Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιταχύνει την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να επιταχύνει τον αγώνα της κατά του πληθωρισμού την ερχόμενη εβδομάδα, ενώνοντας περίπου 70 άλλα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και προβαίνοντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά μισή μονάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση που αναμένεται από τους περισσότερους αναλυτές και επενδυτές θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και 27 χρόνια και θα επιταχύνει μια ιστορική στροφή μακριά από την εποχή του φθηνού χρήματος. Ο διοικητής Άντριου Μπέιλι άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση δεν θα είναι η τελευταία, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να δράσουν “δυναμικά”, αν χρειαστεί, για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Η BOE ήταν η πρώτη από τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών που αύξησε τα επιτόκια μετά την πανδημία, αλλά αγωνίζεται να συμβαδίσει με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης. Τα βασικά επιτόκια ανέρχονται τώρα στο 1,25% για την BOE, στο 2,5% για τη Fed και στο μηδέν για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξήσει την πίεση στους διεκδικητές που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία. Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων εάν κερδίσει την κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ λέει ότι αυτό θα ανεβάσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τα επιτόκια να ανέβουν ακόμη περισσότερο. 

Με την BOE να αναμένει ότι οι τιμές θα κάνουν άλμα έως και 11% φέτος, οι καταναλωτές αισθάνονται την πιο έντονη συμπίεση του βιοτικού επιπέδου εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες και ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση. Ακόμα κι έτσι, η αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα δεν είναι πλέον σίγουρη. Οι κίνδυνοι ύφεσης ώθησαν τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματα για μια μεγάλη αύξηση στις 4 Αυγούστου. Τώρα βλέπουν πιθανότητα 70% για μια κίνηση αυτού του μεγέθους, από σχεδόν σίγουρη πριν από μόλις μια εβδομάδα. 

Related posts

Επικοινωνία Ερντογάν – Λουκασένκο για τη ρωσική εισβολή

banksnews

Eurogroup: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να στηρίζουν τις επενδύσεις και ρεαλιστικές μειώσεις χρέους

banksnews

Πεντάγωνο: Οι πρώτες 6 “δόσεις” της νάς στρατιωτικής βοήθειας από τις “περίπου 30” φτάνουν στην Ουκρανία

banksnews

Γερμανία: Αυξήθηκαν κατά 35% οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου

banksnews

Handelsblatt: Στη συσσώρευση αποθεμάτων μπορεί να οφείλεται η αποφυγή της ύφεσης στη Γερμανία

banksnews

Πολωνία: Επιδόματα 330 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας

banksnews

Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για τις φυσικές καταστροφές μιας “πρωτοφανούς” έκτασης

banksnews

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

banksnews

Τη νέα στρατηγική για την ενίσχυση της ζώνης Σένγκεν παρουσίασε η Κομισιόν

banksnews