Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Apple και Google συντάσσονται εναντίον του κορονοϊού και ο Τραμπ δίνει το “πράσινο φως”

Η Apple και η Google αναπτύσσουν από κοινού την τεχνολογία για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους στο ενδεχόμενο που ήρθαν πρόσφατα σε επαφή με άτομα που νόσησαν από κορονοϊό.

Ελπίζουν να βοηθήσουν αρχικά τις εφαρμογές παρακολούθησης επαφών τρίτων μερών, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι η προσέγγισή τους – που αποσκοπούσε στη διατήρηση των χρηστών, των οποίων η συμμετοχή θα ήταν εθελοντική, ανώνυμη – αφορά τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η μέθοδος ανίχνευσης επαφών θα λειτουργούσε χρησιμοποιώντας σήματα Bluetooth ενός smartphone για να καθορίσουν το σε ποιον είχε πρόσφατα ο ιδιοκτήτης μεγάλη εγγύτητα, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να έχει δημιουργήσει κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού.

Αν κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους βρεθεί αργότερα θετικός στον Covid-19, θα ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης της συσκευής.

Δεν θα καταγραφούν δεδομένα θέσης GPS ή προσωπικές πληροφορίες.

“Η ιδιωτικότητα, η διαφάνεια και η συγκατάθεση είναι ύψιστης σημασίας σε αυτή την προσπάθεια και προσβλέπουμε στην οικοδόμηση αυτής της λειτουργικότητας σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς”, δήλωσε η Apple και η Google σε κοινή δήλωση.

“Θα δημοσιεύσουμε ανοιχτά πληροφορίες σχετικά με την εργασία μας για να αναλύσουν και άλλοι”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, αναμένεται να δώσει την υποστήριξή του, σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, αργότερα.

Ορισμένες χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, του Ισραήλ, της Νότιας Κορέας και της Πολωνίας- χρησιμοποιούν ήδη τηλέφωνα για να εκδίδουν ειδοποιήσεις σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού.

Άλλες υγειονομικές αρχές -συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας- εργάζονται για δικές τους πρωτοβουλίες. Και ορισμένες δημοτικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ αναμένεται να υιοθετήσουν μια εφαρμογή.

Οι δύο τεχνολογικοί γίγαντες επιδιώκουν να προσδώσουν συνοχή σε όλα αυτά, επιτρέποντας στις υπάρχουσες εφαρμογές τρίτων να είναι εκ των υστέρων προσαρμοσμένες ώστε να συμπεριλαμβάνουν τη λύση τους.

Αυτό θα έκανε τις εφαρμογές διαλειτουργικές, οπότε ο εντοπισμός επαφών θα συνέχιζε να λειτουργεί καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν στο εξωτερικό και πιθανώς έρχονταν σε επαφή με ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν ένα διαφορετικό εργαλείο.

Οι εταιρείες στοχεύουν στην κυκλοφορία ενός μπλοκ λογισμικού – γνωστού ως API (διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών) – μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Αυτό θα επέτρεπε σε άλλες εφαρμογές να τρέχουν στην ίδια βάση.

Τα αρχεία των σχετικών ψηφιακών αναγνωριστικών θα αποθηκεύονταν σε διακομιστές απομακρυσμένων υπολογιστών, αλλά οι εταιρείες λένε ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν την αληθινή ταυτότητα συγκεκριμένου ατόμου.

Επιπλέον, η διαδικασία αντιστοίχισης των επαφών θα πραγματοποιηθεί στα τηλέφωνα αντί σε κάποιο κεντρικό υπολογιστή.

Αυτό θα επέτρεπε να ειπωθεί σε κάποιον ότι θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα, χωρίς να ενημερωθεί κανένας άλλος.

Οι δύο εταιρείες απελευθερώνουν λεπτομέρειες σχετικά με τις προδιαγραφές κρυπτογράφησης που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ελπίζουν ότι αυτό θα πείσει τους ακτιβιστές ότι η προσέγγισή τους μπορεί να τύχει εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, πιστεύουν ότι θα επιβάρυνε λιγότερο τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από ότι τα τρέχοντα συστήματα εντοπισμού επαφών.

Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας περιλαμβάνει τη δημιουργία δυνατοτήτων εντοπισμού επαφών στα λειτουργικά συστήματα iOS και Android. Οι χρήστες θα μπορούσαν στη συνέχεια να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν ξανά τη δυνατότητα χωρίς να χρειαστεί να κάνουν λήψη μιας εφαρμογής καθόλου.

Οι εγκεκριμένες εφαρμογές τρίτων θα εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με την εγκατάσταση, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

Ενώ η Apple και η Google ελπίζουν ότι άλλοι θα δουν τα οφέλη της υιοθέτησης της προσέγγισής τους, αυτό δεν είναι εγγυημένο.

Μια ανεξάρτητη προσπάθεια – η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής (PEPP-PT) – αποκάλυψε τη δική της προσπάθεια να παραδώσει λύση με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής την 1η Απριλίου.

Περίπου 130 τεχνολόγοι και επιστήμονες συμμετέχουν και η ομάδα έχει ήδη έρθει σε επαφή με αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Related posts

Τελειώνει τα μεσάνυχτα η 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τουρκία

banksnews

ΗΠΑ: Και δεύτερη ρεπουμπλικανή γερουσιαστής κατά της αντικατάστασης της Ρουθ Γκίνσμπεργκ πριν τις προεδρικές εκλογές

banksnews

Βοήθεια της Χιλής για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο

banksnews

Leave a Comment