Τρόπους, προκειμένου να επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς να χρειάζεται τη στήριξη και από τα 27 κράτη – μέλη της, διερευνά η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ένας τέτοιος ελιγμός θα άνοιγε τον δρόμο στην ΕΕ να συνεχίσει την επιβολή των κυρώσεων (οι οποίες χρειάζονται το “πράσινο φως” κάθε έξι μήνες), παρά την αντίθεση της Ουγγαρίας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν μπορεί να μετατρέψει τις κυρώσεις σε εμπορικά μέτρα, τα οποία δεν απαιτούν ομόφωνη συμφωνία, όπως είπαν οι πηγές. Τα εμπορικά μέτρα χρειάζονται συνήθως έγκριση από ειδική πλειοψηφία (η πρόταση πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών – μελών).
Η επόμενη ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία έχει απειλήσει επανειλημμένα να ασκήσει βέτο στα μέτρα κατά της Μόσχας, όπως έχει πράξει και κατά το παρελθόν.
Η ΕΕ θα χρειαστεί να ανανεώσει μέτρα, όπως το “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σχεδόν 200 δισ. ευρώ, αλλά και κυρώσεις σε βάρος εκατοντάδων ιδιωτών, πλοίων και οντοτήτων που κατηγορούνται ότι έχουν βοηθήσει τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
Μια ακόμα επιλογή που τίθεται στο “τραπέζι” των Ευρωπαίων είναι ένας συνασπισμός πρόθυμων κρατών – μελών να ανανεώνει τις κυρώσεις στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις πηγές.
Η ΕΕ μέχρι στιγμής, έχει υιοθετήσει 16 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στην παρούσα φάση επεξεργάζεται μία νέα δέσμη μέτρων.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για την ΕΕ.
Το θέμα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία έχει βρεθεί και στο “τραπέζι” των συνομιλιών μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας και ειδικότερα, το ενδεχόμενο χαλάρωσης που θα συνόδευε μια ρωσο-ουκρανική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ή ακόμα και η πιθανότητα αύξησής τους εάν η Μόσχα συνεχίσει να αρνείται την κατάπαυση του πυρός, στην οποία έχει ήδη συμφωνήσει το Κίεβο.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απορρίψει σθεναρά το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, προκρίνοντας την κλιμάκωση της πίεσης στη Ρωσία.