Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Σνάμπελ πίεζε για αναφορά μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε πιέσει προκειμένου η ανακοίνωση της τελευταίας απόφασης να σηματοδοτεί ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μελλοντικά, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ειδικότερα, η  Σνάμπελ, με αρμοδιότητα τις αγορές, τάχθηκε κατά της αποφυγής συγκριμένων διατυπώσεων για την πορεία της νομισματικής πολιτικής που επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% (50 μονάδες βάσης) της 16ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των συνεδριάσεων.

Αντ’ αυτού η πρόεδρος Λαγκάρντ προσέφερε κατόπιν μόνο μία ρητή διαβεβαίωση ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια εάν οι προβλέψεις της Τράπεζας αποδειχθούν ρεαλιστικές σε εύθετο χρόνο. Την εβδομάδα που ακολούθησε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε επίσης τη δέσμευσή της για περαιτέρω μελλοντική σύσφιξη.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η θέση της Σνάμπελ ρίχνει νέο φως στις διαβουλεύσεις της πρώτης μεγάλης κεντρικής τράπεζας η οποία κλήθηκε να εκδώσει απόφαση για το κόστος δανεισμού μετά τις έντονες αναταράξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, η θέσης της θα μπορούσε να υποδηλώνει την εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και στην υγεία των τραπεζών της ευρωζώνης, όπως γίνεται αντιληπτή από το πρόσωπο που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις αλληλεπιδράσεις της ΕΚΤ με τους επενδυτές.

Με τον ρόλο αυτό η Σνάμπελ ηγείται των σχετικών συζητήσεων στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΤΚ, Φίλιπ Λέιν.

Παράλληλα, σηματοδοτεί και το πώς αντιλαμβάνεται την απειλή του πληθωρισμού ένας από τους πλέον “ιέρακες” αξιωματούχους της ΕΚΤ. Υπό αυτή την έννοια, η θέση της Σνάμπελ υπογραμμίζει μία ενδεχόμενη προσέγγιση που περιλάμβανε η δήλωση Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει “κανένας συμβιβασμός μεταξύ σταθερότητας των τιμών και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”.

Related posts

ΛΔ Κονγκό: Ισόβια σε 6 άνδρες για την απαγωγή και δολοφονία του Ιταλού πρεσβευτή

admin

Η Ουκρανία υιοθετεί κυρώσεις κατά του Ιράν

admin

Ζελένσκι: Επιθυμητή μια συνάντηση Ουκρανίας-Κίνας

admin

Ρωσία: Κατηγορίες για κατασκοπεία απαγγέλθηκαν στον δημοσιογράφο της Wall Street Journal ‘Εβαν Γκερσκόβιτς

admin

Εκκληση ΟΗΕ για συγκέντρωση $1 δισ. για βοήθεια στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό

admin

Βούτσιτς: Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία σκότωσαν το διεθνές δίκαιο

admin

Ινδός ΥΠΕΞ: Η κατάσταση στην ινδοσινική μεθόριο στα δυτικά Ιμαλάια είναι εύθραυστη και επικίνδυνη

admin

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση θα οργανώσει προκριματικές για την ανάδειξη του υποψηφίου της στις προεδρικές εκλογές του 2024

admin

Σουδάν: Συμφωνία για επταήμερη κατάπαυση του πυρός, από 4 έως 11 Μαΐου

admin