλίζεται έναντι του κινδύνου. Για παράδειγμα, τα ομόλογα με χρονολογία μεγαλύτερη των 10 ετών υφίστανται κούρεμα 5% για να λαμβάνεται υπ’ όψη η μεταβλητότητά τους. Οι όροι του κουρέματος θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από πλευράς Fed, προκειμένου να παρασχεθεί διευκόλυνση έναντι σχετικά ασφαλών εξασφαλίσεων.

Η χρήση και οι όροι του παραθύρου έκπτωσης εμπίπτουν στο πεδίο λήψης αποφάσεων αποκλειστικά της ίδιας της Fed και αποφεύγεται έτσι η ανάγκη για έγκριση από πλευράς σειράς υπηρεσιών και θεσμών που απαιτείται σε έναν μηχανισμό δανεισμού διευκόλυνσης έκτακτης ανάγκης.

Related posts

Βρετανία: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Γέλεν: “Απολύτως απαραίτητο” η G20 να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

ΗΠΑ: Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ που επιβραδύνει τη νόσο – Στα 26.500 δολάρια το κόστος

admin

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 25 νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές από τους ανεμοστρόβιλους στο Μισισίπι

admin

Ζαχάροβα: Λαβρόφ και Ουάνγκ Γι δεν συζήτησαν κάποιο “ειρηνευτικό σχέδιο” για την Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Υιοθέτησε απόφαση για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ που προωθούσε η Ελλάδα

admin

Αυστραλία: Έξι νεκροί από ανταλλαγή πυρών στο Κουίνσλαντ

admin

Ο Ζελένσκι ζήτησε να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

admin

Προβλήματα πρόσβασης στην πλατφόρμα της Amazon στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν χιλιάδες χρήστες

admin