Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Ινδία πλήττεται από την έξοδο των επενδυτών των αναδυόμενων αγορών

Οι επενδυτές που ταλανίζονται από το βίαιο ξεπούλημα των αναδυόμενων αγορών τους τελευταίους έξι μήνες έφυγαν και πάλι από τη ρουπία, καθώς το νόμισμα της Ινδίας έπιασε νέα χαμηλά, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να περιορίσει τις εισαγωγές χρυσού και τις εξαγωγές πετρελαίου για να ανακόψει το διευρυνόμενο έλλειμμα, αναφέρει το Bloomberg.
Η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους εισαγωγής χρυσού, ενώ αύξησε τις εισφορές στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ σε μια προσπάθεια να ελέγξει το ταχέως διευρυνόμενο κενό στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι κινήσεις έστειλαν την Reliance Industries  και άλλους εξαγωγείς ενέργειας σε πτώση, ρίχνοντας τον δείκτη αναφοράς έως και 1,7%. Η ρουπία υποχώρησε και πάλι.

Οι ενέργειες αυτές υπογραμμίζουν πώς οι αναδυόμενες οικονομίες, ειδικά με δίδυμα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δημοσιονομικά ελλείμματα, αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο πιέσεις στα νομίσματά τους, καθώς οι δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιτείνουν τις εκροές. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει το τέταρτο μεγαλύτερο στοκ αποθεματικών στον κόσμο, η ρουπία έχει σημειώσει μια σειρά από χαμηλά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες. Η ρουπία της Ινδονησίας, το άλλο νόμισμα με υψηλή απόδοση στην Ασία, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών την Παρασκευή.

Η κίνηση του Νέου Δελχί υπογραμμίζει επίσης τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi, καθώς ο πληθωρισμός στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιταχύνεται και τα εξωτερικά οικονομικά επιδεινώνονται. Η κεντρική τράπεζα δίνει μάχη για να επιβραδύνει την πτώση του νομίσματος και η ανεξέλεγκτη υποτίμηση της ρουπίας θα επιδεινώσει τις πιέσεις στις τιμές και μπορεί να ωθήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων που θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Τα μέτρα “αποσκοπούν στη μείωση της επικείμενης πίεσης στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και συνεπώς στο νόμισμα”, δήλωσε η Madhavi Arora, επικεφαλής οικονομολόγος της Emkay Global Financial Services. “Οι συμπληρωματικές προσπάθειες πολιτικής τόσο από τη δημοσιονομική όσο και από τη νομισματική πλευρά αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά τον διαφαινόμενο πόνο στο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών φέτος”.

Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας προσπαθεί να εξομαλύνει την πτώση της ρουπίας κατά 6% φέτος, οι τράπεζες ανέφεραν ελλείψεις δολαρίων, καθώς οι επενδυτές και οι εταιρείες έσπευσαν να ανταλλάξουν τη ρουπία με άλλα περιουσιακά στοιχεία ή να πληρώσουν για εισαγωγές. Τα τελευταία μέτρα ωθήθηκαν από ένα ξαφνικό κύμα εισαγωγών χρυσού τον Μάιο και τον Ιούνιο, δήλωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομικών.

Πιέσεις εμπορευμάτων
Η κυβέρνηση αύξησε τον εισαγωγικό δασμό στον χρυσό στο 12,5%, αντιστρέφοντας τη μείωση που είχε επιβληθεί πέρυσι. Οι υψηλότεροι φόροι στις αποστολές βενζίνης και ντίζελ έστειλαν τις μετοχές της Reliance Industries, βασικού εξαγωγέα, σε πτώση έως και 8,9%.   

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού στον κόσμο και τα τοπικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 3% στη Βομβάη, το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα σε σχεδόν τέσσερις μήνες, λόγω του υψηλότερου κόστους εισαγωγής.

Η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ινδία επιδιώκει να αποθαρρύνει τις εισαγωγές χρυσού, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση του συναλλάγματος. Πρόσθεσε ότι “έκτακτες στιγμές” απαιτούν τέτοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής έκτακτου φόρου στις εξαγωγές καυσίμων.

“Οι προκλήσεις προέρχονται από την ίδια πηγή, δηλαδή τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων”, δήλωσε ο Rahul Bajoria, ανώτερος οικονομολόγος της Barclays Bank Plc. “Η Ινδία δεν μπορεί ούτε να βρει προσφορά στην ξηρά ούτε θα μπορέσει να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου. Αυτό καθιστά την όλη κατάσταση πολύ πιο απρόβλεπτη τόσο ως προς το πώς θα εξελιχθεί όσο και ως προς το πόσο καιρό θα συνεχιστεί”.

Για την ευρύτερη αγορά καυσίμων, μια πτώση των ινδικών εξαγωγών θα μπορούσε να συσφίξει περαιτέρω τις παγκόσμιες αγορές που παλεύουν με τη μειωμένη προσφορά από τη Ρωσία και την αυξανόμενη μεταπανδημική ζήτηση.

Μεγάλα αποθέματα


Τα μέτρα της Παρασκευής αναδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει να δώσει σκληρή μάχη στο εξωτερικό μέτωπο τους επόμενους μήνες. Ο Διοικητής της RBI Shaktikanta Das δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί μια προσέγγιση παρέμβασης με πολλαπλά σκέλη για να ελαχιστοποιήσει τις πραγματικές εκροές δολαρίων και δεν θα επιτρέψει μια ανεξέλεγκτη υποτίμηση της ρουπίας. 

Και ενώ οι επενδυτές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για το άγχος των αναδυόμενων αγορών από την πάλη της Σρι Λάνκα με την κρίση δολαρίων που οδήγησε σε υπερπληθωρισμό, η RBI διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά τα αποθέματα αυτά εξαντλούνται καθώς η κεντρική τράπεζα εντείνει τον αγώνα της για να σταματήσει την κατρακύλα της ρουπίας εν μέσω εκροών κεφαλαίων και ενός κενού στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αναμένεται να διπλασιαστεί φέτος.

“Οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν ότι το νόμισμα θα εξακολουθήσει να υποτιμάται”, δήλωσε ο Arvind Chari, επικεφαλής επενδύσεων στην Quantum Advisors Pvt. στη Βομβάη. “Θα επηρεάσουν οι περισσότεροι φόροι στις εξαγωγές την εταιρική δραστηριότητα; Ίσως όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”.

Related posts

Ο Μπάιντεν και ο Γιουν της Ν. Κορέας δεσμεύονται να ενισχύσουν την αποτρεπτική δράση τους κατά της Β. Κορέας

banksnews

Επιχείρηση επαναπροσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία από τον Μπάιντεν

banksnews

Η Μοζαμβίκη ξεκινάει τις πρώτες εξαγωγές LNG στην ιστορία της εν μέσω ενεργειακής κρίσης

banksnews

Συναγερμός από το ECDC: Πενταπλασιασμός κρουσμάτων μέχρι την 1η Αυγούστου

banksnews

Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης

banksnews

Κίνα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 ο PMI υπηρεσιών της Caixin

banksnews

ΗΠΑ: Τα CDC ερευνούν αναφορές για καρδιακά προβλήματα σε έναν πολύ μικρό αριθμό νέων που εμβολιάστηκαν

banksnews

Η Ουκρανία ανοίγει δύο διαδρόμους εξαγωγής σιτηρών μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας

banksnews

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν τα αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού

banksnews