Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Barkin: Η Fed θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%

Η Federal Reserve έχει δεσμευτεί να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να επιτύχει την επιστροφή του στον στόχο του 2% επεσήμανε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, προστιθέμενος στη λίστα των αξιωματούχων που τονίζει την αποφασιστικότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει την άνοδο των τιμών που τρέχουν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

“Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% και έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται”, ανέφερε ο Barkin κατά τη διάρκεια οικονομικής εκδήλωσης στη Βιρτζίνια.

Ο πρόεδρος της Fed, Ξερομε Ποςελλ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη “ασυνήθιστα μεγάλης” αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 20-21 Σεπτεμβρίου, με τους αξιωματούχους να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους βάσει πληθώρας δεδομένων που εκτείνονται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έως τα στοιχεία για την απασχόληση, τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 0,75% την προηγούμενη εβδομάδα, στο εύρος του 2,25%-2,50%. Ήταν η δεύτερη διαδοχική αύξηση αυτού του ύψους, με τη Fed να έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 225 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο, καθώς οι αξιωματούχοι της γίνονται ολοένα και πιο επιθετικοί στην προσπάθειά τους να χαλιναγωγήσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ακόμη και κι αυτό αυξάνει τους φόβους για ύφεση.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για ύφεση της οικονομίας, ο Barkin τόνισε ότι είναι “λίγο ασυνεπείς” με βάση τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας κατά σχεδόν 400.000 τον μήνα και με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο 3,6%, κοντά στο χαμηλό 50 ετών.

Ο Barkin πρόσθεσε ότι “βλέπει” υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά “όχι αμέσως, όχι απότομα και όχι προβλέψιμα”.

Όπως τόνισε, τρεις είναι οι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην άμβλυνσή του: η επιπέδωση της ζήτησης, εν μέρει από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, η βελτίωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές των εμπορευμάτων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν η Fed δεν λάβει βοήθεια από τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού, “έχουμε τα εργαλεία και την αξιοπιστία που απαιτείται, με τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις αγορές, για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου, και θα το κάνουμε”.

Related posts

Η Ρωσία δεν φοβάται κανέναν, ούτε καν τις ΗΠΑ, δηλώνει ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ

banksnews

Ιταλία: 108.304 νέα κρούσματα και 223 θάνατοι

banksnews

ΗΠΑ: Ρευστοποιημένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών στο πακέτο 33 δισ. προς την Ουκρανία

banksnews

Κυπριακό: Σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ελπίζει ο ΟΗΕ

banksnews

Ένας Παλαιστίνιος έφηβος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στην κατεχόμενη Δυτική όχθη

banksnews

Η Ευρώπη απέναντι στην αφγανική πρόκληση

banksnews

ΗΠΑ: Πληθωριστικό τσουνάμι 9,1% τον Ιούνιο

banksnews

Βαλκάνια: Η στήριξη των 27 στο κράτος δικαίου είχε “μικρή επίδραση”, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

banksnews

Η Σουηδή ΥΠΕΞ υπέγραψε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

banksnews