Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η εξαγορά της Credit Suisse παραδίδει στην UBS έναν μεγάλο πονοκέφαλο

Η έκτακτη εξαγορά της Credit Suisseαπό την UBS απειλεί να συρρικνώσει δραστικά τις επιλογές χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μετά την κατάρρευση ενός 166χρονου πρωταθλητή της ελβετικής επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ενώ οι μικρότερες τράπεζες στα ελβετικά καντόνια και οι συνεταιριστικές τράπεζες προσφέρουν ένα αντίβαρο στη UBS στη λιανική τραπεζική και στην ελβετική αγορά ενυπόθηκων δανείων, η Credit Suisse είναι εδώ και καιρό ο ηγέτης της αγοράς στην εξυπηρέτηση των πιο σύνθετων αναγκών των εταιρειών.

Αυτό καθιστά την κερδοφόρα ελβετική μονάδα πολύτιμη κατοχή για την UBS, με τον πρόεδρο Κόλμ Κέλεχερ να λέει κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της συμφωνίας των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Κυριακή ότι ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στη μονάδα. Και παρά την εστίαση των τοπικών πολιτικών και επενδυτών στο να μην δώσουν σε μία τράπεζα συντριπτική δύναμη στην τοπική αγορά, υπάρχει ακόμη μικρή ώθηση από τις ρυθμιστικές αρχές για να διατηρήσουν την ελβετική επιχείρηση ανεξάρτητη.

“Δεν είναι το τέλος της εταιρικής χρηματοδότησης στην Ελβετία, αλλά από την άποψη του ανταγωνισμού, η ιδέα της ενσωμάτωσης της ελβετικής μονάδας της Credit Suisse δεν είναι πολύ καλή”, δήλωσε ο Τομπίας Στράουμαν, καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. “Είναι πραγματικά το αδύναμο σημείο αυτής της συμφωνίας. Η Credit Suisse ήταν η καλύτερη σε αυτόν τον τομέα”.

Βιομηχανική Επέκταση
Η Credit Suisse είναι ο ηγέτης στην ελβετική εγχώρια επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα όσον αφορά την αξία της συμφωνίας για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αυτό δείχνει τον ρόλο του ιστορικού προκατόχου της τράπεζας, Schweizerische Kreditanstalt, που ιδρύθηκε από τον πρωτοπόρο των σιδηροδρόμων ‘Αλφρεντ Έσερ το 1856 για να χρηματοδοτήσει τη βιομηχανική επέκταση του έθνους.

Η τοπική μονάδα είναι από πολλές απόψεις μια μικρογραφία του ίδιου του ομίλου, με λειτουργίες λιανικής, ιδιωτικής τραπεζικής, εταιρικής και επενδυτικής τράπεζας.

Πέρυσι, οι επενδυτικοί τραπεζίτες της ελβετικής μονάδας ηγήθηκαν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές καθώς και σε αγορές χρέους και μετοχικού κεφαλαίου, βοηθώντας στην άντληση κεφαλαίων για εταιρείες όπως η πολυεθνική τροφίμων Nestle SA και ο φαρμακευτικός κολοσσός Roche Holdings AG.

Σε εθνική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός τομέας στο σύνολό του θα αποδυναμωθεί από τη συμφωνία.

Στον απόηχο της συμφωνίας, η εταιρεία κατασκευής ειδικών χημικών Clariant προειδοποίησε ότι η εξαγορά θα μειώσει τον ανταγωνισμό των εταιρικών τραπεζικών υπηρεσιών της χώρας, οδηγώντας σε ισχυρότερη τιμολογιακή δύναμη για την UBS σε τμήματα που δεν εξυπηρετούνται καλά από τις μικρότερες τράπεζες της Ελβετίας.

“Σίγουρα δεν είναι καλό που υπάρχει τώρα μόνο μία μεγάλη τράπεζα”, δήλωσε η Clariant αυτή την εβδομάδα.

Οι αναλυτές έχουν αποτιμήσει την Ελβετική Universal Bank της Credit Suisse σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (10,9 δισεκατομμύρια δολάρια), περίπου τριπλάσια από αυτά που πλήρωσε η UBS για ολόκληρη την τράπεζα.

Η Clariant δήλωσε ότι είχε συνεργαστεί με την Credit Suisse και τη UBS στον ανταγωνισμό και ενδέχεται να συνεργαστεί στενότερα με άλλες ελβετικές τράπεζες στο μέλλον. Μέρος του προβλήματος είναι ότι αυτοί οι μικρότεροι δανειστές δεν διαθέτουν εμπειρία στην εταιρική χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον οικονομικό ιστορικό Στράουμαν.

Ξένος ανταγωνισμός
Η ελβετική εταιρεία κατασκευής τρένων Stadler Rail επανέλαβε την προειδοποίηση της Clariant την Πέμπτη, λέγοντας ότι η εξαγορά της τράπεζας θα οδηγήσει σε λιγότερο ανταγωνισμό. Η Stadler θα πρέπει να μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος των ελβετικών δραστηριοτήτων της σε μεγάλες ξένες τράπεζες μακροπρόθεσμα, κάτι που θα κοστίσει τοπικές θέσεις εργασίας, ανέφερε η εταιρεία.

Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS θα δώσει την ευκαιρία στις ξένες τράπεζες να επεκταθούν στην ελβετική εταιρική χρηματοδότηση, δήλωσε ο Στράουμαν. Ταυτόχρονα, η πίεση για απόσχιση της τοπικής επιχείρησης της Credit Suisse θα αυξηθεί, ειδικά με εκλογές αργότερα φέτος. Αυτό μπορεί τελικά να ωθήσει τη UBS να εξαργυρώσει μια επένδυση που θεωρείται ευρέως επιβλαβής για την εγχώρια αγορά της.

“Όσον αφορά την ηρεμία των διεθνών αγορών, ήταν η καλύτερη λύση”, δήλωσε ο Στράουμαν “Από την άποψη του ανταγωνισμού εντός της Ελβετίας, ήταν η δεύτερη καλύτερη”.

Related posts

Kύπρος: Mηνύματα Τατάρ προς νέο Πρόεδρο

admin

Κύπρος: Πτήση τουρκικού αεροσκάφους πάνω από περιοχή Νεκρής Ζώνης – Πώς απαντά ο Ν. Χριστοδουλίδης

admin

Ford: Κατοχύρωσε τεχνολογία που μπορεί να σας κλείνει έξω από το αμάξι σας εάν δεν πληρώσετε τη δόση του δανείου

admin

Τουρκία: “Βλέπει” προς Μ. Βρετανία για μαχητικά, φρεγάτες και κινητήρες αρμάτων μάχης

admin

Apple: Αρνείται τους ισχυρισμούς της ρωσικής FSB περί παρακολουθήσεων iPhone

admin

UBS: Απολύσεις του 20% έως 30% των εργαζομένων του κολοσσού, μετά την απορρόφηση της Credit Suisse

admin

Βέλγιο: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 7 ατόμων οι οποίοι κατηγορούνται για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων

admin

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η Ελλάδα κάνει κινήσεις που απειλούν την ασφάλειά της

admin

Σι Τζινπίνγκ: “Προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου” η πολιτική του Πεκίνου για την Ουκρανία

admin